Linkuri accesibilitate

Misiunea Bisericii catolice este pusă în pericol de încăpățânarea ei în concepții învechite


Imagine murală a Paper Francisc în viziunea aristului Maupal, fotografiată la Roma în ianuarie.
Imagine murală a Paper Francisc în viziunea aristului Maupal, fotografiată la Roma în ianuarie.

Papa Francisc și Vaticanul în fața unei revoluții a mentalității catolice.



La Vatican a început ceea ce unii experți consideră cea mai importantă săptămână de până acum a Papei Francisc, în care el și colaboratorii lui vor examina îndeaproape cât de mult s-au schimbat mentalitățile printre catolici mai ales în chestiuni legate de viața sexuală.

La întâlnirile de săptămâna aceasta Papa Francisc și cardinalii vor aborda unele din cele mai spinoase chestiuni cu care se confruntă biserica catolică, inclusiv respingerea crescândă de către credincioși a unor învățături esențiale privind sexul prenupțial, anticoncepția, viața gay sau divorțul, scrie Associated Press într-o relatare de la Vatican.

Cardinalul german Walter Kasper, care a cerut „schimbări și deschideri” în comportamentul Bisericii față de catolicii divorțați și recăsătoriți, va ține discursul-cheie joi în fața Papei și a cardinalilor adunați la o ședință de pregătire a summitului catolic din octombrie, consacrat familiei.

Francisc a inițiat summitul anul trecut și a făcut gestul neobișnuit de a trimite episcopilor din lumea întreagă un chestionar în care enoriașii lor sunt chemați să spună cum înțeleg și cum practică învățătura bisericească despre căsnicie, sex și alte chestiuni legate de familie.

Rezultatele, cel puțin așa cum le descriu unii episcopi din Europa și Statele Unite, sunt șocante. Episcopii au informat că învățăturile fundamentale ale Bisericii despre morala sexuală, controlul nașterilor, homosexualitate, căsătorie și divorț sunt respinse ca nerealiste și învechite de majoritatea catolicilor, care altfel spun că participă activ la viața parohiei și că credința joacă un rol important în viețile lor.

„În privința anticoncepției artificiale, răspunsurile ar putea fi sintetizate în expresia: unde sunt zăpezile de altădată”, a scris recent pe blogul său episcopul Robert Lynch din Florida, adăugând că enoriașii „au o părere clară pe această temă, care este contrară învățăturii bisericii”.

Episcopii vest-europeni au constatat schimbări de mentalități similare, sintetizate de un episcop german astfel: „Pozițiile bisericii despre sexul prenupțial, homosexualitate, divorț și recăsătorie, controlul fertilității nu sunt aproape deloc acceptate sau sunt respinse explicit în marea majoritate a cazurilor”. Episcopii elvețieni au mers și mai departe, avertizând că însăși misiunea Bisericii este pusă în pericol de încăpățânarea ei în concepții învechite.

Episcopul german Walter Kasper, care s-a retras în 2010 din funcția de ofițer șef ecumenic al Vaticanului, a declarat recent ziarului german „Die Zeit”: „Ceea ce poate face Dumnezeu, anume să ierte, ar trebui să fie capabilă să facă și biserica”.

Învățătura bisericească spune printre altele că dacă prima căsătorie nu este anulată de un tribunal bisericesc, catolicul recăsătorit nu poate primi împărtășanie pentru că trăiește în continuare în păcat, în adulter. Iar anularea primei căsătorii durează foarte mult, ceea ce a îndepărtat de biserică generații întregi de catolici care s-au simțit respinși de biserica lor.

Anul trecut, dioceza germană din Freiburg a emis un set de instrucțiuni mai blânde despre recăsătoriți, spunând că dacă noua pereche trăiește în credință și în cinste poate primi împărtășanie. Dar așa-numitul „țar doctrinal” de la Vatican, cardinalul-ales Gerhard Mueller, a condamnat de îndată inițiativa, insistînd că nu oamenii, ci biserica în ansamblul ei poate decide asupra învățăturilor. În replică, Walter Kasper a spus că oamenii sunt diferiți și fiecare situație trebuie judecată în mod individual.

AP scrie că Papa Francisc, care a spus anul trecut că biserica n-ar trebui să fie așa de obsedată de chestiuni ca divorțul, anticoncepția sau homosexualitatea, este un mare „suporter” al lui Walter Kasper. În prima lui binecuvântare de duminică după ce a deveni Papă l-a lăudat pe Kasper nominal, spunând că este un teolog excepțional, care tocmai a scris o carte despre... iertare.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG