Linkuri accesibilitate

Statele Unite și strategia diplomației internaționale


Secretarul de stat american John Kerry discutînd la Geneva cu omologul său rus, Serghei Lavrov
Secretarul de stat american John Kerry discutînd la Geneva cu omologul său rus, Serghei Lavrov

Această opțiune politică s-a lăsat așteptată, dar constituie angajamentul luat de Barack Obama cînd a candidat pentru prima dată la președinție, in 2008.



Diplomatia este la ordinea zilei in America. Este aceasta o shimbare de viziune strategica? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In weekend a fost anuntat acordul preliminar cu Iranul. Apoi, luni - că negocieri pentru solutionarea conflictului din Siria ar putea incepe in ianuarie. Cele doua demersuri nu au succes garantat, se poate spune ca sansele nu sint foarte mari, dar aceasta pare sa fie o schimbare de strategie pentru Statele Unite, de la postura mai agresiva a administratiei Bush la cea inclinata catre negociere a celui de-al doilea mandat Obama.

In anii care au urmat atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, America a preferat sa incerce sa schimbe regimuri, acolo unde acestea periclitau interese de securitate. Acum, administratia vrea sa negocieze cu adversari, cum este cazul Iranului si in chestiunea siriana. Aceasta optiune politica s-a lasat asteptata citiva ani, dar constituie angajamentul facut de Barack Obama cind a candidat pentru prima data la presedintie, in 2008.

Nu este mai putin adevarat ca optiunea actuala a administratiei a fost incurajata si de faptul ca americanii s-au saturat de razboaie. Dar diplomatia este complicat de explicat populatiei si mai are si dezavantajul ca cere timp pentru a da rezultate. Noua abordare coincide cu intrarea in scena, in calitate de sef al diplomatiei americana a lui John Kerry, care dupa acordul de la Geneva s-a deplasat la Londra sa discute despre Siria.

Dar chiar si in materie de diplomatie, Statele Unite au uneori accente unilaterale, de exemplu negocierile secrete directe cu Iranul care - s-a aflat acum - au demarat in martie si au facut posibil acordul multilaral de saptamine trecuta. In cazul Siriei, deblocarea situatiei care putea duce la interventie militara americana s-a produs dupa ce Rusia a sugerat ca Bashar al-Assad sa predea si distruga arsenalul sau de arme chimice.

Dar, pe de alta parte, Assad nu pare sa plece de la putere, asa cum Obama ceruse initial. In discursul de la Natiunile Unite de la inceputul toamnei, presedintele Obama spunea ca prioritatile sale externe sint Iranul, Siria si conflictul israeliano-palestinian. Dupa ce „primavara araba” si-a aratat rezultatele contradictorii, administratia americana a devenit pragmatica, dovada fiind retorica de continuitate, folosita de Kerry in legatura cu regimul militar din Egipt. Tratatul cu Iranul va fi un test al noii orientari. „Populatia din Statele Unite - a declarat fostul sub-secretar de stat Nicholas Burns - vrea ca problemele sa fie rezolvate, insa fara razboaie”.
XS
SM
MD
LG