Linkuri accesibilitate

O provocare menită să tensioneze situaţia din Transnistria (România liberă)


Celebra resetare a relaţiei americano-ruse a eşuat (22).



Necazurile școlilor cu predare în limba română din Transnistria sunt comentate pe larg în presa din România.


Presa de la Bucuresti a informat continuu despre retinerea, apoi despre eliberare de catre autoritatile separatiste a profesorului Ion Iovcev, de la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol. România liberă a urmarit succesiunea evenimentelor pe pagina electronica, pana la reactia Parlamentului European si respectiv a presedintelui român Traian Basescu. Presedintele român este citat cu afirmatia ca reţinerea directorului de la Liceul de limbă română „Lucian Blaga” reprezintă o provocare menită să tensioneze situaţia din Transnistria. Seful statului român cere Organizatiei pentru Securitate si Cooperare Europeana să intervină de urgenţă. Ziarul citeaza de asemenea surse din Tiraspol care au povestit că profesorul a fost aşteptat la vamă de mascaţi şi a fost dus la sediul KGB din Tiraspol, unde a fost ţinut aproximativ şapte ore.

Adevarul da detalii despre ceilalti reprezentanti ai liceului, care calatoreau impreuna cu profesorul Iovcev si despre felul cum a fost comunicat incidentul catre autoritatile din Chisinau. Guvernul Iurie Leanca a informat OSCE despre acest incident si a calificat această „acţiune unilaterală drept o provocare premeditată, menită să tensioneze situaţia şi să submineze procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Acest incident, se spune in comunicat, se înscrie în şirul presiunilor aplicate în ultima perioadă asupra instituţiilor moldoveneşti, inclusiv a şcolilor cu predare în grafie latină situate în regiunea transnistreană. Totodată, reţinerea pacificatorilor în Zona de Securitate reprezintă o acţiune fără precedent şi o sfidare directă la adresa operaţiunii de pacificare”. Articolul se refera si la mesajele transmise pe Facebook de directoarea liceului, Raisa Padurean, care a comunicat imediat ca profesorul a fost retinut si ca i-au fost confiscati banii de salarii, pe care ii aducea de la Ministerul Educatiei din Chisinau pentru toate cadrele didactice ale liceului.

Ambasadorul american la Moscova, Michael McFaul, se retrage din post. Acest lucru nu este o simpla schimbare de stafeta diplomatica, ci si semnalul ca celebra resetare a relatiei americano-ruse a esuat, arata Armand Goșu intr-o analiza publicata in saptamanalul 22. Instalat ca ambasador pentru a drege relatia bilaterala dupa razboiul georgian din 2008, McFaul pleaca pe fondul masurilor antiamericane fatise dispuse de presedintele Vladimir Putin incepand cu 2012. Filialele organizațiilor americane de la Moscova au fost închise, angajații lor, majoritatea ruși, au fost evacuați împreună cu familiile, programele pe care le desfășurau au fost suspendate, iar cei finanțați au fost declarați prin lege „agenți străini”. În ianuarie 2013, reaminteste Goșu, Statele Unite s-au retras unilateral din grupul de lucru destinat societății civile al Comisiei prezidențiale, invocând acțiunile guvernului rus împotriva societății civile. In sfarsit, Președintele american Barack Obama și-a anulat o vizita în Rusia si nu participă la deschiderea Olimpiadei de Iarnă de la Soci.
XS
SM
MD
LG