Linkuri accesibilitate

Iulian Groza: „cetăţenii moldoveni ar putea călători fără vize în UE deja din vară”


Sursă imagine: shutterstock
Sursă imagine: shutterstock

Viceministrul Afacerilor externe răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.



Europa Liberă: Cât de sigur e că cetăţenii Republicii Moldova vor avea şansa să călătorească în spaţiul UE în acest an fără vize Schengen?

Iulian Groza: „Anul 2014 va fi unul însemnat în istoria republicii Moldova inclusiv prin o decizie care vizează instituirea unui regim fără de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova care doresc să călătorească în UE. Din punct de vedere politic avem toată susţinerea din partea statelor membre a UE, vorbesc despre Consiliul UE. Iată că săptămâna trecută la Bruxelles a avut loc şi o primă discuţie în Comitetul LIBE (Comitetul libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne) al Parlamentului European. Este comitetul juridic competent pentru a discuta subiecte care vizează justiţia şi afaceri interne, inclusiv cele care vizează vizele.”

Europa Liberă: Aceasta înseamnă că Republica Moldova şi-a făcut lecţia pe acasă la acest capitol şi acum nu ar avea de unde să apară probleme care ar împiedica ducerea la bun sfârşit a acestei decizii?

Iulian Groza: „Răspunsul scurt este da. Pe de altă parte, sigur că trebuie să aşteptăm o decizie oficială, formalizată, în primul rând, a Comitetului LIBE care va
Până la sfârşitul lunii martie, când Parlamentul European se întruneşte în sesiune plenară, o decizie cu privire la Republica Moldova va fi adoptată...
avea loc pe parcursul următoarelor luni. În orice caz, până la sfârşitul lunii martie, când Parlamentul European se întruneşte în sesiune plenară, o decizie a Parlamentului European cu privire la Republica Moldova va fi adoptată.”

Europa Liberă: Domnule Groza, la modul practic cum va fi? Dacă se adoptă această decizie, ea intră în vigoare din momentul adoptării?

Iulian Groza: „Este o decizie adoptată de către Consiliul UE, consiliul de miniştri şi Parlamentul European. Decizia va fi un text destul de simplu care va prevedea un articol care va spune că Republica Moldova se transferă din lista ţărilor care au nevoie de vize în lista ţărilor care nu mai au nevoie de vize. Va fi încă un articol care va menţiona că această decizie vizează doar cetăţenii moldoveni deţinători ai paşapoartelor biometrice.”

Europa Liberă: Şi decizia va intra în vigoare din ziua adoptării?

Iulian Groza: „În primul rând trebuie să fie o decizie a Parlamentului European pe care o aşteptăm la sfârşitul lunii martie. Dacă aşteptăm Parlamentul European să adopte o decizie cel puţin la începutul primăverii probabil că în aceeaşi perioadă va fi
Practica arată că din momentul adoptării deciziei finale de către Parlament şi Consiliul UE în aproximativ 20 de zile intră în vigoare...
şi decizia Consiliului. Imediat după ce decizia este aprobată şi de către Consiliul UE ea se publică în monitorul oficial al UE şi, de regulă, decizia intră în vigoare. Practica arată că din momentul adoptării deciziei finale de către Parlament şi Consiliul UE în aproximativ 20 de zile intră în vigoare. Ţine de aspecte procedurale pentru intrarea în vigoare a unui act oficial al UE.”

Europa Liberă: Deci eu, Valentina Ursu, posesoarea paşaportului albastru biometric al Republicii Moldova voi avea dreptul să mă deplasez fără viza Schengen în spaţiul UE la 20 de zile după adoptarea acestei decizii?

Iulian Groza: „Nu vreau să anticipez. Nu vreau să fac promisiuni. Trebuie să avem puţină răbdare. Nu trebuie să anticipăm şi deciziile oficiale ale instituţiilor europene. Cu siguranţă către sfârşitul primăverii sau începutul verii noi vom putea beneficia de acest avantaj la care am lucrat cu toţii de mai mulţi ani şi până la urmă va fi o realitate.”

