Linkuri accesibilitate

Criză de medicamente în Crimeea


Zeci de ucrainieni dependenți de droguri aflați în programe de dezintoxicare sînt obligați să părăsească peninsula.

Serviciul pentru controlul medicamentelor din Ucraina a alertat Consiliul Europei solicitând ajutor pentru depășirea crizei de medicamente declanșate de anexarea Crimeii de către Rusia, dar și de conflictul din estul țării. Urmare a acestei solicitări, un grup de experți în cadrul „Grupului Pompidou”, corp de experți de pe langă Consiliul Europei responsabil cu politicile de sănătate din statele membre, s-a deplasat între 15 și 22 mai la Dniepropietrovsk.

Spitalele singurului mare oraș (peste un milion de locuitori) din estul Ucrainei unde situația este calmă sunt asaltate de pacienți ucrainieni refugiați din Crimeea, Donețk și Luganks. Numai în ultima săptămână au fost spitalizați peste 300 de pacienți din Crimeea si estul Ucrainei. O parte dintre aceștia sunt persoane dependente de droguri, cărora în Crimeea administrată de ruși le este refuzat tratamentul de dezintoxicare cu metadona, medicament interzis în Federația Rusă.

Din grupul de patru medici (veniți din Norvegia, Elveția, Polonia și Slovenia) care s-a deplasat la Dniepropietrovsk a făcut parte și Robert Teltzrow:

„În timpul misiunii am consultat pacienți din Crimeea și din estul Ucrainei care au fost strămutați, pentru că în regiunile de baștină nu puteau primi tratamentul necesar. Acestor pacienți le-au fost încălcate drepturile. Am fost in Dniepropietrovsk, un oraș situat în apropierea regiunilor problemă. Acolo am întâlnit aproximativ 20 de pacienți, foști dependenți de droguri, cărora nu doar că le-a fost întrerupt tratamentul de dezintoxicare, dar medicii i-au informat pe angajatori de situația în care se află.”

Pacienții și-au pierdut, desigur, slujbele, declară medicul. „Se simțeau foarte rău pentru că nu mai primeau tratament, în Rusia acest tratament fiind interzis prin lege. Acesta este motivul pentru care unii dintre acești pacienți au fost chiar arestați de poliție, sub acuzația de consum de substanțe ilegale. Din pacienți au devenit peste noapte infractori!”, mai declară expertul.

Din datele Grupului Pompidou, peste 775 de persoane din Crimeea se află sub tratament de dezintoxicare cu metadonă. Dar pentru că tratamentul le-a fost întrerupt, multe s-au reîntors la heronină, căci piața de droguri din Crimeea a reacționat imediat, transformând această criză într-o oportunitate:

„De la anexarea ilegală a Crimeii, acolo a început să fie aplicată legislația rusă. Asta inseamnă că pacienții nu mai pot primi acest tratament, sau sunt nevoiți să plece în locuri unde il pot continua . Însă unora nu li s-a permis să părăsească Crimeea. Li s-a adus la cunoștință că dacă pleacă nu se mai pot întoarce.”

L-am întrebat pe doctorul Robert Teltzrow, care este, în aceste condiții, soarta acestor oameni.

„Este dificil. Unor pacienți li s-a redus doza zilnică de la 170 de miligrame la 20 de miligrame în trei zile. Orice medic știe că o astfel de reducere are ca efect o suferință fizică severă. Alți pacienți au fost obligați să intre pe tratament rusesc.”

Prin Grupul Pompidou, Consiliul Europei încearcă acum să creeze împreună cu autoritățile ucrainiene o alianță națională si internațională care sa ajute acesti pacienții strămutați din Crimeea și estul Ucrainei. În discuție se află nu doar asigurarea tratamentului pentru cura de dezintoxicare, dar și sprijin pentru integrare. Cei mai mulți nu vor să revină în Crimeea, ceea ce face din găsirea unei locuințe și a unei slujbe obiectivul lor imediat.

XS
SM
MD
LG