Linkuri accesibilitate

Pussy Riot, Putin, și un nou exercițiu de imagine înaintea JO de la Soci


Maria Aliohina vorbind presei imediat după eliberarea din colonia penală de la Nijny Novgorod
Maria Aliohina vorbind presei imediat după eliberarea din colonia penală de la Nijny Novgorod

Eliberarea membrelor încarcerate ale grupului Pussy Riot. Aliohina și Tolonikova promit să formeze o grupare pentru apărarea drepturilor omului.



Două membre ale trupei punk rusești „Pussy Riot”, întemnițate pentru huliganism, au fost eliberate astăzi în cadrul unei amnestii pe care ambele au calificat-o de îndată drept o manevră de relații cu publicul a Kremlinului înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci. Maria Aliohina și Nadejda Tolokonikova au fost amnistiate săptămâna trecută; a treia membră arestată după protestul anti-Kremlin și anticlerical din martie 2012 într-o catedrală ortodoxă din Moscova, Ekaterina Samuțevici, fusese condamnată cu suspendare.

Aliohina a fost eliberată astăzi dintr-o colonie penitenciară la Nijni Novgorod, pe râul Volga. Câteva ore mai târziu în Siberia, la Krasnoiarsk,
Nadejda Tolokonikova la ieșirea din închisoare, la Krasnoiarsk
Nadejda Tolokonikova la ieșirea din închisoare, la Krasnoiarsk
a fost pusă în libertate Tolokonikova, așteptată de un grup de ziariști într-un frig cumplit. Tolokonikova a spus că ea și Aliohina vor forma o grupare pentru apărarea drepturilor omului și a criticat amnistia decretată de Kremlin ca un exercițiu de imagine înaintea jocurilor olimpice. Aliohina și Tolokonikova s-au încadrat în amnistia aprobată săptămâna trecută de Duma de Stat, aplicată la mii de deținuți, pentru că au copii mici.

Într-un prim interviu acordat astăzi canalului Dojd TV Aliohina a spus că dacă ar fi avut posibilitatea ar fi refuzat eliberarea cu două luni înainte de termen. Ea a mai spus că de amnistie beneficiază numai 10% din populația închisorilor rusești și o fracțiune din deținutele cu copii. Femeile condamnate pentru delicte grave, chiar dacă au copii mici, nu s-au bucurat de amnistie. Tot Aliohina s-a plâns că autoritățile nu i-au dat ocazia de a le spune rămas-bun colegelor de detenție, au urcat-o în grabă într-o mașină și au dus-o la gara din centrul orașului Nijni Novgorod. Avocata ei, Irina Hrunova, a spus că imediat după ce a coborât din mașina închisorii Aliohina s-a dus la sediul unei organizații locale pentru drepturile omului.

Între timp, la Krasnoiarsk, Nadejda Tolokonikova a spus că vrea să ajute cât poate deținuții din închisorile Rusiei, despre care a spus că este ea însăși în unele privințe o mare închisoare. Tolokonikova a mai spus că ar fi bine ca lumea să boicoteze Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, în semn de protest față de situația drepturilor omului în Rusia.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG