Linkuri accesibilitate

Parlamentul European şi rezoluția privind liberalizarea regimului de vize pentru Moldova


Interviu cu Marian-Jean Marinescu, vicepreşedinte al Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.


Iolanda Bădiliță: Dle Marinescu, cand credeti ca se va pronunta Parlamentul European asupra rezolutiei privind liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni?

Marian-Jean Marinescu: „Luna aceasta. Sunt absolut sigur ca vine foarte repede in Parlament. Imediat dupa Vilnius. Procedura este foarte simpla si se va derula in felul urmator: Comisia Europeana va trimite Parlamentului European o propunere de schimbare a legislatiei - ceea ce inseamna ca in cadrul unui Regulament se vor trece, pur si simplu, dintr-o anexa in alta categoriile de persoane/cetateni care trebuie sa aiba sau nu viza. Acolo sunt toate statele, nu doar Moldova. E foarte simpla procedura, sa vedem cat de simpla va fi discutia in Parlament. Deci eu cred ca aceasta propunere vine in plen saptamana viitoare, la sesiunea de la Strasbourg, si ma bucur foarte mult. Este inca un semnal ca UE sustine Moldova. Este un fel de contrapondere la ceea ce face Federatia Rusa. Federatia Rusa a facut presiuni in chestiunea exporturilor de vinuri moldovenesti, comisarul Ciolos a luat acea masura de deschidere a pietei europene pentru aceste vinuri. Liberalizarea vizelor va avea un impact extraordinar, caci exista foarte multi moldoveni care lucreaza sau care au rude plecate la munca in UE.”

Iolanda Badilita: UE a aratat in cazul Moldovei ca este pregatita sa intervina la presiunile Rusiei. Insa cu Moldova este usor, caci vorbim de o tara mica. Chiar si liberalizarea vizelor pentru cateva milioane de locuitori cat are Moldova, nu va avea un impact mare asupra UE.

Marian-Jean Marinescu
Marian-Jean Marinescu
Marian-Jean Marinescu: „Eu nu prea sunt de acord cum spuneti, ca e usor pentru ca Moldova este o tara mica. Nu este adevarat. Tocmai pentru ca e o tara mica este mai dificil. Are si problema Transnistriei, iar presiunile puteau sa prinda mult mai tare. Plus ca si acolo este populatie care poate doreste sa o ia catre „est” si nu catre „vest”. Nu a fost foarte simplu.”

Iolanda Badilita : Si unde exista un partid comunist foarte puternic…

Marian-Jean Marinescu: „Moldova a rezistat eroic. Am toata admiratia pentru cei care au condus Republica Moldova din 2009 pana acum, pentru ca au rezistat foarte bine, in conditiile in care aveau si o problema politica interna, pentru ca majoritatea nu era mare si, chiar si intre ei au fost destule probleme. Cat priveste Ucraina, eu cred ca presiunile oamenilor de afaceri vor inclina balanta catre UE. Caci ei stiu ce se poate intampla daca merg in partea cealalta (n.a. Rusia), unde dau de un mamut care ii poate sufoca. Este o parere personala.”

Iolanda Badilita : Da, dar exista si parghia energetica.

Marian-Jean Marinescu: „Exista si parghia energetica, dar trebuie sa luati in calcul ca si Rusia trebuie sa faca incasari. Ce face cu gazul, il tine sub Kremlin ? Trebuie sa il vanda. Daca nu il vinde are probleme. Va aduceti aminte ca a fost o criza de cam două saptamani cu gazul rusesc care trecea prin Ucraina. Acea criza, este adevarat, a creat statelor din Occident probleme, dar si Rusiei.”

Iolanda Badilita: Este pregatita UE sa vina cu sprijin economic in intampinarea partenerilor estici pentru a-i sprijini pe acestia sa faca fata presiunilor economce din partea Rusiei? Sa nu uitam ca beneficiile programelor europene sunt cu bataie lunga. Sanctiunile Rusiei sunt imediate.

Marian-Jean Marinescu: „Nu cred ca este o problema pentru Moldova. Cu Georgia - ar fi fost extraordinar sa fi avut Nabucco. Este, dupa parerea mea, o mare eroare ca UE nu a stiut cum sa sprijine Nabucco, astfel incat sa primeasca concesiunea gazului in Azerbaidjan. Ucraina este o tara destul de mare care are economie si agriculura puternica. E nevoie in UE si de o tara care are pamant mult, bun, si agricultura puternica, asa cum este Ucraina.”
XS
SM
MD
LG