Linkuri accesibilitate

Parlamentul European pregăteşte o rezoluţie care va condamna „invadarea Ucrainei de către Rusia”


Naziştii, lovitura de stat de la Kiev, ameninţarea populaţiei de etnie rusă - simple minciuni, aşa cred eurodeputaţii.


Parlamentul European va examina, joi, o rezolutie care „condamnă ferm acţiunea agresivă a Rusiei de a invada Ucraina”. Documentul mai spune că Rusia a încălcat prin acţiunile sale in Crimeea Carta Naţiunilor Unite, Actul final de la Helsinki al OESC, tratatul Consiliului Europei, acordurile dintre Ucraina si Rusia, iar referendumul din Crimeea, care este contrar constituţiei Ucrainei si a tratatelor internationale, ilegal. Parlamentul European recomandă semnarea grabnică a Acordului de Asociere cu Ucraina si sustinerea financiară a economiei ucrainene. La dezbaterea de astăzi, de dinaintea sesiunii de vot, au fost prezenti şi câţiva reprezentanţi ai guvernului interimar de la Kiev, între care şi ministrul de externe Petro Poroşenco.

Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso
„Ucraina nu ar trebui sa fie o granita unde vecinii nu isi vorbesc, ci un pod unde acestia se pot intalni. Securitatea nu se creeaza prin segregare, ridicand garduri si separand comunitati”, a spus astazi in PE, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a subliniat ca relatia partenerilor estici cu UE nu trebuie sa fie una exclusivă, UE încurajându-i pe aceştia să aiba relaţii şi cu Rusia.

Rusia va merge atat de departe cat ii va permite comunitatea internatională, a spus un deputat european astazi la Strasbourg. Aceasta este lectia pentru pasivitatea in cazuri ca Osetia de Sud sau Transnistria. UE isi face mea culpa si incearcă să facă, de această dată, lucrurile cu o mana mai ferma. O lectie fermă si rezonabilă, sancţiuni aplicate Rusiei, sprijin financiar de 11 miliarde de euro acordat Ucrainei si semnarea grabnică a Acordului de Asociere. Pe scurt, schema după care vrea UE să actioneze. Are UE la dispozitie 11 miliarde de euro, cata vreme pentru Siria a spus ca nu are, ar fi totusi o intrebare, exprimată de altfel de cativa deputati in cadrul dezbaterii de astazi.

Da, noul guvern interimar trebuie sprijinit. Dar nu trebuie uitat faptul că tot un guvern de oligarhi este. Hannes Swoboda, liderul socialistilor din Parlamentul European.

Hannes Swoboda
Hannes Swoboda
„Cred ca putem recupera banii europeni ce vor fi dati Ucrainei din averile inghetate. Sper ca vom avea averi inghetate si de la oligarhii care sunt acum la putere, in guvern, si care ar putea aduce bani in economia ucraineana”, a spus acesta.

Păreri de rău amare pentru felul in care Europa a devenit energetic dependentă de Rusia. Întrebari rămase fara raspuns: de ce a intrerupt UE proiectele South Stream si Nabucco, de ce premierul Ungariei, Victor Orban a semnat un nou acord nuclear cu Rusia?

Nazistii, lovitura de stat de la Kiev, amenintarea populatiei de etnie rusa - simple minciuni, asa cred eurodeputatii.

In plus, noua lege ruseasca care permite o anexarea mai usoara a unor teritorii straine pe baza unor pretexte legate de discriminarea populatiei rusofone este cea mai mare provocare care ameninta procesul de pace la Helsinki ca si garantarea granitelor, cred eurodeputatii.

Tatjana Ždanoka
Tatjana Ždanoka
Rusia a avut doi-trei sustinatori in Parlamentul European. Tatjana Zdanoka, de pilda, europarlamentar pro-comunist din Letonia afiliat grupului verzilor, a evocat una din temele propagandei rusesti, respectiv faptul ca noua putere de la Kiev ar fi angajat sniper-ii care au tras in multimea de pe Maidan.

Deşi presa a scris despre divergentele de opinii si reticenta existente in capitalele europene cu privire la un posibil set de sanctiuni economice aplicate Rusiei, reprezentantul Consiliului, Dimitris Kourkoulas, a declarat ca sefii de stat si de guverne sunt decisi sa urmeze aceasta cale daca Rusia continuă să încalce suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, lansând încă o dată un apel Rusiei să permită accesul monitorilor internationali.

„UE işi doreşte o relaţie bazată pe respect reciproc cu Rusia. De aceea în momentul de faţă nu se poate aplica metoda business as usual cu Rusia. Orice forma de instabilitate ulterioara din Ucraina va afecta relatiile din UE şi Rusia”, a spus reprezentantul Consiliului UE.

Pentru UE prioritatea imediata este stabilizarea printr-o monitorizare fiscala si controlul ratei de schimb, a spus reprezentantul Consiliului. Cat priveste sprijinul financiar, acesta trebuie acordat in tandem cu FMI.

Dimitris Kourkoulas
Dimitris Kourkoulas
Introducerea FMI în ecuaţie este dorită de toate statele membre, doar aşa Ucraina fiind forţată sa aplice reforme care sa ajute la combaterea coruptiei, reformarea economiei si societăţii ucrainiene.

O prioritate pentru UE este si semnarea Acordului de asociere cu Ucraina, şi aplicarea în paralel a unor măsuri comerciale si vamale (reduceri tarifare de pana la 5 milioane de euro, de exemplu) care să sprijine economia ucraineana, dar şi liberalizarea vizelor.

În acest context au fost amintite si Georgia si Moldova, cu care Consiliul doreşte sa semneze Acordurile de asociere, exact ca si in cazul Ucrainei, cel tarziu la sfarsitul lunii august.

UE nu merge singura in acest proiect de a bloca anexarea Crimeii de catre Rusia, ci impreuna cu Grupul primelor 7 state industrializate, asa numitul G7.

„Mingea este in terenul Rusiei, şi dacă măsurile pe care le-am luat până acum nu vor da rezultate (ingheţarea discutiilor pentru un nou acord UE- Rusia precum si a celor pentru summitul G8 de la Soci) vom lansa si alte măsuri cu impact mult mai larg”, a spus Dimitris Kourkoulas, in numele Consiliului UE.
XS
SM
MD
LG