Linkuri accesibilitate

Olimpiada de la Soci din perspectiva analiștilor americani


Președintele Putin la o întîlnire cu voluntarii la Jocurile Olimpice de la Soci
Președintele Putin la o întîlnire cu voluntarii la Jocurile Olimpice de la Soci

Putin cheltuiește 50 de miliarde de dolari, cea mai scumpă Olimpiadă din istorie – mai mult decît țara investește anual în învățămînt - și scopul este să pună Rusia pe un soclu strălucitor și vizibil.



In aceste zile, premergatoare Olimpiadei de Iarna de la Soci, analisti politici pun jocurile sportive intr-un context geo-politic. Opinii ale expertilor americani despre miza Jocurilor gazduite de Rusia lui Vladimir Putin? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In Washington Post, David Greene scrie ca in 1980, cind Statele Unite si zeci de alte tari au boicotat Jocurile de la Moscova, dupa ce Uniunea Sovietica invadase Afganistanul, „influenta si expansionismul sovietic au atins un nivel maxim si mindria sovietica a ajuns si ea la punctul cel mai inalt”. Acum insa, scrie analistul, mindria ruseasca a atins nivelul cel mai scazut. Oamenii adauga Greene vorbesc despre „o economie care recompenseaza doar elitele. Sate mor si orase industriale, care au contribuit pe vremuri la puterea Uniunii Sovietice isi vad fabricile prabusite si inchise. Des, oamenii nu pot conta pe politie si servicii publice decit daca dau mita”.

Articolul continua aratind ca in timpurile sovietice, populatia indura viata grea, spunindu-si ca tara e puternica. Sacrificiul, contributia la maretia tarii erau mosteniri istorice pre-bolsevice. „Acum - scrie Greene - rusii vad o tara care-si cauta identitatea si incearca sa devina relevanta”. Si in acest context vine Olimpiada menita sa aminteasca de anii de glorie. Putin cheltuieste 50 de miliarde de dolari, cea mai scumpa Olimpiada din istorie – mai mult decit tara investeste anual in invatamint - si scopul este sa puna Rusia pe un soclu stralucitor si vizibil.

Intr-un sondaj publicat anul trecut, 42% dintre rusii chestionati au spus ca in Rusia nu exista nimic de care sa fi mindru in timp ce 19% au declarat ca este o intrebare la care e dificil de raspuns. In acest context, scrie Greene, rezultatele sportivilor rusi la Olimpiada capata mai mare relevanta, pentru recistigarea increderii pierdute. „Cind voi urmari aceasta Olimpiada - scrie analistul american - in timp ce sprijinul meu este pentru sportivii din Statele Unite, o mica parte din mine va fi suporter al atletilor rusi. Nu mi-as fi imaginat asa ceva, in copilarie, cind nu imi doream altceva decit infringerea puternicilor sovietici”.

In acelasi ziar, Leon Aron, expert la American Enterprise Institute, sustine ca succesul Olimpiadei ar fi o victorie personala pentru Vladimir Putin a carui popularitate este acum de circa 20%, in scadere de la 49% in 2008. Aron spune ca nici o persoana normala nu-si poate dori ca Jocurile sa esueze sau ca si mai rau sa se produca o tragedie, materializata intr-un atac terorist, dar speranta pentru succesul Jocurilor trebuie pusa intr-un context politic realist.

Soci este o locatie problematica pentru o Olimpiada de Iarna si se afla in aproprierea unui focar de violenta, regiunea Caucazului. E posibil scrie Aron ca pariul lui Putin sa fie unul cistigator. Analistul crede insa ca el ar fi chiar mai cistigator, pentru Rusia, daca extravagantele jocuri vor duce la intrebari, formulate public, cu privire la coruptie, responsabilitate guvernamentala, alegeri mai libere, tribunale mai corecte si mai multa competitie poltica.
XS
SM
MD
LG