Linkuri accesibilitate

Prilejul unei noi moţiuni de cenzură a comuniştilor: Acordul de Asociere la UE


Suporteri ai PCRM la protestul din faţa Delegaţiei UE de la Chişinău, 28 noiembrie 2013
Suporteri ai PCRM la protestul din faţa Delegaţiei UE de la Chişinău, 28 noiembrie 2013

Iurie Leancă: „Domnule Voronin, este limpede că în Partidul Comuniştilor conducerea a fost preluată de elemente ultraconservatoare şi a căzut pradă unor forţe radicale.”



Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, parafat de Republica Moldova şi de Georgia, este noul „măr al discordiei” în Parlamentul de la Chişinău: acum, Partidul comuniştilor crede, aşa cum declara recent Vladimir Voronin, că drumul Moldovei spre şi în Europa ar trece prin Uniunea Vamală controlată de Rusia. Pentru a impune acest „detur” strategic, comuniştii au înaintat o moţiune de cenzură împotriva guvernului Leancă. Mai multe de la Valentina Ursu:


Moţiunea înaintată de opoziţia comunistă nu a trecut nici de această dată. Şeful cabinetului de miniştri, Iurie Leancă, care a fost chemat, pentru a treia oară, în Legislativ de către deputaţii comunişti, la dezbaterea unei noi moţiuni de cenzură, a declarat că această moţiune contra guvernului este una împotriva viitorului Republicii Moldova.

El s-a arătat surprins că parafarea Acordului de Asociere face obiectul unei moţiuni de cenzură. Premierul a mai spus că solicitarea comuniştilor privind referendumul de examinare a Acordului de Asociere este una bizară şi lipsită de sens:

„Legislaţia ţării noastre prevede clar şi acum citez: „Urmează a fi supuse examinării, în cadrul unui referendum, înainte de a fi propuse spre ratificare, acceptare, aprobare sau aderare, tratatele internaţionale care limitează caracterul suveran, independent sau unitar al statului, precum şi cele care afectează neutralitatea permanentă a statului, în favoarea unei stricturi supra-naţionale sau aderarea la organizaţii de securitate colectivă”.

Iurie Leancă adresântu-se Parlamentului
Iurie Leancă adresântu-se Parlamentului
Este limpede că Acordul de Asociere nu face parte din astfel de tratate, aşa cum, de altfel, stimaţi colegi din opoziţie, face parte Memorandumul Kozak, iată, vi-l prezint aici, un document negociat, într-o atmosferă de secretomanie absolută, a propos, parafat doar într-o singură limbă, limba rusă, de dumneavoastră, domnule Voronin, şi un document care, în cazul în care ar fi fost semnat şi realizat, ar fi afectat, la modul cel mai direct, caracterul suveran şi unitar al statului Republica Moldova, principiile de bază ale Constituţiei Republicii Moldova.

Dar cât de bizară şi lipsită de sens este solicitarea PCRM de a supune examinării Acordul de Asociere în cadrul unui referendum! Sau poate PCRM vrea să spună că polonezii, Ţările Baltice, slovacii sau slovenii, germanii, francezii, englezii şi toate celelalte popoare ale Uniunii Europene şi-au vândut ţara şi au cedat suveranitatea, în faţa Bruxelles-ului?

Vreau să le mulţumesc deputaţilor comunişti că au reuşit să nu părăsească şedinţa Parlamentului, aşa cum obişnuiesc să o facă. Era important ei să afle lucruri noi care îi vor face să înţeleagă mai bine de ce nu trebuie să lupte cu propriul popor şi cu propriii cetăţeni şi de ce nu trebuie să meargă împotriva interesului nostru naţional, acela de a le asigura oamenilor un viitor mai bun.

Domnule Voronin, este limpede că în Partidul Comuniştilor conducerea a fost preluată de elemente ultraconservatoare şi a căzut pradă unor forţe radicale. Am certitudinea că majoritatea oamenilor se conving, pe zi ce trece, că asocierea cu UE este în interesul Moldovei, că acesta este interesul real al oamenilor şi nu al elitelor politice.

Este adevărat că schimbările nu se produc uşor şi orice schimbare generează frici, iar pentru PCRM acestea sunt justificate, din punct de vedere politic, deoarece ideologia comunistă şi partidele totalitare nu sunt binevenite în Europa şi nicăieri în lumea civilizată.

Dar nu e totul pierdut, stimaţi colegi din opoziţie. Aveţi timp să părăsiţi trecutul întunecat şi să reveniţi la interesele vitale ale cetăţenilor ţării noastre.

În final, aş dori să vă aduc încă un citat din 2007. Citez: „Să te îndepărtezi de alegerea europeană înseamnă totdeauna să rămâi în trecut” – preşedintele PCRM, domnul Vladimir Voronin. Şi aţi făcut această declaraţie la o conferinţă a partidelor europene de stânga.”

Iurie Leancă a concluzionat că împreună sau fără PCRM, cu sau fără Vladimir Voronin, Moldova va merge în Europa.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat că a rămas impresionat de discursul premierului:

Vladimir Voronin
Vladimir Voronin
„Da, eu sunt foarte impresionat. Însă aceasta nu îl va ajuta pe Leancă, când vom veni la putere, nu îţi vom da funcţia, linişteşte-te! Nu trebuie să ne lauzi. Dar, în mod mai serios, dumneavoastră cum înţelegeţi formarea PIB-ului naţional?”.

Igor Corman: „Eu înţeleg că un fel de likbez, domnule prim-ministru, vi se propune să faceţi.”

Vladimir Voronin: „Domnule Corman, întrebarea aceasta nu e către dumneavoastră. Eu vorbesc cu prim-ministru deocamdată.”

Iurie Leancă: „Noi astăzi discutăm aici despre integrarea europeană. Dacă doriţi să vă explic cum se formează PIB-ul, eu vă invit nu doar la dezbateri publice, vă invit la guvern să bem un ceai şi discutăm despre formarea PIB-ului. Bănuiesc că v-au deranjat cifrele care sunt reflectate în aceste studii şi în aceste rapoarte.”

Vladimir Voronin: „Iaca de aici se începe toată demagogia. Când la conducere nimeresc oameni necompetenţi, ei trebuie să vorbească ceva despre ceva, dar nu să facă treabă, ceea ce noi şi observăm, în jumătate de an. Dacă prim-ministrul nu înţelege aceste noţiuni, care e mai departe activitatea acestui prim-ministru şi a executivului în întregime?”

Iurie Leancă: „Domnule preşedinte, dacă îmi permiteţi, doar o clipă. Vă propunem să stabilim ziua şi unde mergem, şi vom discuta în public despre PIB, cum se formează, care sunt obiectivele noastre şi care sunt, în mod special, viziunile pentru viitorul Republicii Moldova.”

Moţiunea de cenzură înaintată de comunişti e cusută cu aţă albă, o respingem pentru că vrem o Moldovă europeană, a declarat speakerul, deputatul democrat Igor Corman. Iar şeful executivului, Iurie Leancă a dat asigurări că, pe calea eurointegrării, Republica Moldova va deveni o ţară modernă, deschisă pentru toată lumea.

***

Moţiunea de cenzură, propusă de opoziţia comunistă din Parlament, a fost dezbătută de către deputaţi, într-o şedinţă specială care a durat câteva ore.

Eduard Muşuc
Eduard Muşuc
Unul dintre fruntaşii fracţiunii PCRM, Eduard Muşuc, explică de ce a fost nevoie de această moţiune de cenzură:

„Se vorbeşte cuvântul „Europa”, de zeci de ori, dar, în realitate, se fac lucrurile în direcţia opusă.”

Europa Liberă: Drumuri, apeducte, renovarea grădiniţelor, şcolilor se fac?

Eduard Muşuc: „Se închid şcolile, se închid liceele, se închid spitalele, iată ce se face. Şi cazurile de corupţie despre care se vorbeşte, ele sunt foarte multe.”

Europa Liberă: Deci aceasta înseamnă împotriva UE?

Eduard Muşuc: „Mult stimată doamnă, ce înseamnă împotriva UE? Astăzi pe noi cineva ne invită să ne integrăm în UE? O astfel de paradigmă nici nu există.”

Europa Liberă: Şi dacă Bruxelles-ul ar zice că invitaţia e lansată, ce se întâmplă?

Eduard Muşuc: „Eu vreau, în primul rând, ca să fie o astfel de invitaţie lansată. Până când această invitaţie nu există, haideţi să nu discutăm lucrurile inexistente, deoarece nu există astăzi integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Toţi reprezentanţii Uniunii Europene, toţi emisarii europeni vorbesc despre imposibilitatea Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană, deoarece Uniunea Europeană nu se mai extinde. În al doilea rând, Parteneriatul Estic este un proiect de vecinătate, dar nu de integrare în Uniunea Europeană. De atâta, nu trebuie deplasate accentele. Astăzi nu există posibilitatea de integrare în Uniunea Europeană. Acesta este adevărul.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, guvernarea comunistă e cea care a iniţiat Planul de Acţiuni Republica Moldova-UE.

Eduard Muşuc: „Corect, Republica Moldova-Uniunea Europeană, foarte corect, modernizarea Republicii Moldova, luând ca bază cele mai bune practici din Uniunea Europeană. Deoarece ele sunt multe, mai ales, în primul rând, lucrurile care se referă la funcţionalitatea instituţiilor democratice. Sigur că acolo sunt foarte multe exemple care trebuie implementate la noi în ţară. Dar, până în 2008, încă mai exista posibilitatea ipotetică de integrare în Uniunea Europeană. După criza, care a izbucnit, practic toate posibilităţile au fost epuizate, deoarece procesele în interiorul Uniunii Europene s-au schimbat dramatic. Uniunea Europeană nu se mai extinde, astăzi s-au lansat iniţiative de ieşire din Uniunea Europeană, mă refer la cazul Marii Britanii, astăzi se impun vizele, de exemplu, pentru ţările din Balcanii de Vest, astăzi e vorbeşte despre ieşirea din zona euro a ţărilor gen Grecia, Cipru. Procesele astăzi s-au oprit din extindere şi nu se vor mai întoarce, cel puţin, 10-20 de ani. Aceasta e realitatea. Dar viaţa aceasta noi trebuie să o trăim, cu fiecare zi ce trece.”

