Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.


De la un război la altul: bombă din al Doilea Război Mondial descoperită în Sevastopol.

De la un război la altul: bombă din al Doilea Război Mondial descoperită în Sevastopol.

10:46

Duda: Europa nu trebuie să permită ”înghețarea” conflictului din DonbasEuropa nu trebuie să permită ”înghețarea” conflictului din Donbas, a declarat președintele Poloniei, Andrzej Duda, la o conferință de presă susținută împreună cu Petro Poroșenko la Varșovia.

„Pentru Europa și lume cea mai importantă sarcină astăzi este soluționarea conflictului din Donbas, dar nu prin înghețarea lui. Este necesar să se creeze condițiile în care Ucraina sa obtina controlul frontierelor sale, iar acordul de la Minsk sa fie pus în aplicare” – a spus Duda.

„De-a lungul anilor, sprijinul Ucrainei din partea poloneză nu s-a schimbat, indiferent cine se afla la putere. Astăzi, o parte din Ucraina a fost anexată ilegal de către Rusia și este ocupata de Rusia. Polonia și, sper, comunitatea internațională, nu vor acceăta niciodata acest fapt. Polonia susține Ucraina în lupta sa redobândirea teritoriilor și cere finalizarea grabnica a conflictului „. – a spus presedintele polonez.

12:37 2.12.2016

Ucraina a început teste cu rachete deasupra Mării Negre, în apropiere de Crimeea

Serviciul de Stat al Aviației din Ucraina (Gosaviația) a răspuns la acuzațiile Agenției Federale de Transport Aerian din Rusia (Rosaviația), în ceea ce privește așa-zisa intervenție a Ucrainei în „spațiul aerian al Federației Ruse”, în timpul testelor cu rachete in apropiere de Crimeea, transmite agentia Unian.

„În conformitate cu tratatele internaționale, Ucraina are dreptul sa gestioneze frontierele sale. Cu alte cuvinte, avem dreptul sa emitem astfel de ordine, care stabilesc anumite restrictii. Este spațiul nostru aerian. Este decizia Consiliului OACI (Organizația Internațională a Aviației Civile) din 1997. De atunci, aceasta decizie nu a fost modificată sau reziliată”, – a explicat serviciul de presă al Gosaviația.

Pe 1-2 decembrie, fortele aeriene si anti-aeriene ucrainene intentioneaza sa desfasoare, în sudul Ucrainei, exercitii militare care includ si lansari de rachete in spatiul aerian deasupra Marii Negre. În acest scop, Kievul a emis o notificare prealabilă a aviației (NOTAM), care anunta despre restrictiile aeriene in spatiul aerian ucrainean.

Pe 25 noiembrie, Rosaviația a declarat că Ucraina, „prin încălcarea tuturor acordurilor internaționale, a decis în mod unilateral să desfășoare trageri cu rachete în spațiul aerian suveran al Federației Ruse”.

16:21 1.12.2016

Decizia desfășurării misiunii înarmate a OSCE în Donbas poate fi luată zilele acestea


OSCE dorește misiune înarmată în Ucraina. Decizia plasării unei misiuni de poliție a OSCE în Donbas poate fi luată la începutul lunii decembrie, a declarat Martin Schaefer, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe german.

„Acum suntem foarte departe de a fi în măsură să luăm o astfel de decizie cu privire la organizarea acestei misiuni de poliție a OSCE pentru Donbas. Presupun că ea poate fi convenită sau decisă la reuniunea miniștrilor de externe ai OSCE de la Hamburg, de pe 8-9 decembrie” – a spus Schaefer .

De asemenea, el a menționat că președintele OSCE, Frank-Walter Steinmeier, depune toate eforturile pentru a pune în aplicare acordul privind desfășurarea misiunii armate, acceptat de președintele Ucrainei Petro Poroșenko și președintele rus, Vladimir Putin. Dar această soluție necesită un compromis în cadrul organizației. Diplomatul a reamintit că instituirea unui astfel de misiuni ar fi un „precedent absolut” și un semnal simbolic major, pentru ca în istoria acestei structuri nu au existat niciodată misiuni militare.

Anterior, președintele Ucrainei Petro Poroșenko, după întâlnirea în formatul „normand”, a declarat că Germania, Franța și Rusia au sprijinit ideea desfasurarii misiunii armate a OSCE în zonele controlate de Ucraina in Donbass, inclusiv de-a lungul graniței cu Federația Rusă, pentru a asigura pregătirile pentru alegerile locale viitoare, ”atunci când condițiile de securitate vor permite desfășurarea acestor alegeri”.

13:27 30.11.2016

Curtea Europeană menține sancțiunile impotriva prietenului lui Putin, Rotenberg

Curt Generală a UE a menținut astăzi in bună parte sancțiunile impuse omului de afaceri Arkadi Rotenberg, pus pe lista neagră in vara lui 2014 pentru rolul său din Crimeea.

Rotenberg, partener de judo al lui Putin, a primit de la acesta contractul pentru a construi un pod care să lege Crimeea de Rusia.

Curtea, bazată la Luxembourg, a ridicat simbolic câteva sancțiuni, dar a menținut grosul, inclusiv interdicția de călătorie in Europa.

Încarcă mai mult

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG