Linkuri accesibilitate

Înaintea alegerilor prezidențiale din Ucraina


Autoritățile au mobilizat peste 75.000 de polițiști și voluntari pentru a asigura securitatea secțiilor de vot.


Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk și-a îndemnat concetățenii să participe duminică la alegerile prezidențiale ca să „apere țara”. Într-o declarație televizată difuzată astăzi de la Kiev, primul ministru în exercițiu mai spune că ucrainenii au responsabilitatea să voteze în ciuda amenințărilor lansate de „bandiții sponsorizați din străinătate”. Separatiștii pro-ruși spun că vor bloca alegerile în zonele pe care le controlează în două regiuni estice, Donețk și Lugansk.

Apelul coincide cu relatările despre violențe proaspete. Reporterii Associated Press din regiunea Donețk spun că au văzut doi militari ucraineni uciși în apropierea satului Karlivka și un alt cadavru în apropierea unui punct de control al separatiștilor. Nu există însă un bilanț care să poată fi verificat.

Vineri, oficiali militari ai Rusiei au spus că promisa retragere a celor 40.000 de militari ruși de la granițele Ucrainei poate dura vreo 20 de zile. Adică nu se va încheia decât după așteptatul tur doi al prezidențialelor ucrainene, care poate avea loc pe 15 iunie.

Președintele rus, Vladimir Putin a spus, tot vineri, că Moscova va respecta rezultatul alegerilor din Ucraina, dar a adăugat că țara a alunecat în „haosul unui război civil în toată legea”.

„Înțelegem că oamenii din Ucraina vor ca țara lor să iasă din această criză. Le vom trata alegerea cu respect”, a spus Putin la un forum economic la St. Petersburg. „Lucrăm acum cu oamenii care controlează guvernul iar după alegeri vom lucra desigur cu nou alesele autorități”.

Putin este acuzat de Occident pentru încurajarea separatismului în estul Ucrainei cu ajutorul trupelor staționate la graniță.
Statele Unite, care au impus împreună cu Uniunea Europeană mai multe runde de sancțiuni unor oficiali ruși și companii rusești, au avut o reacție rezervată față de declarațiile liderului rus despre recunoașterea rezultatelor alegerilor.
„Am saluta semnele din Rusia că vor accepta rezultatele unor alegeri libere și democratice din Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Deșciția a afirmat și el că ar fi bine ca vorbele lui Putin să fie urmate de acțiuni concrete.

Odată cu declarația despre recunoașterea alegerilor ucrainene, Valdimir Putin a repetat și criticile la adresa Statelor Unite, pe care le acuză că ar fi cauzat criza ucraineană prin faptul că ar fi sprijinit răsturnarea președintelui Victor Ianukovici, în februarie.

Ianukovici a fugit atunci în Rusia, după o baie de sânge la Kiev, unde au murit aproximativ 100 de oameni, majoritatea protestatari împușcați de forțele de securitate.
Protestele împotriva lui Ianukovici au început în noiembrie trecut, când acesta refuzat să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, după ani de negocieri. Rusia a răspuns la criza ucraineană, anexând peninsula Crimeea în luna martie.

În aprilie, lideri de la Kiev au lansat o operațiune „anti-teroristă” în estul țării pentru a elibera clădirile ocupate de separatiștii pro-ruși, care au proclamat republici populare în regiunile Donețk și Luhansk. Potrivit datelor ONU coroborate cu informațiile furnizate de autoritățile ucrainene, confruntările s-au soldat până acum cu aproximativ 150 de morți, inclusiv 19 militari ucraineni uciși joi în una din cele mai sângeroase zile de la lansarea operațiunii din est.

La alegerile de duminică se vor confrunta 21 de candidați.
Lupta principală se dă între miliardarul Petro Poroșenko, fost șef al Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei pe timpul președintelui Victor Iușcenko și milionara Iulia Timoșenko, fostă șefă a guvernului, care a petrecut ani de detenție sub președintele înlăturat Victor Ianukovici. Sondajele de opinie sugerează că Poroșenko este pe primul loc, cu peste 44 la sută. Dar e posibil să fie nevoie de un al doilea tur de scrutin.

Autoritățile au mobilizat peste 75.000 de polițiști și voluntari pentru a asigura securitatea secțiilor de vot. Alegerile sunt monitorizate de aproximativ 1200 de observatori internaționali.

„Alegerile vor fi expresia voinței ucrainenilor de la vest și de la est, de la nord și de la sud”, a spus premierul Iațeniuk în mesajul televizat.
„Vreau să-i asigur pe concetățenii noștri din regiunile Donețk și Luhansk pe care războiul declanșat împotriva Ucrainei îi va împiedica să meargă la secțiile de vot că zilele bandiților care vă terorizează regiunile sunt numărate”, a spus Iațeniuk.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG