Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană a aprobat oficial un pachet de asistență pentru Ucraina


Coordonatoarea politicii externe a UE Catherine Ashton, Luxembourg, 14 aprilie 2014.
Coordonatoarea politicii externe a UE Catherine Ashton, Luxembourg, 14 aprilie 2014.

La sfîrșitul reuniunii de la Luxembourg UE a făcut un apel pentru oprirea încercărilor de a destabiliza Ucraina.


Uniunea Europeană intenționează să aplice temporar tarife preferențiale pentru bunurile ucrainene.

La întîlnirea lor din 14 aprilie de la Luxembourg, miniștrii de externe din UE au adăugat de asemenea patru persoane pe lista celor 18 cu activele înghețate din cauza implicării lor în deturnarea de fonduri publice în Ucraina.

Împrumutul de aproape un miliard de euro din partea Uniunii Europene este destinat să ajute la acoperirea nevoilor din balanța de plăți a Ucrainei și se adaugă unui ajutor de 610 milioane de euro, deja aprobat dar neplătit încă.

Micșorarea tarifelor la importurile din Ucraina va intra în vigoare peste două săptămâni și va dura pînă în noiembrie.

Tarifele preferințiale ar putea aduce țării economii de 500 de milioane de euro anual, iar Ucraina nu trebuie să ia măsuri de reciprocitate.

Autoritățile ucrainene trebuie însă să adopte în schimb reforme structurale și economice.

La sosirea sa la Luxemburg, ministrul britanic de externe William Hague a cerut adoptarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la escalaarea crizei din estul Ucrainei.

„Nu trebuie să fie nici o îndoială că asta e ceva plănuit și produs de Rusia”, a spus Hague.

Uniunea Europeană a impus deja restricții de călătorie și înghețarea de active pentru mai multe oficialități ruse, și a amenințat cu alte sancțiuni economice.

Alți miniștrii de externe s-au pronunțat însă pentru prudență. Frans Timmermans, șeful diplomației olandeze de pildă, a spus că e prea devreme pentru noi sancțiuni, și a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să fie bine pregătită.

Ministrul de externe din Luxembourg Jean Asselborn a spus că sancțiunile nu vor rezolva problema, și că trebuie făcut totul pentru a asigura succesul tratativelor dintre Rusia și Ucraina mediate de Statele Unite și Uniunea Europeană, programate săptămâna aceasta la Geneva.

Minisrul suedez de externe Carl Bildt a spus că tratativele de joi de la Geneva ar trebui să servească drepăt termen limită pentru Uniunea Europeană.

Potrivit lui Bildt, aceste tratative sînt „o ocazie pentru Rusia să înceteze să meargă mai departe”.

„Dacă ei merg mai departe, cred că și noi trebuie să mergem mai departe”, a spus șeful diplomației suedeze.

La sfîrșitul reuniunii de la Luxembourg, Uniunea Europeană a dat publicității o declarație în care condamnă acțiunile unor indivizi înarmați în orașele din estul Ucrainei, și a făcut un apel pentru oprirea încercărilor de a destabiliza Ucraina.

Declarația reiterează de asemenea sprijinul Uniunii Europene pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei, și cere Rusiei să-și retragă trupele de la granița cu Ucraina.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG