Linkuri accesibilitate

Prelungirea crizei politice este un act iresponsabil (Evenimentul zilei)


„Nenorocul este că Europa şi America nu pot elibera România de propria-i oligarhie” (România liberă).



Comentatorii de presa sunt ingrijorati de felul in care guvernul de la Bucuresti se pozitioneaza fata de situatia din Ucraina. In editorialul ziarului Evenimentul zilei, Adrian Patrusca, e consternat de declaratia premierului Victor Ponta ca va astepta 45 de zile ca Partidul National Liberal, partener in alianta de guvernare, „sa revină în Guvern cu toţi miniştrii şi toate funcţiile pe care le au”. În clipa de fata, nu se stie ce componenta are guvernul din care liberalii si-au retras cativa ministri. Prelungirea crizei politice este, in opinia comentatorului, un act iresponsabil, „în condiţiile în care sute de mii de români din Cernăuţi, Bălţi sau Tiraspol sunt prinşi în cumplita încleştare din jurul ţării” si „nici Basarabia nu se simte prea bine”.

Cristian Campeanu exprima aceeasi neliniste in România liberă. Guvernul Ponta pare sa fi optat exact pentru „politica virtuala” (adica politica izolata de popor) impotriva careia de ridica acum ucrainenii. Premierul si-a reafirmat sustinerea pentru companii „dubioase”, le considera Campeanu, precum Huawei, din China, sau KazMunai Gaz din Kazahstan si continua asaltul asupra statului de drept. Mai nou, arata Campeanu, guvernul Ponta incearca „să-şi subordoneze politica Băncii Naţionale” - un pericol asupra caruia s-a exprimat si presedintele Traian Basescu. „Norocul României este că are de partea ei Europa şi America”, scrie comentatorul României libere si continua: „Nenorocul este că Europa şi America nu pot elibera România de propria-i oligarhie”.

Marius Dorin Lulea avertizeaza pe blogurile Adevarul asupra momentului cand scenariul ucrainean se va extinde și asupra Republicii Moldova - o perspectiva de care pare că nu se indoieste. Europa nu ar sesiza corect diferenta dintre spatiul fost comunist si spatiul fost sovietic, spune semnatarul: Ucraina se afla abia acum in situatia României, cea din decembrie 1989; cu alte cuvinte, este cu o generatie in urma. In aceeasi situatie s-ar gasi si Republica Moldova. Doua sunt, dupa parerea lui Marius Dorin Lulea, evolutiile care ar conduce, inevitabil, la solutia unirii cu România: daca politicienii pro-europeni de la Chisinau ar deturna de la traseul european sau daca Partidul Comunistilor ar castiga alegerile parlamentare din toamna.

La Bucuresti, coalitia de guvernare se destrama incet. Prea incet, spun unele voci, intre care si Rodica Ciobanu, de la gandul.info. Ea comenteaza conferinta de presa in care liderul liberalilor Crin Antonescu a „jelit” alianţa cu Victor Ponta şi guvernarea comună cu social-democratii. Auditoriul trebuia sa inteleaga ca PSD a tradat. Dar va avea cu adevarat PSD de pierdut daca liberalii trec in opozitie? Foarte putin, doar ca imagine. Altminteri, majoritatea e deja asigurata prin infiintarea unei noi aliante, botezata cu o singura litera diferita: in loc de USL, USD. Cel mai mult pierde tot Crin Antonescu, care isi scade drastic sansele de a ajunge presedintele Romaniei, fara sprijinul PSD. Pe deasupra, va fi privit neprietenos de o parte dintre colegii de partid, pentru ca i-a lipsit de avantajele guvernarii. Dar cine stie? scrie, cu un pic de ironie, de comentatoarea de la gandul. Poate ca electoratul îl va aprecia mai mult „pentru ca a părăsit, de bunăvoie, guvernarea, lucru nemaiîntâlnit, şi că a refuzat să mai cauţioneze un partid care vrea să-şi graţieze corupţii”.
XS
SM
MD
LG