Linkuri accesibilitate

Un plan american de pace pentru conflictul israelo-palestinian și șansele sale


Secretarul de stat american John Kerry discutînd cu președintele autorității palestiniene, Mahmud Abbas la Ramallah
Secretarul de stat american John Kerry discutînd cu președintele autorității palestiniene, Mahmud Abbas la Ramallah

Premierul Netanyahu înțelege, pe de o parte, importanța planului, care prevede două state, dar este sceptic cu privire la garanțiile de securitate oferite de palestinieni.



În New York Times, analistul Thomas Friedman se refera la miza misiunii secretarului de stat american, John Kerry in Orientul Mijlociu. Are sanse Kerry sa aduca pacea intre israeliani si palestinieni? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Friedman crede ca secretarul de stat, John Kerry, forteaza nota pentru ca a venit momentul unei decizii. Israelieni si palestinieni fie prind trenul pacii fie risca ca urmatoarul tren care se indreapta catre ei sa-i calce, scrie Thomas Friedman.

Exista, dupa opinia autorului, citeva intrebari fundamentale in acest moment. A devenit Israelul prea dominant in regiune si palestinienii incapabili sa declanseze o noua intifada, care sa forteze Israelul sa se retraga? A devenit regiunea prea instabila pentru ca o retragere israeliana sa mai fie viabila? Traiesc prea multi israelieni evrei in Estul Ierusalimului si Cisiordania - circa 540,000 - pentru ca acestia sa mai poata fi mutati, odata cu crearea a doua state? Este retorica palestiniana cu privire la dreptul de revenire in actualul teritoriu al Israelului prea impregnata in constiinta publica pentru a fi abandonata? Sau, intrebarea fundamentala, sint liderii israelieni si palestinieni dispusi la concesii?

Thomas Friedman scrie ca dupa ce a lasat partile sa-si consume neintelegerile, timp de sase luni, Kerry este acum pe cale sa prezinte un plan american de pace. Acesta prevede incheierea conflictului si stingerea tuturor revendicarilor, retragerea israeliana la frontierele precedente razboiului din 1967, cu anumite schimburi de teritorii pentru a mentine anumite asezari evreiesti, capitala palestiniana in estul Ierusalimului si recunoasterea statului Israel ca un stat al populatiei evreiesti.

Observatorii sustin insa ca premierul Netanyahu intelege, pe de o parte importanta planului, care prevede doua state, dar este sceptic cu privire la garantiile de securitate oferite de palestinieni. In plus, daca Netanyahu accepta planul coalitia sa de dreapta se va prabusi si si-ar putea pierde chiar si aliati din propriul partid, Likud. In acest caz, Benjamin Netanyahu se va vedea nevoit sa creeze o noua coalitie de centru ceea ce e riscant politic.

Friedman scrie ca partile pot adera la plnului lui Kerry, dar daca nu o vor face, secretarul de stat va declara, pentru ca altfel credibilitatea sa va fi compromisa, procesul de negociere incheiat. Daca asta se va intimpla, se arata in articol, Israelul va trebui fie sa se retraga unilateral, fie sa traiasca cu realitatea ocupatiei, coroziva moral si antrenind riscuri internationale fie sa decida sustinerea unui stat unic cu doua popoare.
XS
SM
MD
LG