***

Moţiunea de cenzură a acumulat 35 de voturi ale comuniştilor, 66 de deputaţi din coaliţia pro-europeană s-au pronunţat împotrivă. Pentru demiterea cabinetului Leancă, alături de comunişti, au votat şi socialiştii lui Igor Dodon:

„Noi nu suntem de acord cu ceea ce se petrece în ultimul timp, în special parafarea Acordului de la Vilnius şi vectorul extern de integrare europeană. Noi considerăm că trebuie să ne ocupăm, în primul rând, de problemele sociale, economice, de reintegrarea ţării şi apoi vom vorbi despre vectorii externi.”

Europa Liberă: Pierde pe calea eurointegrării Republica Moldova? Ce pierde?

Igor Dodon
Igor Dodon
Igor Dodon: „Pe calea integrării în Uniunea Europeană, Republica Moldova, în primul rând, are de pierdut partenerii strategici şi este posibil să pierdem piaţa rusească. Şi aceasta se referă la 35% din exporturi. Vor fi în zona de risc migranţii moldoveni care activează acuma în Rusia. Şi acestea sunt câteva sute de mii. Pe când integrarea în Uniunea Europeană nu ne dă posibilităţi să creăm nici locuri de muncă pentru acei migranţi care vor reveni acasă şi nici nu este o nouă piaţă pentru exporturile noastre. Deoarece chiar liberalizarea exporturilor de vinuri, care a fost promisă, cu fast acum câteva zile, practic nu va duce la creşterea exporturilor de vinuri. Pentru că nici cota care este pentru anul curent şi anul precedent în comerţul asimetric nu a fost valorificată.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, dar e o întâmplare sau o coincidenţă că mesajul dumneavoastră coincide cu mesajul demnitarilor de la Moscova?

Igor Dodon: „Nu ştiu la ce vă referiţi.”

Europa Liberă: Păi, dar aceasta, cam ce aţi spus dumneavoastră, a spus şi domnul Rogozin, au spus şi alţi demnitari din Federaţia Rusă.

Igor Dodon: „Eu în niciun caz nu mă aliniez şi nu îmi fac poziţia politică în funcţie de mesajele din exterior, de unde ar veni ele. Eu am poziţia mea personală şi avem poziţia noastră, a Partidului Socialiştilor, care a fost neschimbată, pe parcursul ultimilor 10 ani.”

Europa Liberă: Totuşi, în Parlament aţi găsit şi cuvinte de bine la adresa actualului guvern sau actualului premier.

Igor Dodon: „Da. Astăzi în Parlament am declarat că domnul Leancă este unul dintre puţinii, dacă nu unicul conducător, din ultimii patru ani, care, într-adevăr, crede în ceea ce face. Dânsul crede în integrarea europeană şi în acest sens este utilizat ca paravan, ca o locomotivă de cei care au discreditat ideea de integrare europeană. Mulţi au fost doar oportunişti şi au încercat să utilizeze vectorul integrării europene pentru interese personale sau de partid. Însă domnul prim-ministru Leancă, într-adevăr, crede în ceea ce face.”

***

Iată ce crede şeful Legislativului, Igor Corman, despre scopul comuniştilor de a demite cabinetul de miniştri:

Valentina Ursu de vorbă cu Igor Corman
Valentina Ursu de vorbă cu Igor Corman
Igor Corman: „Colegii noştri din PCRM nu ascultă argumentele şi ei nici nu au nevoie de aceste argumente, fiindcă ei le cunosc singuri foarte bine, nu în zadar, cât au fost la guvernare, au optat pentru integrarea europeană. Acum ei, în ajunul alegerilor parlamentare, care vor avea loc la sfârşitul anului următor, se poziţionează altfel, consideră că această poziţie le va aduce dividende electorale, nu pot fi ascultate.”

Europa Liberă: De la tribuna centrală aţi spus că moţiunea de cenzură, înaintată de comunişti, e una cusută cu aţă albă şi o respingeţi pentru că se doreşte o Moldovă europeană.

Igor Corman: „Eu am amintit despre sloganul PCRM-ului din alegerile din 2009, ei au venit cu acest slogan, „Să construim împreună o Moldovă europeană”. Şi de fapt, prin ceea ce le-am spus, le-am amintit de inconsecvenţa lor politică. Acum, cu comunişti sau fără comunişti, dar noi vom construi această Moldovă europeană.”
XS
SM
MD
LG