Linkuri accesibilitate

Summitul de la Vilnius - un semi-eşec (România liberă)


România şi Republica Moldova nu se vor uni (contributors)


La Vilnius, Republica Moldova a facut un pas catre integrarea sa economica in Europa. In schimb, integrarea politica e foarte departe, arata Cristian Campeanu intr-un articol din Romania libera. Insusi presedintele Basescu a recunoscut indirect acest fapt explicand la Chisinau cat de important este ca Moldova sa fructifice rapid ceea ce ofera acordul de asociere si liber schimb, care nu promite integrarea automata. Este vorba despre circulatia libera a cetatenilor, a capitalurilor, a serviciilor si a marfurilor. Comentatorul de la Romania libera pomeneste si exemplul folosit de Traian Basescu in discursul de la Chisinau: la momentul semnarii aceluiasi tip de document, Romania exporta catre Uniunea Europeana in valoare de 7 miliarde de dolari. In clipa de fata, exporturile sunt cifrate la 50 de miliarde de euro. Articolul trece in revista si reactiile oficialilor moldoveni la ideea lansata recent de presedintele roman: anume, ca Romania ar trebui sa faca din unirea cu Basarabia urmatorul sau proiect de tara. Au fost reactii de nemultumire, spune Campeanu, remarcand ca ele au venit in aceeasi nuanta inclusiv din partea coalitiei aflate la putere.

Dan Dungaciu comenteaza in paginile Romaniei libere rezultatul summit-ului de la Vilnius, care, judecand dupa nonreactia Rusiei, arata asa cum era de asteptat. Dungaciu sustine ca Rusia s-a abtinut sa foloseasca adevaratele instrumente de presiune - de pilda atacul asupra emigratiei moldovenesti din Federatia Rusa sau din Transnistria - si doar si-a aratat nitel muschii prin ”focul de avertisment numit embargoul la vinuri sau retorica lui Dmitri Rogozin”. Vilnius a fost un semi-esec comparabil cu cel al summit-ului NATO din 2008, de la Bucuresti. Declaraţia finală a reuniunii de saptamana trecuta nu face nicio referire la perspectiva europeană pentru statelele incluse în Parteneriatul Estic. Poate fi considerata, din acest motiv, mai arata Dungaciu, o victorie explicită a celor care construiseră de la bun început Parteneriatul pentru a ţine statele membre afară. (...) Din perspectiva UE, ţinta finală va fi doar un spaţiu economic extins – „de la Vladivostok la Lisabona” -, dar care să nu fie un semnal de confruntare cu Moscova, ci de cooperare”. ”Miza Moscovei a fost Ucraina (R. Moldova nu a contat), iar Summitul a relevat că relaţia dintre Kiev şi Moscova nu poate fi ruptă de Bruxelles, mai ales când acţionează singur, fără aliatul Washington” (am incheiat citatele). Dan Dungaciu discuta de asemenea ideea unirii, relansata de presedintele Basescu: nu e realista, dar va trece Prutul, va produce discutii, dezbateri, va castiga astfel teren, pentru ca cele doua tari functionaza ca vasele comunicante.

”România şi Republica Moldova nu se vor uni. Cel puţin nu la orizontul generaţiei noastre”, este de parere si Valentin Naumescu, care scrie pe contributors. De ce si-ar dori unirea politicienii moldoveni, cand prin ea si-ar pierde posturile pe care le au in ierarhia de acolo? De ce ar vrea-o romanii, care cu siguranta se vor gandi mereu ca platesc din propriul buzunar pentru decalajul de dezvoltare al Basarabiei.

Pentru Vlad Mixich, de la Hotnews, singura explicatie decenta pentru lansarea acestei teme in ajunul summitului de la Vilnius este că presedintele Basescu doreste sa o lase mostenire viitorului sef al statului. In acest moment, n-ar fi facut decat sa testeze reactiile partenerilor europeni.
XS
SM
MD
LG