Linkuri accesibilitate

Alegeri prezidențiale în Afganistan sub supravegherea armatei


La un centru de vot de la Kabul
La un centru de vot de la Kabul

Trei candidați domină în competiția electorală prezidențială: ministrul de finanțe Ashraf Ghani și doi foști miniștri de externe, Abdullah Abdullah și Zalmai Rasul.



În Afganistan au avut loc astăzi alegeri prezidențiale menite să marcheze primul transfer pașnic de putere după invadarea țării de către trupele internaționale conduse de Statele Unite în 2001, în urma atentatelor teroriste de la Washington și New York.

La Kabul și în alte localități alegătorii s-au prezentat la secțiile de votare începând din zorii zilei în condiții de securitate sporite. Un alegător din capitală a declarat agenției Reuter că el și alți compatrioți doresc schimbări în sistemul politic al țării.

„Cu ajutorul lui Allah, vom pune capăt sistemului corupt”, a spus alegătorul.

Tot astăzi se votează pentru consiliile provinciale.

După ce și-a depus buletinul de vot la o circumscripție din apropierea palatului prezidențial, la Kabul, președintele Hamid Karzai a spus că „astăzi este o zi importantă pentru viitorul nostru, pentru viitorul țării”. Îndemn națiunea afgană să meargă la vot în ciuda ploii, vremii reci și a amenințărilor dușmanilor”, a mai spus Karzai, care nu candidează, pentru că după 13 ani de președinție nu mai are dreptul la un nou mandat, care ar fi fost al treilea. Realegerea lui Karzai în 2009 a fost marcată de violențe larg-răspândite, fraude masive și falsificări.

Este de așteptat ca trei candidați să domine competiția electorală prezidențială la care participă în total opt politicieni: ministrul de finanțe Ashraf Ghani și doi foști miniștri de externe, Abdullah Abdullah și Zalmai Rasul.

„Poporul afgan transmite un mesaj clar inamicilor participând la aceste alegeri”, a spus Ghani după ieșirea de la urne. Iar Abdullah a declarat după ce și-a depus votul că „alegerile de astăzi ar putea fi începutul procesului democratic în Afganistan”.

La siguranța alegerilor au vegheat peste 350.000 de militari și polițiști, apărând scrutinul mai ales de milițiile Talibanilor, care au promis să-l compromită. Scrutinul a fost monitorizat de aproximativ 200.000 de observatori afgani. Unii observatori internaționali au renunțat să mai participe după ce luna trecută Talibanii au atacat un hotel de mare securitate din Kabul în care stăteau mulți străini, inclusiv observatori. În atac au murit nouă civili afgani și străini.

Afganistanul are 12 milioane de cetățeni cu drept de vot. În ajunul alegerilor se spunea că cel puțin 10% din cele aproximativ 6000 de centre de votare vor fi închise din rațiuni de securitate.

Dar incidentele violente până la ora închiderii urnelor au fost puține, înregistrându-se un singur mort și câțiva răniți într-un atac produs în provincia Logar, la sud de Kabul.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG