Linkuri accesibilitate

Dacă R. Moldova se va uni cu România, va deveni „o fundătură a UE” (D. Rogozin/Radio Echo Moskvî/Timpul)


Republica Moldova a reluat exporturile în UE, tot mai multă miere moldovenească ajunge pe mesele europenilor (Adevărul)




Duma Federaţiei Ruse a aprobat, în prima lectură, în proiect de lege care prevede că migranţii se pot afla în ţară timp de 90 de zile, fără intenţia de a munci în acest stat. Iar persoanele care vor indica în carta migraţională că au venit în Rusia cu scopul de a munci vor fi nevoite să procure o patentă de activitate. În caz contrar, vor fi pasibile de pedeapsă pentru încălcarea legislaţiei muncii şi pot fi expulzate din ţară, cu interdicţia de a mai merge acolo, transmite Agenţia de ştiri IPN. Potrivit preşedintelui Congresului diasporei moldoveneşti în Rusia, Alexandr Kalinin, nu este destul ca cetăţenii moldoveni să părăsească Rusia la fiecare 90 de zile de aflare pe teritoriul acestuia, căci dacă vor fi prinşi încălcând legea, vor fi pedepsiţi.

Pagina electronică a cotidianului Evenimentul Zilei anunţă că persoanele care nu vor utiliza aparatele de marcat şi control la încasările băneşti vor fi amendate cu 20 de mii de lei, dublu faţă de amenda în vigoare. O astfel de decizie a fost inclusă în Legea privind bugetul de Stat pentru anul viitor. De asemenea, vânzătorii care nu vor elibera cumpărătorilor bon de casă vor fi sancţionaşi cu zece mii de lei, iar persoanele care vor utiliza maşinile de casă şi control defectate sau nesigilate de către organul fiscal vor fi sancţionate cu 20 de mii de lei.

Ziarista Virginia Dumitraş de la Adevărul observă că din anul 2010, de când Republica Moldova a reluat exporturile în UE, tot mai multă miere moldovenească ajunge pe mesele europenilor. Dacă în 2011 s-a exportat 180 de tone, în 2012 livrările s-au majorat de trei ori şi au ajuns la 555 de tone, faţă de 147 de tone în ţările CSI. „Domeniul este structurat, dar trebuie să fie declarat prioritar de către autorităţi, pentru că este vorba de un produs care e de 12 ani pe piaţa europeană. Acum, suntem sub monitorizare privind conţinutul de reziduuri de antibiotice, folosite în tratamentul albinelor, şi trebuie să fim foarte atenţi”, declară Ştefan Condratiuc preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor.

Presa occidentală anunţă că o decizie a Curţii Europeane a Drepturilor Omului a obligat Bucureștiul să respecte dreptul unui deținut budist moldovean la mâncare vegetariană în închisoare. Verdictul CEDO a venit ca răspuns la plângerea lui Ghenadi Vartic, care ispășește o condamnare la 25 de ani de închisoare în România. România va trebui să plătească moldoveanului de 40 de ani despăgubiri în sumă de 3300 de euro. Ghenadi Vartic a trecut la budism și la regimul vegetarian în închisoare, în 2007. La început familia i-a trimis de mâncare, dar autoritățile i-au interzis apoi să mai primească asemenea pachete.

Reporterii cotidianului Timpul citează declaraţia vice-premierului rus, Dmitri Rogozin, făcută pentru postul de radio Echo Moskvî, potrivit căreia dacă Republica Moldova se va uni cu România, va deveni „o fundătură a Uniunii Europene”. „Eu am lucrat patru ani la Bruxelles. Eu îi cunosc pe acești oameni. Politicienii europeni sunt duri și reci. Pentru ei România nu este în centrul atenției, ci se află undeva departe la periferie. Iar Republica Moldova care vrea să se unească cu România, îi am în vedere pe liberali, de fapt, niște outsideri, va fi o provincie îndepărtată, o fundătură a Uniunii Europene. Mi-e groază să mă gândesc la așa ceva”, a declarat Dmitri Rogozin.

Editorialistul Petru Bogatu de la Ziarul Naţional constată că apropierea Republicii Moldova de UE e un remediu general cu efecte atotcuprinzătoare. „Europenizarea limpezeşte minţile şi descătuşează sufletele, deşteptând conştiinţa naţională a majorităţii românofone şi, concomitent, cultivând valori democratice în sânul minorităţilor rusofone. Dar marele hop în drumul spre UE n-a fost încă trecut. În această situaţie, orice deturnare a agendei europene în favoarea altor teme, oricât de semnificative ar părea ele, nu face decât să ne arunce în capcana întinsă de Moscova şi complicii ei conştienţi sau inconştienţi de la Chişinău”, conchide autorul.

„Firmele offshore şi afacerile ministrului Valeriu Lazăr pe bani europeni” este titlul investigaţiei semnate de Iurie Sănduţă în paginile Ziarul de Gardă. Reporterul scoate la iveală faptul că firmele familiei ministrului economiei au oferit mai multe servicii contra plată instituţiilor de stat, inclusiv Ministerului Economiei, CCCEC-ului, Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Recent, firma „Tatra-Bis” SRL, fondatoarea căreia este şi Tatiana Lazăr, soţia viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, a fost desemnată câştigătoarea unui tender, oferind logistica necesară unui eveniment organizat de Ministerul Economiei şi de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, cu suportul financiar al Uniunii Europene.
XS
SM
MD
LG