Europa Liberă: Cred că se cere încă o dată de precizat că obţinerea regimului fără de vize nu înseamnă dreptul cetăţeanului Republicii Moldova de a merge la muncă în spaţiul UE.

Iulian Groza: „Este adevărat. În general decizia vizează doar vizele de scurtă şedere, vizele eliberate pe o perioadă de până la 90 de zile, valabile pe o perioadă de jumătate de an.”

Europa Liberă: Deci în această jumătate de an eu am dreptul să merg de câte ori vreau, dar să nu depăşesc 90 de zile?

Iulian Groza
Iulian Groza
Iulian Groza: „Da. regimul de muncă este stabilit de alte rigori, alte reguli ale UE. El se convine odată cu avansarea dialogului pe acest subiect cu UE. Exemplul României, abia de la 1 ianuarie 2014 cetăţenii români au obţinut dreptul total de a obţine un loc de muncă în orice stat european. Ceea ce nu era valabil de mai mulţi ani, deşi România a aderat la UE din 2007. Este un regim cu totul separat. El vizează doar competenţa statelor membre. Noi ce facem pe acest subiect? Neavând un dialog de tipul celui pe care la avut România în procesul de aderare şi acum este stat membru al UE, noi am mers pe opţiunea parteneriatelor de mobilitate lansat în 2008.

Astăzi Moldova are aproximativ 100 de proiecte bilaterale cu 15 state membre ale UE în domeniul migraţiei. Aceste proiecte în cadrul parteneriatului de mobilitate prevăd mecanisme, pe de o parte, să reglementeze fluxul de migraţiune, să creeze condiţii pentru regularizarea cetăţenilor moldoveni care se află şi muncesc în ţările respective ale UE, oferă condiţii pentru stabilirea unui cadru juridic mai favorabil pentru cetăţenii noştri, securitatea socială, spre exemplu. Pe de altă parte, creează condiţii pentru prevenirea migraţiei nereglementate.

Având această oportunitate a parteneriatului de mobilitate pe parcursul mai multor ani am stabilit un cadru foarte bun de cooperare în domeniul migraţiei. Acest cadru ne oferă diferite avantaje, cum ar fi stabilirea unor scheme de migraţiune circulară, sezonieră cu state din UE. Avem acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale care protejează drepturile cetăţenilor la asigurarea socială. Noi mergem pe această cale.

Avem o abordare în paralel. Regimul de vize iată urmează să fie abolit. Vom continua să muncim pe dimensiunea reglementării migraţiei. Avem şi fonduri ale statelor membre şi ale UE, în general, care ne ajută să creăm condiţiile necesare.

Răspunzând la întrebarea dvs. iniţială, sigur că regimul fără de vize nicidecum nu înseamnă dreptul la muncă. Urmărim prin acest regim fără de vize în primul rând
Sigur că regimul fără de vize nicidecum nu înseamnă dreptul la muncă. Urmărim prin acest regim fără de vize în primul rând apropierea cetăţenilor şi intensificarea contactelor interumane...
apropierea cetăţenilor, intensificarea contactelor interumane, oportunităţi pentru tineri, pentru oameni de afaceri, pentru cetăţenii noştri care doresc să călătorească liber în UE, să dezvolte proiecte comune culturale, de afaceri, ştiinţă, cercetare, educaţie, dar şi turistic. În momentul în care vom avea un regim fără de vize probabil că numărul cetăţenilor care vor merge în turism în ţările UE va creşte.”

Europa Liberă: Domnule viceministru, luaţi în calcul şi faptul că paşaportul moldovenesc biometric va fi la mare căutare?

Iulian Groza: „Sigur că da. discutăm de ceva timp cu colegii de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei pentru a fi pregătiţi din punct de vedere a capacităţilor Registrului de a elibera paşapoarte în termeni cuveniţi cetăţenilor moldoveni. Astăzi, colegii de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei ne-au informat că avem aproximativ 700 de mii de cetăţeni care au paşapoarte biometrice. Acest număr v acreşte. Iar ministerul respectiv are capacităţile necesare pentru a elibera paşapoartele respective în termeni cuveniţi.”

Europa Liberă: Liberalizarea regimului de vize va apropia mai mult cele două maluri ale Nistrului?

Iulian Groza: „Da. Regimul fără de vize va viza toţi cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv pe cei care locuiesc în regiunea transnistreană. Cu siguranţă este o oportunitate nouă. Se deschid noi oportunităţi pentru cei care locuiesc acolo. Deja aveam foarte mulţi cetăţeni moldoveni care au obţinut paşapoarte biometrice şi în regiunea transnistreană. Acest număr creşte şi e bine că creşte. Este foarte important ca toţi cetăţenii noştri să aibă oportunitatea de a circula liber în spaţiul european, pentru a cunoaşte mai bine care sunt valorile europene, care este modul de viaţă, cultură, să ne dăm seama că avem foarte multe lucruri în comun. Cu siguranţă este una din cele mai eficiente măsuri de consolidare a încrederii între malurile Nistrului.”

Europa Liberă: ridicarea regimului de vize pentru spaţiul UE înseamnă şi faptul că moldovenii nu vor mai avea nevoie de viză pentru România şi Bulgaria, ţări care deocamdată nu fac parte din spaţiul Schengen?

Iulian Groza: „Ţările date, care deocamdată nu fac parte din spaţiul Schengen, sunt libere să ia decizii unilaterale să abolească regimul respectiv. Cel puţin decizia ambasadorilor UE a fost una de consens. Ţările care sunt în proces de aderare la Schengen, inclusiv România şi Bulgaria, cu siguranţă nu vor ezita să aplice aceleaşi rigori. Regimul fără de vize va viza şi acele ţări care nu sunt membre ale UE, dar care aplică Schengen, de exemplu, Elveţia. Regimul fără de vize va viza toate ţările membre ale UE şi nemembre care aplică aquis-ul Schengen.”

Europa Liberă: Dar ce se întâmplă cu Centrul unic de eliberare a vizelor deschis pe lângă Ambasada Ungariei? Îşi sistează activitatea?

Iulian Groza:
„Parţial, fiindcă ţările membre ale UE vor continua să elibereze vize de lungă şedere, cele care depăşesc 90 de zile, tipul de viza D. la fel facem şi noi, eliberăm vize de lungă şedere pentru mai multe ţări cu care avem regim fără de vize de scurtă şedere. Sigur că volumul de activitate al Ambasadelor ţărilor UE de la Chişinău se va reduce substanţial, dar nu total.”

Europa Liberă: Deşi sunt lucruri diferite, totuşi obţinerea regimului liberalizat de vize înseamnă şi un pas făcut spre semnarea acordului de asociere cu UE?

Iulian Groza:
„Sunt două procese paralele. Din punct de vedere al dialogului politic pe care îl avem cu UE, sigur că abolirea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni
Abolirea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni este un moment istoric...
este un moment istoric. Este pentru prima dată când o ţară din parteneriatul estic va obţine un regim fără de vize nefiind nici candidat la a deveni membrul UE sau în proces de aderare. Noi suntem prima ţară care va obţine un regim fără de vize în baza unui dialog în domeniul liberalizării regimului de vize, în baza eforturilor pe care le-am îndeplinit în implementarea planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, în baza reformelor pe care le-am realizat. Este un proces care a durat mai mulţi ani şi care s-a soldat, conform deciziei care a fost luată de către UE, prin această decizie. Din punct de vedere politic este o decizie importantă. Cu siguranţă semnarea acordului de asociere este un alt eveniment care se va produce în 2014, pe lângă decizia de abolire a regimului de vize de scurtă şedere. Aceste două evenimente sunt complimentare.”
XS
SM
MD
LG