Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog

Ucraina văzută de la Bruxelles.


Maici ortodoxe la procesiunea din Kiev de comemorare a creștinării Ucrainei, 27 iulie 2016.

Maici ortodoxe la procesiunea din Kiev de comemorare a creștinării Ucrainei, 27 iulie 2016.

18:13 28.7.2016

Platon reținut pentru 40 zile

Judecătorii din Kiev au decis să îl mențină vreme de 40 de zile în arest preventiv pe Veaceslav Platon, timp în care se va desfășura procedura de extrădare a acestuia în Moldova.

Decizia vine după ce Veaceslav Platon a fost arestat în Ucraina, ca urmare a declarării sale de către Procuratura Anticorupție în urmărire internațională pentru că ar avea legătură cu fraudele de la BEM dar și cu spălare de bani din altă țară.

De asemenea tot în acest dosar deja a fost condamnat fostul prim-ministru Vlad Filat, este urmărit pernal în stare de arest fostul președinte BEM, Gricorii Gacikevici, la fel ca și primarul orașului Orhei, Ilan Shor.

A mai fost condamnat și nașul lui Vlad Filat la cinci ani după gratii. Administratorul companiilor Caravita şi Business Estate Investments, Ion Rusu a fost găsit vinovat de spălare de bani în dosarul Băncii de Economii.

11:38 28.7.2016

Trump ar fi gata să recunoască anexarea Crimeei

Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA, a declarat că dacă va câștiga alegerile este dispus să ia în considerare legalitatea anexarii Crimeei de către Rusia.

Trump a mai spus și că sancțiunile americane impuse Rusiei pot fi anulate. „Vom examina. Da, ne vom uita”, – a spus miliardarul, răspunzând la întrebarea unui jurnalist.

Trump contrazice astfel platforma electorală a Partidului Republican, adoptată la convenția din Cleveland, care se exprima în favoarea menținerii sancțiunilor împotriva Rusiei.

„Noi, împreună cu aliații noștri, sprijinim conservarea și, dacă este cazul, înasprirea sancțiunilor împotriva Rusiei atâta timp cât suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei nu vor fi complet restaurate, – se arata in platforma partidului. – De asemenea, susținem acordarea ajutorului corespunzător pentru forțele armate ale Ucrainei și o mai bună coordonare cu NATO în probleme de planificare a apărării”.

11:26 27.7.2016

Veaceslav Platon pare a deține cetățenia cetățenia Ucrainei

Gleb Seghida, avo­ca­tul ucrai­nean al afa­ce­ris­tu­lui Vea­ce­slav Pla­ton, reți­nut luni seara la Kiev, a declarat că acesta are cetățenia ucraineană și că nu poate fi ecpulzat spre Moldova.

În Con­sti­tu­ția Ucrai­nei este men­țio­nat că țara nu-și extră­dează cetă­țe­nii.

„Cli­en­tul meu, Vea­ce­slav Pla­ton a fost reți­nut la 25 iulie 2016 în cen­trul ora­șu­lui Kiev. L-au reți­nut cu apli­ca­rea for­ței. Sunt șocat de selec­ti­vi­ta­tea orga­ne­lor de drept din Ucraina. Pe zeci de poli­ti­cieni și depu­tați corupți ei nu îi pot găsiți, dar deci­zia instan­ței de jude­cată din Mol­dova o exe­cută în câteva ore. Pro­ba­bil, noi tre­buie să invi­tăm jude­că­to­rii mol­do­veni pen­tru a petrece reforma în Ucraina?”, scriu, iro­nic, pe pagina biro­u­lui de avo­cați de pe o rețea de soci­a­li­zare repre­zen­tan­ții com­pa­niei juri­dice Pra­vo­vest, care apără inte­re­sele lui Vea­ce­slav Pla­ton în Ucraina.

19:12 26.7.2016

Justiția ucraineană decide miercuri extrădarea lui Veaceslav Platon

Miercuri, 27 iunie, tribunalul din Kiev va decide dacă omul de afaceri moldovean Veaceslav Platon va fi extrădat autorităților de la Chișinău.

Platon a fost arestat luni de serviciile speciale ucrainene, în vreme ce căuta să părăsească țara cu pașaport fals.

Veaceslav Platon a fost dat luni în căutare internațională, în cadrul anchetelor de fraudă bancară.

Încarcă mai mult

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG