Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.


Ukraina - operă de Ksenia Simonova

Ukraina - operă de Ksenia Simonova

14:22 19,2,2017

O nouă încetare a focului în estul Ucrainei intră în vigoare mâine


Un armistițiu între armata ucraineană și rebelii separatiști din estul Ucrainei va intra în vigoare luni, 20 februarie, după un acord încheiat de Ucraina, Rusia, Germania și Franța (așa-numitul format Normandia) în cadrul unei reuniuni ministeriale desfășurate la Munchen, a anunțat ministrul rus de externe.

''Este un lucru pozitiv faptul că Grupul de contact (miniștrii de externe ucrainean, rus, german și francez) s-a pus de acord încă o dată asupra debutului încetării focului pe 20 februarie'', a declarat Lavrov în fața jurnaliștilor ruși prezenți la Munchen cu ocazia Conferinței pentru Securitate.
Acordul se referă și la 'începerea retragerii armamentului greu' din estul Ucrainei, a precizat Serghei Lavrov.

''Formatul Normandia a examinat în ce stadiu se află acordurile convenite de președinții Rusiei, Franței și Ucrainei și de cancelarul german'' în octombrie la Berlin, a explicat ministrul de externe rus.

''Am constatat că nu există mari progrese referitoare la rezultatele deciziilor luate la Berlin'', a adăugat el.

Conflictul militar dintre armata ucraineană și separatiștii proruși, izbucnit în aprilie 2014, s-a soldat cu circa 10.000 de morți până în prezent. În pofida încetării focului instaurate la finalul lunii decembrie 2016, confruntările armate din estul Ucrainei au devenit aproape cotidiene. De la începutul lunii februarie circa 30 de persoane și-au pierdut viața în aceste violențe.

17:57 18,2,2017

Putin recunoaște pașapoartele din Donețk și Luhansk

Al doilea Anschluss rusesc: Putin a semnat azi, sâmbătă 18 februarie, un decret care recunoaște validitatea pașapoartelor din regiunile ucrainene separatiste Donețk și Luhansk.

La fel a făcut și Hitler: mai întâi Sudeții, apoi Austria. Balticii și polonezii se simt prea bine azi.

17:24 18,2,2017

Poroșenko: Putin „urăște profund” UcrainaPolitica agresivă a Rusiei este îndreptată nu numai împotriva Ucrainei, deși distrugerea acestei țări e unul dintre obiectivele sale, ci și împotriva Occidentului, a declarat Petro Poroșenko la Conferința de Securitate de la Munchen.

„Am auzit apeluri ca să tratăm cu înțelegere apetitul Rusiei, dar ar fi și naiv și periculos s-o facem. Nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Europa și pentru întreaga lume. Putin urăște Ucraina profund și sincer, el uraste poporul ucrainean. El a declarat public că națiunea ucraineană este parte a identității ruse dominante. El nu vede viitorul Ucrainei pe harta politică a Europei. El ar dori să redeseneze harta și sa puna pe ea „tricolorul” (Rusiei – n.r.)…” – a declarat Poroșenko.

„Putin „urăște profund” Ucraina, dar ar fi o greșeală să presupunem că apetitul lui Putin se va limita doar cu atacarea Ucrainei” – a subliniat Poroșenko.

Poroșenko a citat cuvintele lui Putin la un eveniment al Socitetatii Georgrafice Ruse, unde el a ”glumit” spunând că „frontierele Rusiei se termină nicăieri”.

11:14 17,2,2017

Tillerson: SUA se aşteaptă ca Rusia să-și respecte angajamentele legate de Ucraina

Serghei Lavrov cu Rex Tillerson in Bonn, 16 februarie, 2017

Serghei Lavrov cu Rex Tillerson in Bonn, 16 februarie, 2017Rex Tillerson, secretarul american de Stat, a declarat joi că Statele Unite este pregătit să conlucreze cu Rusia pentru a descoperi domenii comune de cooperare, dar a adăugat că Moscova trebuie să adere la angajamentele în privinţa Ucrainei.

”În timp ce căutăm puncte comune ne aşteptăm ca Rusia să onoreze angajamentul în privinţa acordului de la Minsk şi să acţioneze pentru reducerea tensiunilor din Ucraina”, a comunicat Tillerson reporterilor, după întrevederea cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Tillerson a afirmat că a avut o întrevedere productivă cu Lavrov, iar cei doi bărbaţi au discutat despre o serie de probleme de interes mutual. Acesta nu a oferit detalii suplimentare şi nu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor.

Declaraţiile sale au loc cu două zile înaintea unei întrevederi între miniştrii germani, francezi, ruşi şi ucraineni, ce va avea loc pe marginea unei Conferinţe a Securităţii, în Munchen.

Încarcă mai mult

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG