Linkuri accesibilitate

Deputații adoptă modificările la Regulamentul de comportament în legislativ


Cu megafonul în Parlament...
Cu megafonul în Parlament...

Se interzice aducerea megafoanelor în sala de şedinţe, nu se permit blocarea tribunei şi alocuţiuni peste timpul alocat regulamentar.”




Deputații puterii au adoptat astăzi în a doua lectură noi reguli de funcționare a ședințelor Parlamentului. Inițiatorii proiectului spun că vor să scape astfel de nesfârșitele obstrucții fără rost din partea opoziției. Dar deputații opoziției, care chiar ieri au eșuat în al treia moțiune de încredere din ultimele două luni, spun că noile reguli sunt nedemocratice.

La fel ca şi atunci când au fost propuse, modificările care prevăd înăsprirea regulilor de comportare în Parlament au fost criticate şi astăzi, nu doar de comunişti, ci şi de liberalii lui Ghimpu. Ambele formaţiuni aflate în opoziţie consideră că aceste restricţii limitează democraţia şi îngrădesc drepturile opoziţiei.

Iată ce ne-a spus liberalul Valeriu Munteanu: „Noi nu suntem mulţumiţi,
Deputatul Valeriu Munteanu
Deputatul Valeriu Munteanu
dar de pe alte poziţii decât comuniştii. Deputaţii comuniştii nu sunt mulţumiţi pentru că li se interzice intrarea cu megafoane, că ei sunt anarhişti. Dar noi nu suntem mulţumiţi de aceea că sunt restricţionate drepturile deputaţilor, indiferent că sunt la putere sau în opoziţie. Deputaţii devin o anexă a guvernului.”

Şi comunistul Grigore Petrenco: „Având în vedere că textul actual al Regulamentului a fost expertizat de Consiliul Europei, noi am propus ca
Deputatul Grigore Petrenco
Deputatul Grigore Petrenco
în lectură finală să votăm aceste amendamente doar după ce vom avea expertiza Consiliului Europei. Poftim, chiar dacă votaţi astăzi în lectura a doua, în lectura finală trebuie să avem expertiza Consiliului Europei şi după aceea votăm în lectură finală.”

Trecând peste revendicările comuniştilor, majoritatea parlamentară a votat definitiv restricţiile, argumentând că acestea urmează nu doar să disciplineze aleşii poporului, dar şi să eficientizeze activitatea legislativului.

Majoritatea din cele câteva zeci de amendamente vizează în special comportamentul anterior al comuniştilor, care prin diverse acţiuni au reuşit să deturneze buna activitate a Parlamentului.

Urmare a amendamentelor votate, de acum în acolo se interzice aducerea megafoanelor în sala de şedinţe, nu se permit blocarea tribunei şi alocuţiuni peste timpul alocat regulamentar în debutul şedinţei. Deputaţii care vor recurge la violenţă pentru a-şi afirma opţiunea sau cei care vor absenta nemotivat vor fi sancţionaţi. Preşedintele Parlamentului va avea dreptul să închidă microfoanele atunci când deputaţii vor lansa ofense la adresa colegilor. Pauzele pe care le pot solicita fracţiunile se limitează la o oră pe durata întregii şedinţe a plenului.

Mai mulţi experţi remarcă că printre restricţiile bune s-au strecurat şi unele nedemocratice, care ar îngrădi drepturile opoziţiei şi ar fi contrare regulilor civilizate de convieţuire între opoziţie şi majoritate parlamentară. Respective prevederi au toate şansele să fie atacate la Curtea Constituţională.

Unii experţi consideră însă cu actuala coaliţie de guvernare îşi face un mare deserviciu încercând să silească opoziţia comunistă să renunţe la metode pe care le practică de ani buni în loc să o lase să se „compromită” iremediabil.
Previous Next

XS
SM
MD
LG