Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.


Primăvară în Kiev, 22 martie, 2017

Primăvară în Kiev, 22 martie, 2017

18:14 22.3.2017

Ucraina interzice candidatei din Rusiei să participe la Eurovision 2017


Ucraina, ţara care găzduieşte în acest an concursul muzical Eurovision, i-a interzis reprezentantei Rusiei să participe, din cauza unui show pe care l-a susţinut în Crimeea în 2015, anexată de Moscova în 2014, unde ar fi intrat ilegal.

Artistei Julia Samoilova i-a fost interzisă intrarea în Ucraina timp de trei ani, din cauza unei ”vizite” ilegale în ţară, în 2015, la un an de la anexarea Crimeei de către Rusia.

Samoilova, în vârstă de 27 de ani, a confirmat faptul că a susţinut câteva concerte în Crimeea, în 2015. Ucraina va găzdui concursul muzica în luna mai, la Kiev.

Reprezentanţii Uniunii Europene de Radio şi Televiziune/ EBU au declarat că sunt ”profund dezamăgiţi” de veste.

"Trebuie să respectăm legile locale ale ţării gazdă, chiar dacă suntem dezamăgiţi de această decizie”, au spus aceştia.

Julia Samoilova trebuia să interpreteze piesa Flame Is Burning.

12:14 21.3.2017

Spălătoria Rusească/“The Russian Laundromat”: mulți directori de firme false locuiau în Ucraina

O vastă anchetă dusă de organizația Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și de Novaia Gazeta a arătat multe din firmele care spălau vaste sume de bani dinspre Rusia spre băncile britanice erau conduse de falși directori de fime care locuiau în Ucraina.

Publicații din 32 de țări, între care britanicul „The Guardian” şi cotidianul german„Südeutsche Zeitung” au publicat o amplă investigaţie jurnalistică despre spălarea banilor murdari de către Rusia prin banci moldovene, bani care ar fi contribuit la influenţarea politicilor unor ţări occidentale.

Despre implicaţiile moldovene în această afacere numită „Spălătoria globala sau laundromatul global” Rise Moldova scrie că şase companii conectate la familia Shor au încasat 22 de milioane de dolari din „Spălătoria rusească”, banii intrând în conturile ShorHolding în mai multe tranșe, prin viramente făcute de firme fantomă din Marea Britanie și Noua Zeelandă. Rise Moldova a tras concluziile analizând informații bancare.

11:45 19.3.2017

Incepe să se vorbească deschis despre un mandat pe viață pentru Putin...


Liderul din Crimeea, Serghei Aksionov, a declarat, cu ocazia împlinirii a trei ani de la anexarea peninsulei (18 martie 2014) de către Rusia, că dacă Putin ar fi fost liderul USSR, atunci Uniunea nu s-ar fi dezmembrat, și a mai spus că Putin ar trebui să fie președinte pe viață.

Mai devreme lui Aksionov i se atribuise afirmația că Rusia ar trebui să redevină o monarhie, el însă a precizat, pentru TV «Россия 24», că a fost rău interpretat: -- «Nu am cerut schimbarea Constituției și un alt regim politic, precum monarhia, ci acordarea tuturor puterilor lui Putin, care ar trebui să fie președinte pe viață».

Sursa aici în Kommersant, una din ultimele surse de informație din Rusia (alături de radio Eho Moskvî și blogheri curajoși precum Navalnîi) independente de putere:

Аксенов выступал не за монархию в России, а за пожизненные полномочия для Путина

Despre cum controlează Putin internetul am scris aici în detaliu:

«Gulagul digital… Cum Rusia lui Putin ucide libertatea internetului»
---

19:30 18.3.2017

Trei ani de la anexarea Crimeei

Acum exact trei ani, 18 martie 2014, Rusia anexa Crimeea, regiune autonomă a Ucrainei, distrugând ordinea mondială.

Trei ani mai târziu, anexarea Crimeei a fost recunoscută de exact următoarele state:

— Kazakstan
— Kîrgîzstan
— Afganistan
— Cuba
— Coreea de Nord
— Nicaragua
— Sudan
— Siria
— Venezuela

România și Moldova nu au recunoscut asta. E limpede că cine sprijină anexarea Crimeei e părtaș ideolog cu Coreea de Nord, Sudanul și Siria lui Asad.

Chiar si Serbia, de pildă, a avut mai multă reținere și ceva bun simț și fler politic.

Încarcă mai mult

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG