Linkuri accesibilitate

Noua birocrație de la granița dintre Moldova și România generează nemulțumiri


Până acum bagajele persoanelor fizice nu era supuse unor controale riguroase la trecerea frontierei.



Mulți moldoveni cu rude în vestul Europei s-au înfuriat când autoritățile vamale române au impus la granița de pe Prut reguli de control pentru coletele trimise în străinătate cu microbuzul. Introduse la 15 noiembrie, controalele au fost ridicate după numai o zi, după ce s-a văzut că noua birocrație creează tensiuni periculoase. Dar românii au spus că formularele vor fi reintroduse, iar moldovenii rămân îngrijorați. Relatează Tamara Grejdeanu.

Dacă vor fi aplicate, noile măsuri vor obliga cetăţenii care trec vama să anunţe în scris dacă au ţigări, băuturi alcoolice, ulei, zahăr, făină sau fructe şi legume, întrucât aceste produse pot fi introduse în România doar o dată pe săptămână, în cantităţi necesare pentru consum curent. Irina Privantu, specialistă de la Direcţia Generală a Vămilor din România spune că această decizie a fost luată după ce, în urma controalelor din luna septembrie, s-a constatat că bunurile trecute de graniţa României erau comercializate pe piaţa neagră şi nu erau destinate consumul propriu:

„Le introduceau pentru că beneficiau de scutiri de taxe pentru ele şi apoi le vindeau şi împiedicau astfel producătorii locali să îşi vândă marfa, să-şi vândă produsele, pentru că le vindeau la preţuri mici. Chiar expuneau sănătatea oamenilor pentru că nu aveau avize de sănătate pe respectivele produse. Nu se ştia cum au fost depozitate, zahărul, uleiul, ce cumpărau ei de acolo. Ei vânzând respectivele produse încurajau şi evaziunea fiscală în zonă.”

Asemenea reguli au fost aplicate la toate frontierele externe ale României şi sunt considerate măsuri care protejează interesele economice ale statelor membre ale Uniunii Europene. Irina Privantu mai spune că bagajele călătorilor vor fi controlate aşa cum se făcea şi mai înainte, în baza unei analize de risc, până când nu se va stabili o procedură care să evite blocajul la posturile vamale:

„Normal că nu toţi treceau cu bunurile astea şi erau şi oameni de bună credinţă care doar treceau graniţa , nu aveau în bagaje respectivele bunuri, şi ca ei să nu sufere s-a luat această măsură a fost suspendată temporar pentru a găsi soluţii şi a face cumva, pentru a spori gradul de siguranţă al călătorilor care nu au în bagaje respectivele bunuri.”

Specialista susţine că fiecare stat membru al uniunii Europene poate să impună reguli proprii la intrarea anumitor produse în ţară, dacă constată că producătorii locali nu-şi pot vinde marfa sau oamenii se îmbolnăvesc din cauza unor produse care nu sunt verificate. Victor Chirilă, directorului Asociaţiei de politică externă spune că în spaţiul comunităţii europene sunt mai multe directive care să asigure securitatea alimentară a cetăţenilor. De asemenea, produsele introduse în acest spaţiu, dacă sunt în cantităţi mai mari, trebuie să fie însoţite de documentele necesare, inclusiv certificate sanitare, şi pentru ele se achită taxe:

„Aceste măsuri speciale de control au existat întotdeauna. Sunt nişte reguli fixate de comunitatea europeană, de Comisia europeană şi toate statele membre ale uniunii europene ar trebui să le respecte. În primul rând aceste reguli vizează securitatea alimentară a fiecărui stat din Uniunea Europeană. Este adevărat că ele nu au fost respectate până acum de către vameşii din România, şi deseori acest lucru era de fapt o sursă de corupţie la frontieră.”

Pentru că până acum bagajele persoanelor fizice nu era supuse unor controale riguroase la trecerea frontierei, mulţi cetăţeni din raioanele din preajma frontierei cu România îşi făcuseră o îndeletnicire profitabila din comercializarea fructelor şi legumelor în localităţi din România. Pentru ca aşa înţeleseseră ei să beneficieze de Acordul privind micul trafic la frontieră. Victor Chirilă notează că autorităţile au sarcina să informeze în amănunte cetăţenii despre restricţiile impuse de normele UE astfel încât producătorii şi transportatorii de mărfuri sa nu le tălmăcească de o manieră voluntaristă.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG