Linkuri accesibilitate

Aderarea la UE și nivelul de trai al bulgarilor


După aderare salariul mediu a crescut cu 121%, arată statistica națională – de la echivalentul a 200 de euro la 440.



Un studiu, realizat de Academia bulgară de științe și de Institutul național de statistică, demonstrează că după aderarea la Uniunea Europeană puterea de cumpărare a bulgarilor a crescut într-un mod simțitor.

Nivelul salariului mediu continuă să fie cel mai mic fața de celelalte țări membre. Pentru stabilirea puterii de cumpărare însă nu este important căți bani primești ci ce poți cumpăra cu acești bani. Datele statistice arată că în anul 2012 un cetățean bulgar cu salariu mediu ar fi putut cumpăra 26 de costume bărbătești pe an. Este cu două mai mult fața de anul 2007 în care Bulgaria a devenit membra a Uniunii.

Și mai pozitivă este comparația la categoria pantofilor. În ultimii șase ani veniturile anuale ale bulgarului de rând au crescut cu 33 de perechi de pantofi. La bulgaroaice creșterea puterii de cumpărare se măsoară cu 50 de perechi de pantofi.

Și mai pozitivă este comparația la categoria produselor alimentare. În 2012 cu un salariu mediu anual puteau fi cumpărate cu 499 de kilograme de pâine mai mult fața de 2007 sau cu 237 de kilograme de carne, sau cu 134 de kilograme de brânză, 2282 de kilograme de cartofi, 1408 ouă.

În 2007 puterea de cumpărare a bulgarilor n-a fost decât 37% din cea medie europeană. Șase ani mai târziu acest nivel a crescut pînă la 47%.
În fața Bulgariei se află Grecia, Turcia și România. Țara la sud de Dunăre însă a depășit Serbia, Fosta republică iugoslava Macedonia și Muntenegru.

După aderare salariul mediu a crescut cu 121%, arată statistica națională – de la echivalentul a 200 de euro la 440. Inflația în aceasta perioadă a fost 32%. În pofida crizei din ultimii 4 ani salariile și-au menținut ritmul anual de creștere de peste 10%.

Rămânerea în urmă altor foste țări socialiste precum Cehia, Polonia și Slovacia este între două și trei ori. Nivelul atins de România este cu 31% mai mare.
XS
SM
MD
LG