Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.


Crimeea - Slobodka, fabrică de ciment, 19 oct. 2016

Crimeea - Slobodka, fabrică de ciment, 19 oct. 2016

12:06 21.10.2016

Poroșenko e încrezător că vizele pentru ucraineni vor fi ridicate

Petro Poroșenko cu președintele Parlamentului European Martin Schulz la Bruxelles.

Petro Poroșenko cu președintele Parlamentului European Martin Schulz la Bruxelles.


Petro Poroșenko s-a întâlnit la Bruxelles, în marginea summitului UE, cu președintele Parlamentului UE Martin Schulz, cu care a discutat despre liberalizarea vizei pentru ucraineni, dar și despre tratatul de asociere UE - Ucraina, respins de Olanda.

“Există o majoritate în Parlamentul European în favoarea suprimării obligativității vizelor pentru ucraineni,” a declarat Poroșenko intr-o conferință de presă.

Din păcate pentru Ucraina, nu Parlamentul European decide de suprimarea vizelor, iar cei 28 de lideri UE nu au pus acest punct pe agenda lor.

Chiar având o majoritate în favoare, Parlamentul European nu poate decât să emită un aviz.

11:03 21.10.2016

Premierul Olandei nu e optimist în privința acordului cu Ucraina

Premeriul Olandei Mark Rutte a declarat în Bruxelles că nu este deloc optimist în privința acordului de asociere dintre UE și Ucraina, care a fost respins în aprilie printr-un referendum de către o majoritate a concetățenilor săi.

Rutte a spus că pentru semnarea acordului ar trebui să reunească o majoritate în parlamentul olandez, ceea ce nu e cazul actualmente.

Petro Poroșenko cu Mark Rutte la summitul NATO din Varșovia, 8, iulie 2016

Petro Poroșenko cu Mark Rutte la summitul NATO din Varșovia, 8, iulie 2016

10:53 21.10.2016

Liderii UE nu pot cădea de acord in privința sancțiunilor impuse Rusiei

După nouă ore de discuții tensionate in noapte de joi spre vineri, 20-21 octombrie, liderii UE nu au putut cădea de acord în privința eventualelor noi sancțiuni de aplicat Rusiei.

In ciuda masacrelor și bombardamentelor din Siria, precum si a intensificării operațiunilor militare în estul Ucrainei, Italia, Ungaria și Slovacia, care deține actualmente președinția UE s-au opus impunerii de noi sancțiuni.

Ungaria și Slovacia depind de gazul rusesc, premeriul maghiar Orban, precum și președintele slovac Zeman sunt admiratori pe față ai lui Putin.

Premierul italian Matteo Renzi, a cărui țară întreține largi relații comerciale cu Rusia, a fost de asemenea împotriva impunerii de noi sancțiuni.

08:13 20.10.2016

Foaie de parcurs internațională pentru Ucraina - Rusia acuzată de crime de război
Ucraina, Rusia, Germania și Franța au căzut de acord în noaptea de miercuri să redacteze în noiembrie o "foaie de parcurs" pentru implementarea acordurilor de la Minsk, a anunțat președintele ucrainean Petro Poroșenko după intâlnirea cu Putin, Merkel si Hollande de la Berlin.

"Această foaie de parcurs ar trebui să conțină ordinea implementării acordurilor de la Minsk și să garanteze implementarea acestora", a declarat joi presei Poroșenko.

Potrivit lui Poroșenko, părțile au căzut de acord și privitor la retragerea trupelor ucrainene și a separatiștilor susținuți de Rusia din patru zone de conflict din regiunea Donbas.

Mai mult, s-a acceptat ca misiunile ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să poată fi înarmate, iar activitățile lor de monitorizare a așa-numitului proces de pace de la Minsk să nu poată fi împiedicate. Reuters reamintește că, în ciuda acestui proces, în Ucraina continuă conflictul declanșat în 2014 și soldat până acum cu 9600 de morți.

După summitul în așa-numitul format Normandia de miercuri, președintele rus Vladimir Putin a declarat că acordul la care s-a ajuns anul trecut la Minsk trebuie să constituie baza pentru încetarea violențelor în Ucraina.

Putin, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande au făcut declarații și despre situația din Orientul Mijlociu. Merkel a apreciat că discuțiile despre Siria au fost dificile. Hollande a afirmat că a rămas cu impresia că armistițiul de la Alep s-ar putea prelungi. Putin a confirmat disponibilitatea Rusiei în acest sens.

Hollande a mai spus că la Alep au loc adevărate crime de război, iar Rusia este răspunzătoare. Cât privește asaltul asupra orașului Mosul din nordul Irakului, nu se va recurge la bombardamente pe scară largă, pentru a proteja populația civilă, a adăugat Hollande.

Încarcă mai mult

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG