Linkuri accesibilitate

Viorica Băcioi: „Părinții încurajează profesorii să ia mită...”


Viorica Băcioi
Viorica Băcioi

În ajun de bacalaureat despre condiția profesorului de țară moldovean, corupție, educație și stimularea elevilor.



Despre problemele școlilor de pe Nistru, o discuție cu Viorica Băcioi, directoarea Liceului din Doroțcaia.

Europa Liberă: Suntem în ajunul examenelor de bacalaureat. Vă reuşeşte să faceți față cerinţelor înaintate de către Ministerul Educaţiei?

Viorica Băcioi: „Încercăm pentru că sunt nişte cerinţe normale. Dacă dorim ca elevul să cunoască, dacă dorim ca elevul să poată avea o profesie - iar pacienții să nu se teamă să meargă la un medic care a învăţat pe nota cinci-şase sau a cumpărat o diplomă de BAC, sau şi-a cumpărat nota la examen – noi trebui să ne mobilizăm, împreună cu tot colectivul, şi să facem faţă cerinţelor de calitate. Am organizat pre-testarea, împreună cu părinţii, am văzut rezultatele.”

Europa Liberă: Care sunt?

Viorica Băcioi: „Nu prea bune sunt. Dar le-am zis că mai avem două luni de zile şi trebuie să ne mobilizăm eforturile. Elevii clasei a XII-a şi-au stabilit şi un plan de acţiuni pentru vacanţa de Paşti. I-am îndemnat să mai lase distracţiile şi, astfel, vor avea posibilitatea să susţină examenul, în condiții de echitate pentru fiecare elev.”

Europa Liberă: Care este explicaţia că s-au lăsat pe tânjeală copiii? Nu mai sunt atât de dornici să facă carte, să acumuleze cunoştinţe?

Viorica Băcioi: „Se cunoaşte de către toată lumea cum se dădeau
examenele de bacalaureat, cum se copia. Am avut adunări de părinţi împreună cu copiii, începând din clasa a X-a şi aparte, cu profesorii, ca să ajungem acum, în prag de examene, şi să se arunce cu pietre în adresa profesorului că nu face calitate. Am încercat să le zic părinților: „Oameni buni, haideţi să vedem de câte ori copilul dumneavoastră a fost la ore”. Pentru că lipsea de la ore şi, părintele e părinte, încearcă să-i ia apărarea copilului.”

Europa Liberă: E înţeleasă această atitudine a părintelui, când e gata să dea cât n-ar avea, să vândă un purceluş, o găinuşă, un curcan, numai să vină să cumpere diploma copilului, diploma de bacalaureat?

Viorica Băcioi: „Copiii de clasa a XII-a mi-au spus că au găsit o profesoară să se ocupe adăugător cu ei și eu le spuneam colegilor că, dacă e nevoie, şi eu pun partea mea pentru profesori, ca să se ocupe suplimentar cu copiii.”

Europa Liberă: Părinţilor cum le explicaţi că nu e cazul să adune bani ca să cumpere notele?
Viorica Băcioi: „Le ziceam elevilor de clasa a XII-a: „Aveţi posibilitatea să susţineţi examenul fără a plăti vreun bănuţ. Oare nu sunteţi favorizaţi în sensul acesta? Şi să-l luaţi măcar pe un cinci şi să vă bucuraţi că aveţi diplomă”. Că la noi care era goana? Era goana după nota nouă şi zece. Încerc să le explic, cu toate că nu am mulţi aliaţi.”

Europa Liberă: Mai mulţi duşmani v-aţi făcut?

Viorica Băcioi: „Desigur. Pentru că am duşmani şi printre părinţi, care se gândesc să agonisească un ban şi să-l dea să cumpere nota. Şi din aceștia sunt foarte mulţi. E foarte greu să scoţi elementul respectiv din societate.”

Europa Liberă: Dar ştiţi care e paradoxul, doamnă directoare? Părintele vine, vrea să dea bani ca să cumpere notele pentru odrasla sa, iar ulterior, când este întrebat de ce e mare corupţia în Republica Moldova, reproșează: „Păi, începem cu şcoala – profesorului trebuie să-i da”. De ce există acest paradox? Mentalitatea să fie de vină? Ce este la mijloc?

Viorica Băcioi: „Ne întoarcem la salariul pe care îl primeşte profesorul, când vede un ban care îi va acoperi nişte goluri, astfel, şi-o face cu mâna lui. Zic, de fiecare dată, că orice ban iese la suprafaţă şi ne facem noi probleme: sărac şi curat, oameni buni. Sărac şi curat, aceasta este. Şi putem să facem şi calitate, nu vom avea conflicte. Părinții încurajează profesorii să ia mită, până la urmă, e vinovat mai mult acel care dă.”

Europa Liberă: Au avut loc şi aceste acţiuni de protest, la care au participat mai mulţi dascăli din ţară. S-a anunţat un moratoriu. Deocamdată negociază guvernul, sindicatele şi reprezentanţii profesorilor.

Viorica Băcioi: „Am participat şi noi, pentru că ne dorim îmbunătăţirea situaţiei financiare a profesorului.”

Europa Liberă: Cu cât ar trebui să fie ridicat salariul?

Viorica Băcioi: „La realitatea în care se află Republica Moldova, măcar cu 30-40%, ca un dascăl de la ţară, pe lângă activitatea didactică, să nu mai lucreze şi la pământ.”

Europa Liberă: Aşa se zice, că profesorul stă şi la coada vacii, şi în seră îl poţi găsi, cu sapa în mână...

Viorica Băcioi: „Pe lângă orele pe care le stă la şcoală, în faţa elevilor, are nevoie de același număr de ore ca să se pregătească pentru a doua zi. Mă bucur că guvernul încearcă să găsească soluţii.”

Europa Liberă: Reforma în educaţie o vedeţi cu şansă?

Viorica Băcioi: „Da, cu şansă, dacă ne concentrăm şi la curricula pe care încercăm să o modificăm.”

Europa Liberă: E prea încărcată?

Viorica Băcioi: „Este prea încărcată. Fiecare profesor se străduieşte copiii să cunoască bine disciplina sa şi le dă mult de învățat pentru acasă. Luptăm şi cu profesorii, solicitarea copiilor este mare. Avem normative pentru fiecare clasă, nu ar trebui să se iasă din normativul acesta. Pentru că elevul, când vede prea mare volum de învățat, renunţă la toate și pierde interesul.”

Europa Liberă: E greu să motivezi azi un copil să facă carte?

Viorica Băcioi: „Nu e greu dacă ne gândim cum să o facem. Spre exemplu, noi, până în 2013, am avut stimularea elevilor claselor a V-IX cu „Bursa primarului”. De când am ieşit din componenţa administraţiei publice locale de nivelul I, au rămas fără „Bursa primarului” elevii claselor V-VIII. Cei din clasele IX-XII au „Bursa preşedintelui”, pe care o primesc, în fiecare lună, în baza rezultatelor obținute.
O directoare zîmbitoare: Viorica Băcioi
O directoare zîmbitoare: Viorica Băcioi
Ne străduim să-i motivăm şi cu frecvenţa la ore. Obligatoriu, elevii care nu au nicio lipsă, pe parcursul anului, pleacă în excursie. În primul an, am avut doar 30 de copii care nu au lipsit o zi, din numărul total de 450. În anii următori, numărul acestora a crescut până la 60 de copii. Deci, dacă este motivaţie, se pot face și multe lucruri. Dar peste tot trebuie resurse financiare.”

Europa Liberă: Doamnă Băcioi, adoptarea de către Legislativ a Codului Educaţiei când ar trebui să se producă?

Viorica Băcioi: „Cât mai repede.”

Europa Liberă: De ce este nevoie de o constituţie în educaţie?

Viorica Băcioi: „Este nevoie neapărat, e legea de căpătâi a cadrelor didactice, după care putem să facem şi carte, şi calitate, şi tot.”

Europa Liberă: S-ar putea Codul Educației să fie votat până la finele mandatului actualului Legislativ.

Viorica Băcioi: „E neapărat nevoie de acesta, pentru a se face ordine în educaţie. La noi, vă zic, încă o dată, a fost goana după note. Şi când vine acasă, părintele nu se interesează ce notă a primit copilul lui, dar ce notă a luat copilul vecinului. De aici se porneşte o invidie care nu e deloc sănătoasă.”
XS
SM
MD
LG