Linkuri accesibilitate

Parlamentul Moldovei a acceptat ca deputatul democrat Valeriu Guma să-și depună mandatul


Valeriu Guma a fost condamnat la închisoare anul trecut în România.



Odată ce i-a fost acceptată demisia, fostul democrat Valeriu Guma, şi-a pierdut şi imunitatea parlamentară, care până în prezent îl proteja de punerea în aplicare a sentinţei date de către judecătorii instanţei supreme din România. Guma a fost condamnat definitiv, în aprilie 2013, la patru ani de închisoare cu executare într-un dosar de trafic de influenţă şi de complicitate la luare de mită. Fostul deja deputat pledează în continuare nevinovat şi în declaraţia lansată înainte de a-şi depune mandatul de deputat şi carnetul de membru al PD, se declara convins ca îşi va putea dovedi nevinovăţia la CEDO.

Între timp România, teoretic, ar putea cere Republicii Moldova predarea lui Valeriu Guma, spun experţii, numai că, aşa cum stipulează Constituţia, Moldova nu-şi poate extrăda proprii cetăţeni.

Lucrurile s-ar schimba, explică directorul Centrului de Resurse Juridice din Republica Moldova, Vladislav Gribincea, dacă România ar veni cu o solicitare către autorităţile moldovene prin care să ceară recunoaşterea hotărârii emise în statul vecin şi punerea acesteia în aplicare pe teritoriul Republicii Moldova:

„Acest lucru este posibil potrivit Acordurilor dintre Republica Moldova şi România. Executarea unei hotărâri judecătoreşti străine în Republica Moldova trebuie să fie supusă unei anumite proceduri, adică sentinţa nu devine executorie imediat, este nevoie de încuviinţarea executării în Republica Moldova, care este o procedură tehnică şi care durează una sau două săptămâni de la primirea, bine-înţeles, de către instanţa judecătorească a solicitării. În momentul în care instanţa judecătorească din Republica Moldova încuviinţează executarea în Republica Moldova, începe executarea sentinţei.”

Ministerul Justiţiei a confirmat pentru Europa Liberă că o astfel de solicitare din partea României, până în prezent, nu există.

Deşi la prima vedere, nu ar fi împedimente pentru tragerea la răspundere a fostului deputatul Valeriu Guma în Republica Moldova, avocatul Roman Zadoinov pune la îndoială că cererea, odată transmisă, va fi executată de către autorităţile locale şi iată de ce: „În Republica Moldova există o astfel de posibilitate. În primul rând, conform deciziei Curţii Europene, la noi nu există o judecată echitabilă la nivel naţional. De obicei, judecăţile sunt inechitabile. Foarte mare este corupţia în Republica Moldova, din acest considerent este posibil ca o sentinţă de condamnare a unui stat vecin, care este membru al Consiliului Europei, membru al Uniunii Europene, să fie recunoscută la noi, în Republica Moldova, ca arbitrară, ilegală şi care nu poate fi aplicată pe teritoriul Republicii Moldova. Liber poate fi aşa ceva.”

Europa Liberă: Dar în acest caz Republica Moldova îşi atrage asupra sa critici sau anumite sancţiuni?

Roman Zadoinov:
„Numai critici, deoarece la nivel internaţional nu există o condamnare a statului pentru faptul că el nu recunoaşte sentinţa de condamnare a unui stat european, a unui stat vecin sau a unui stat din Consiliul Europei.”

După ce nu mai are imunitate Valeriu Guma se va vedea silit să nu-şi încerce norocul călătorind în afara graniţelor Republicii Moldova, cel puţin până situaţia sa va deveni mai certă, constată experţii ce urmăresc evoluţia acestui dosar.

DR pentru REL
Previous Next

XS
SM
MD
LG