Linkuri accesibilitate

ONG-uri reprezentative din Moldova – solidare cu „Euro-Maidanul”. Guvernul păstrează tăcere


Activiştii civici spun că gestul de solidarizare nu trebuie interpretat ca amestec în treburile interne ale Ucrainei.


După ce a cules doar lauri după summitul parteneriatului Estic de la Vilnius şi promisiunea de liberalizare a regimului de vize, guvernul de la Chişinău şi-a atras zilele acestea şi primele critici legate de ceea ce li s-a părut unor organizaţii neguvernamentale o „reacţie anemica” la ceea ce se întâmplă în Ucraina. Liliana Barbăroşie s-a interesat de ce tac autorităţile.

Motivația lipsei de atitudine ar fi următoarea: Sprijinul ucrainean în reglementarea transnistreană este atât de important pentru Chişinăul oficial, încât orice declaraţie, cât de inofensivă, vizând evenimentele ucrainene ar risca doar să deterioreze relaţiile dintre cele două administraţii, nemaivorbind de probabilitatea mare ca să fie interpretate ca amestec în treburile interne ale statului vecin. Astfel tălmăcesc tăcerea guvernării mai mulţi lideri de opinie de la Chişinău, justificând cumva aceasta precauție. Nu şi Sergiu Ostaf, preşedintele Consiliului Naţional de Participare, care a mers ieri seară la Kiev, într-un gest de solidarizare a societăţii civile moldoveneşti cu demonstranţii de pe „Euro-Maidan”.

Sergiu Ostaf
Sergiu Ostaf
„În opinia noastră, este important ca cel puţin actorii publici, actorii politici din Republica Moldova să exprime un mesaj, aşa cum am făcut şi noi, cei din societatea civilă, de susţinere a opţiunii europene a Ucrainei. Nu este vorba despre condamnarea cuiva, sau de o arătare cu degetul la cine e vinovat. Este recomandabil şi necesar acest gest, pentru că astfel Moldova ar oferi şi un exemplu altor ţări de cum ar trebui să se comporte un guvern european”, ne-a spus Sergiu Ostaf, care la Kiev a transmis astăzi mesajul de sprijin al societăţii civile moldoveneşti celei din Ucraina, participând la o reuniune organizată de OSCE, în preambulul summitului anual al Organizaţiei pentru Securitate si Cooperare în Europa.

Deşi susţin opţiunea proeuropeană a demonstranţilor de la Kiev, unii lideri de opinie de la Chişinău găsesc totuşi înţeleaptă decizia autorităţilor moldoveneşti de a se ţine departe de aprecieri vizând situaţia din Ucraina. Administraţia de la Chişinău s-a abţinut până acum de la orice comentariu, la fel nu s-a expus nici pe marginea reproşului formulat încă ieri de organizaţii ale societăţii civile.

Iată însă ce ne-a povestit Sergiu Ostaf despre atmosfera pe care a surprins-o pe bulevardul Kreşceatik şi în Piaţa Independenței, unde acum pare să se decidă, din nou şi în mod magistral, soarta Ucrainei:

„Ieri seară când am ajuns, am mers să vedem ce se întâmplă pe Maidan (Piaţa Independenţei). Am stat până la ora 3 de noapte. Vreau să vă spun că lumea este foarte organizată, se simte în aer un sentiment de solidaritate. Sunt prezente toate partidele politice, dar şi foarte multe iniţiative civice. La ora 3 dimineaţă erau 10 mii de oameni în piaţa, dar sunt foarte bine organizaţi, încât îţi vine greu să crezi că din partea lor ar putea să emane agresivitate sau altceva. Vom merge şi în această seară să vedem ce se întâmplă.

Marșul protestatarilor ucrainieni în fața Parlamentului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00

Europa Liberă: Dacă se crede că a fost o provocare ceea ce s-a întâmplat sâmbătă spre duminică, credeţi că organizatorii au reuşit să facă ceea ce crede opoziţia că s-a intenţionat – să compromită aceste proteste?

Sergiu Ostaf: Există un mesaj foarte clar confirmat de societatea civilă din Ucraina că a existat o provocare acolo, în strada Bankoska. Au fost prezentate şi imagini video la această conferinţă care arată cum aceleaşi persoane comunică prieteneşte cu forţele de ordine, pe urmă este în faţa protestatarilor îndemnându-i să arunce cu pietre. Este clar că se repetă un scenariu, în care o parte minoră care sunt nişte provocatori, care sunt manipulaţi de anumite forţe, periclitează caracterul paşnic al protestelor. Dar nu este încă clar cine i-a organizat. ”

Într-o declaraţie făcută ieri, mai multe ONG-uri moldoveneşti s-au solidarizat cu demonstranţii din Ucraina, cerându-le şi politicienilor să le urmeze exemplul, spunând de asemenea că acest gest nu trebuie interpretat ca amestec în treburile interne ale Ucrainei, ci ca un mesaj de sprijin pentru „intenția de europenizare a Ucrainei”, dar si de aliniere la modul in care Uniunea Europeana înțelege să trateze orice devieri de la normele democratice.
XS
SM
MD
LG