Linkuri accesibilitate

Premierul Iurie Leancă la summitul Parteneriatului estic de la Vilnius


Șeful guvernului moldovean a avut vineri seara mai multe întrevederi oficiale în capitala lituaniană.




Valentina Ursu: „Din delegaţia oficială, condusă de premierul Iurie Leancă, la summit-ul de la Vilnius, mai fac parte şefa diplomaţiei, Natalia Gherman – care şi-a pus semnătura pe cele peste 970 de pagini, atât cât sunt incluse în proiectul Acordului de Asociere – vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, care şi-a pus şi el semnătura pe proiectul Acordului de Liber Schimb, care face parte din proiectul Acordului de Asociere, alţi membri ai guvernului, dar şi cei trei lideri care au constituit coaliţia de guvernare, majoritară, în cadrul Parlamentului de la Chişinău.

Până la această oră, Iurie Leancă s-a întâlnit cu omologul său grec. De la 1 ianuarie 2014, Grecia preia preşedinţia Uniunii Europene. Şeful cabinetului de miniştri a spus pentru Europa Liberă că este foarte importantă relaţia dintre Chişinău şi Atena.

De asemenea, el s-a mai întâlnit şi cu premierul ţării gazdă de aici, din Lituania. Şi a vorbit şi despre importanţa cooperării moldo-lituaniene.

S-a mai întâlnit cu premierul Suediei, dar şi cu şeful Băncii Europene pentru Investiţii.”

Europa Liberă: Valentina, aud în spatele tău un zgomot. Unde eşti?

Valentina Ursu:
„Sunt acum aici, unde protestează 100 de persoane venite din Ucraina care îl acuză pe preşedintele ţării lor, domnul Ianukovici, că, pe ultima sută de metri, a renunţat să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Dar am văzut aici o delegaţie destul de numeroasă, venită de la Kiev, în frunte cu unul dintre liderii opoziţiei, domnul Kliciko.

Evghenia Timoșenko
Evghenia Timoșenko
Am reuşit să discut şi cu fiica Iuliei Timoşenko, Evghenia, care e prezentă în capitala Lituaniei şi a declarat Europei Libere că îi pare rău pentru ţara sa care deocamdată rămâne în braţele Rusiei, dar se bucură pentru statul vecin, Republica Moldova.

A propos, şi Elmar Brok, parlamentar european din Germania, într-o scurtă declaraţie pentru Europa Liberă, a spus şi el că regretă decizia Ucrainei de a suspenda negocierile cu Uniunea Europeană şi se bucură pentru Republica Moldova care a rămas fermă pe poziţie, dorind să parcurgă acest drum european.”

Europa Liberă: Valentina, în cursul dimineţii, a fost o conferinţă a societăţii civile. Înţeleg că ucrainenii la aceasta au fost?

Valentina Ursu:
„Foarte mulţi reprezentanţi ai societăţii civile din Ucraina sunt prezenţi aici, la Vilnius. Ei consideră că societatea civilă este o forţă puternică care încă mai poate să insiste pe vectorul european de care are nevoie Ucraina.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG