Linkuri accesibilitate

Ucraina, România și „oligarhia” criminală (România liberă)


România vulnerabilă prin contagiune ucraineană? (ziare.com).



„Ucraina este condusă de o grupare oligarhică criminală supranumită Familia, care controlează politic şi economic această ţară nefericită şi care este complet imună în faţa legii penale”, scrie Cristian Campeanu in România libera. Comentariul sau face insa si o comparatie nelinistitoare cu situatia din România. Pornind de la ideea ca gruparea „criminală”, spune el, tine ostatic statul ucrainean, care la randul lui ar tine ostatica populatia, povestea celor 20 de miliarde cerute drept sprijin de la Uniunea Europeana in schimbul esuatului Acord de Asociere ar trebui citita pur si simplu ca o taxa de rascumparare, crede Campeanu.

Numai ca în cazul oricărei luări de ostatici, nu există garanţia că răpitorii vor elibera ostaticii vii şi nevătămaţi, drept care Europa a spus nu. Privit prin prisma acestei experiente a tarii vecine, tabloul politic din România apare si asemanator, si diferit in acelasi timp. Asemanator pentru ca, sustine comentatorul României libere, modificarile aduse marti Codului Penal reprezinta exact luarea drept ostatic a statului român de catre gruparea, numita si aici „criminala”, a actualei majoritati parlamentare.

Diferenta rezida in pasivitatea societatii civile din România, in conditiile unui „stat slab, dar viabil”. Este de fapt reinstaurarea unei oligarhii privilegiate, imună faţă de legea penală, ca în anii ’90, adica anularea principiilor statului de drept in virtutea carora România a fost admisa in Uniunea Europeana. Comentatorul considera ca numai Uniunea Europeana si Statele Unite mai pot schimba ceva. Bruxelles-ul ar trebui sa ia cat mai repede masurile de retorsiune pe care le are la indemana, chiar daca ele sunt dureroase in primul rand pentru populatia „ostatica”. Ar fi vorba despre suspendarea temporara a fondurilor europene si chiar a liberei circulatii a românilor. Românii trebuie sa invete ca apartenenta la Uniunea Europeana inseamna sprijin pentru a evolua spre nivelul de societate europeana la ei acasa, subliniaza Cristian Campeanu. Deocamdata - este concluzia lui - poporul pare sa fi inteles pe dos integrarea. O dovedeste calitatea alesilor lui si tot ce rezulta din ea.

Site-ul ziare.com rezuma opiniile lui Mihai Nichisoiu, analist pe piete internationale de la firma de brokeraj Tradeville, care discuta in ce masura situatia din Ucraina poate vulnerabiliza, prin contagiune, România. In opinia sa, acest lucru n-ar trebui sa se intample. România a reusit sa se decupleze de turbulentele care au lovit alte economii emergente cu deficite de cont uriase si cronice, precum Turcia. Singurul pericol consta intr-o eventuala inrautire severa a situatiei de la Kiev. Expertul consultat de ziare.com nu se gandeste atat la o explozie sociala cu substrat politic, cat la un colaps economic, deloc imposibil. Ucraina are anul viitor scadente de 7 miliarde de dolari datorii externe, la care se adauga datoria cronica pentru gazele rusesti. Dobanzile cerute Kievului pentru noi imprumuturi au atins cote foarte ridicate, aproape insuportabile. Cum Rusia nu are posibilitati sa ajute financiar Ucraina, doar Uniunea Europeana ar putea-o face, sub conditia semnarii unui acord de asociere si a unuia stand-by cu Fondul Monetar International. Adica exact ceea ce Ianukovici tocmai a refuzat.
XS
SM
MD
LG