Linkuri accesibilitate

15:59 24.4.2017

Lavrov promite UE că Rusia va face presiuni pe separatiști


Ministrul rus de externe Sergei Lavrov a spus astăzi că Rusia va face presiuni pe separatiștii din Donețk și Luhansk, pentru ca aceștia să respecte prevederile acordurilor de la Minsk.

Lavrov a spus asta într-o conferință de presă cu șefa diplomației UE, Federica Mogherini.


„Sper că și colegii noștri din Uniunea Europeană, în colaborarea lor cu guvernul ucrainean, vor urmări punerea în aplicare strictă de către acesta a acordurilor de la Minsk. Noi, la rândul nostru, suntem pregătiți să repsectam partea noastra a acestor acorduri, și sa influențam Lugansk și Donețk, ca ei să vina în intaminare, atunci când Kievul, în cele din urmă, va începe să-și îndeplinească obligațiile“, – a spus Lavrov.

Anterior, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko a declarat că Rusia încearcă să rupă orice legături dintre Ucraina și Donbas și sa distruga acordul de la Minsk.

„Rusia în continuare întreprinde măsuri pentru a rupe relațiile dintre Donbas și Ucraina și distruge acordul de la Minsk“, – a spus Poroșenko, adăugând că „Federația Rusă distruge procesul de la Minsk prin recunoașterea documentelor pseudorepublicilor (așa-numitele DNR și LNR), naționalizeaza bunurile Ucrainei în teritoriul ocupat, introduce rubla ca moneda de circulatie și alte măsuri pentru a recunoaște în mod oficial aceste teritorii” – a declarat Poroșenko.

21:02 23.4.2017

Observator OSCE mort în explozia unei mine

Un membru al misiunii de observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE) în Europa a murit în explozia unei mine peste care a trecut vehicolul echipei sale. Alți doi observatori au fost răniți.

OSCE are 700 de observatory în Ucraina, proveniți din cele 57 de țări membre, printre care SUA, Rusia și Ucraina.

Observatorul decedat era de naționalitate SUA.

09:40 23.4.2017

Kremlinul nu promite reluarea activității parlamentului tătarilor din Crimeea

Moschee in Crimeea.

Moschee in Crimeea.Kremlinul a făcut primul comentariu dupa publicarea deciziei Curții Internațioane de Justiție a ONU cu privire la problema reluării activității Mejlisului (parlamentului) tătarilor din Crimeea, declarat în Rusia organizatie extremista și interzis.

Întrebat daca Rusia va permite reluarea activitatii Mejlisului, secretarul de presă al Krmelinului, Dmitri Peskov, a spus că „manifestările extremiste vor fi urmărite penal“.

”De fapt, în Rusia nu exista nicio restricție privind funcționarea organizațiilor publice ale cetățenilor ruși, inclusiv ai tătarilor din Crimeea. Există diverse manifestări ale extremismului, grupurilor extremiste și, ca și în alte părți din Rusia, manifestările extremiste vor fi urmărite penal, și tot ceea ce nu este interzis, este permis. Și activitățișe sociale și politice și altele. Nu sunt probleme” – a spus Peskov.

Răspunzând la întrebarea de precizare, dacă Mejlisul va rămâne organizatie „extremista“ în ciuda deciziei Curții de la Haga, Peskov a declarat: „Am spus ce puteam spune despre acest subiect“.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga a pronuntat pe 19 aprilie decizia sa prin care satisface parțial cererea Ucrainei de impunere a măsurilor asigurătorii provizorii împotriva Rusiei. Măsurile privesc Convenția internațională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială (CERD). Curtea a subliniat că Rusia ar trebui să se abțină de la continuarea restricțiilor privind prezervarea instituțiilor traditionale ale tătarilor din Crimeea, inclusiv a Mejlisului. Pentru această decizie au votat 13 judecători – împotriva au votat trei. Totodata, Curtea a decis în unanimitate ca Rusia sa garanteze accesul la educație în limba ucraineană în Crimeea.

15:33 20.4.2017

Fillon: "Crimeea este din punct de vedere istoric, cultural și lingvistic teritoriu rusesc"

Vladimir Putin cu Francois Fillon, in Moscova, 18 noiembrie, 2011, pe când amândoi eurau prim miniștri.

Vladimir Putin cu Francois Fillon, in Moscova, 18 noiembrie, 2011, pe când amândoi eurau prim miniștri.

Candidatul dreptei conservatoare la președinția Franței François Fillon a declarat că în situația cu Crimeea ocupată nu ar trebui să uităm despre dreptul popoarelor la autodeterminare, [ntr-un interviu cu Le Figaro, preluat de îndată de organul de propagandă rusesc Sputnik.

„Noi trebuie să respectăm două principii fundamentale și contradictorii: respectarea frontierelor și a dreptului internațional și dreptul la autodeterminare“, – a spus Fillon, ignorând un amănunt important: referendumul din Crimeea a fost organizat în timp record dupa ocuparea peninsulei de catre armata rusă si sub controlul trupelor ruse.

Potrivit candidatului la președinție, "Crimeea este din punct de vedere istoric, cultural și lingvistic teritoriu rusesc.

„Este inutil să insistăm ca Rusia să se retragă din Crimeea, acest lucru nu se va întâmpla“ – a spus Fillon.

În opinia sa, singura cale de ieșire din criză – organizarea unei conferințe internațională privind viitorul Crimeei sub auspiciile ONU și împreună să se găsească o soluție.

Încarcă mai mult

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG