Linkuri accesibilitate

Bulgaria își va diversifica importurile de gaze


Acorduri privind interconexiuni ale sistemului național de gazoducte cu Turcia și Grecia.



Ministrul turc al energeticii și resurselor naturale Taner Yildaz și omologul său bulgar Dragomir Stoinev au anunțat la Sofia crearea unei companii mixte care va realiza și exploata interconexiunea sistemelor naționale de gazoducte. Proiectul se înscrie în programul privind diversificarea surselor de energie. Noul gazoduct va avea o lungime de 114 de km și va deveni funcțional în doi ani.

Ministrul Stoinev a declarat: „Proiectul a ieșit din sfera intențiilor politice. Interconexiunea reprezintă unul din pilonii diversificării. În martie va fi semnat acordul cu paramentrii tehnici și termenele de realizare. Tronsonul bulgăresc al gazoductului va fi construit de compania „Bultransgaz””.

Cei doi miniștri au convenit crearea unei companii mixte în scopul înlesnirii exportului de energie electrică din Bulgaria în Turcia. Este vorbă la o primă etapă de 600 de megavați ce vor putea crește până la 1200-1300. Exportul se va realiza la baza regulilor Uniunii Europene.

„Este una din măsurile în vederea depășirii crizei în care se află Compania națională de electricitate”, a spus Dragomir Stoinev. Yildaz Taner a declarat că Bulgaria dispune de capacități importante în energetica nucleară. Turcia va putea construi u centrală atomoelectrică pe malul Mării Negre.

În comentariile pe marginea vizitei, mediile sofiote amintesc că în luna martie va deveni operațională interconexiunea sistemelor de gazoducte bulgar și român în zona Russe-Giurgiu cu o capacitate de 1,5 mlrd.m. pe an.

A fost semnat și acordul privind realizarea interconexiunii cu Grecia – Komotini-Haskovo, cu o capacitate de pînă la 5 miliarde m.c. pe an, ce va face legătura cu viitorul gazoduct transadriatic. Construcția intrerconexiunii cu Grecia în valoare de 160 de milioane de euro va fi finanțată de BERD și din programele Uniunii Europene.
Previous Next

XS
SM
MD
LG