Linkuri accesibilitate

Fostul director ANRE, Victor Parlicov: am fost suspendat din motive politice


(Foto: ©Shutterstock)
(Foto: ©Shutterstock)

Reprezentanţi ai coaliţiei de guvernare neagă existenţa intereselor oculte şi a unor presiuni asupra justiţiei în dosarul fostului şef al Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică.


Fostul director general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov spune că suspendarea sa din funcție prin decizia Curtea de Apel Chișinău ar fi motivată politic. Parlicov mai fusese revocat și de Parlament în iulie trecut, după ieșirea de la guvernare a Partidului Liberal care-l recomandase. A fost restabilit ulterior de către Curtea Constituțională, pentru a fi suspendat din nou săptămâna trecută. Alla Ceapai rezumă argumentele aduse de Parlicov la o conferință de presă și răspunsurile celor vizați de el.

Fostul director general al ANRE, Victor Parlicov, a declarat că decizia Curţii de Apel, în care este acuzat că nu a organizat corect lucrul cu documentaţia secretă din instituţie, ar fi motivată politic. El se arată convins că în cadrul coaliţiei de guvernare ar fi existat un consens privind înlăturarea sa din funcţie, după încercarea eşuată a majorităţii parlamentare de a-l revoca în Legislativ în iulie anul trecut, decizie anulată de Curtea Constituţională. Parlicov crede că la baza înlăturării sale din funcţie ar putea sta, de fapt, două motive. Unul din motive, în opinia lui Parlicov, ar fi că după scoaterea de la guvernare a liberalilor care îl recomandase, ANRE a revenit liberal-reformatorilor prin partajarea funcţiilor. Liderul liberal-reformatorilor, Ion Hadârcă, exclude, însă, orice implicaţie a politicului:

„Nu are nici o treabă aici politicul. Instanţa s-a pronunţat, înseamnă că a deliberat obiectiv.”

Victor Parlicov spune că mult mai probabil înlăturarea sa din funcţie ar fi determinată de un litigiu încă din 2011 dintre ANRE şi Moldova-Gaz. Furnizorul de gaze naturale a încercat în repetate rânduri să includă în tariful pentru consumatori şi pierderile din reţea, solicitări respinse de ANRE. Însă în septembrie, când doar Parlicov dintre cei trei directori ANRE revocaţi de Parlament a fost restabilit în funcţie de Curtea Constituțională, noua conducere a ANRE, în care Parlicov este oarecum în opoziţie, a şi semnat un memorandum cu Moldova-Gaz privind includerea în tarif a pierderilor invocate de furnizorul de gaze naturale:

Victor Parlicov
Victor Parlicov
„În septembrie, după două luni de zile au semnat deja memorandumul cu pierderile cu Moldova-Gaz. În decembrie semnează că se acceptă în scopuri tarifare 40 de milioane de lei mai mult investiţii decât propune Departamentul. După aceasta dispar procesele verbale, se dau indicaţii să fie şterse înregistrările de la şedinţă cu Moldova gaz. Lucrurile indică asupra faptului că există o legătură., nu sunt procuror ca să zic că cineva acţionează în interesul Moldova gaz.”

Un alt fost director ANRE, Nicolae Răileanu, revocat şi el de Parlament în iulie anul trecut spune că asupra conducerii ANRE, formată din 5 directori, nu o dată s-au exercitat presiuni din partea mai multor politicieni, în special din partea deputatului liberal democrat Simion Furdui să accepte solicitările din partea Moldova-Gaz:

„Anume acest Furdui, la 17 septembrie 2012, s-a prezentat la agenţie la unul dintre directori cerând să fie acceptat ceea ce cere Moldova-Gaz, adică sute de milioane să fie introduse în tarif. Vreau să vă spun că acum ANRE este SRL-ul lui Furdui. Nu m-aş mira dacă în cel mai scurt timp directorul general al ANRE va deveni acelaşi Furdui. Pentru că el a condus în trecut Moldova-Gaz, are interese acolo şi acum influenţează.”

De cealaltă parte liberal democratul Simion Furdui, care în trecut a condus Moldova-Gaz, a respins acuzaţiile care i se aduc:

„Ce legătură să am eu cu Moldova-Gaz în afară de faptul că am condus-o în trecut. La ANRE am fost o dată sau de două ori. Nu am cu ce altceva mă ocupa decât cu trăsnăile acestea.”

Europa liberă: De ce sunteţi acuzat, cum credeţi?

Simeon Furdui
Simeon Furdui
„El a vrut să rămână în funcţia de director şi mi-a solicitat ajutorul. Eu l-am refuzat spunându-i că nu eu numesc şi nu eu scot din funcţii.”

Victor Parlicov a spus că a sesizat în repetate rânduri organele de drept în legătură cu neregulile constatate în sistemul energetic şi că au fost deschise şi câteva dosare penale care vizează inclusiv factori de decizie din ANRE. Victor Parlicov nu exclude însă ca va fi tocmai el găsit vinovat pentru toate neregulile, întrucât o condamnare din partea instanţei îl va lipsi de mandat, acesta şi fiind scopul Coaliţiei de guvernare, crede Parlicov.

Jurnalistul de la cotidianul „Adevărul”, Ion Preaşcă, specialist în probleme energetice, nu vede vreo legătură dintre litigiul ANRE cu Moldova-Gaz şi suspendarea din funcţie a directorul general Victor Parlicov. În opinia sa, înlăturarea lui Parlicov ar fi o decizie politică.
Previous Next

XS
SM
MD
LG