Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.



Președintele Nicolae Timofti va avea o întrevedere cu ministrul apărării din Grecia, Dimitris Avramopoulos. Grecia este membră în NATO și deține președinția rotativă a UE în prima jumătate a anului curent.

Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău deschide astăzi expoziția „Basarabia 1812-1947. Oameni. Locuri. Frontiere.”

Asociația Istoricilor și Politologilor Pro-Moldova organizează la sediul agenției Infotag din capitală o conferinţă de presă cu tema „Problemele politicii interne şi externe ale Republicii Moldova după referendumul din Găgăuzia.”

Curtea Constituțională examinează sintagma „securitate națională” care vizează categoria de acte administrative ce nu pot fi contestate în judecată.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, îl va primi astăzi la Casa Albă pe omologul său francez, François Hollande. În ajun, cei doi lideri au publicat un articol comun în ziarele „Washington Post” și „Le Monde”, lăudând cooperarea strânsă dintre două țări occidentale care au avut în trecut episoade de rivalitate, inclusiv în cadrul alianței nord-atlantice, cel mai recent fiind provocat de refuzul Franței de a recunoaște necesitatea intervenției americane în Irak. De atunci relațiile bilaterale „s-au transformat”, se arată în articolul semnat de Obama și Hollande.

Vizita lui Hollande la Washington a stârnit comentarii de presă inclusiv pentru că până la urmă liderul francez, a cărui viață personală a fost împărțită între o primă doamnă „legală” și o amantă, călătorește singur.

La Nicosia, capitala divizată a Ciprului, se reiau în această dimineață negocierile de pace dintre președintele grecilor ciprioți Nicos Anastasiades și liderul turcilor ciprioți Derviș Eroglu. Ultima rundă de negocieri pentru viitorul comun al Ciprului s-a împotmolit în martie 2011 din cauza neînțelegerilor privind împărțirea puterilor și drepturile teritoriale. Discuțiile de pace s-au amânat din nou când Ciprul grecesc a preluat președinția rotativă a UE în 2012, trecând din nou în plan secund din cauza necazurilor financiare ale sudului grecesc al insulei, care a fost nevoit să ceară anul trecut un credit de salvare de la FMI și partenerii europeni.

În mai multe țări ale lumii au loc astăzi pichetări și proteste împotriva uneia din cele mai dure legi împotriva homosexualității, adoptată de parlamentul Ugandei. Legea care prevede pedepse cu închisoarea mai are nevoie de semnătura președintelui țării est-africane, Yoweri Museveni.

În Iran se sărbătorește Ziua Revoluției Islamice din 1979, care l-a înlăturat de la putere pe Șahul sprijinit de Statele Unite, aducându-l în fruntea țării pe clericul Ayatollah Ruhollah Khomeini.

În lumea întreagă astăzi este Ziua Siguranței pe Internet, momentul de bilanț anual al unei campanii conscrate mai ales relației minorilor cu Internetul. Principalele idei ale campaniei în limba română le găsiți pe pagina www.sigur.info.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG