Linkuri accesibilitate

Guvernul ameliorează ultilizarea Fondului de rezervă


La Centrul de Investigații Jurnalistice
La Centrul de Investigații Jurnalistice

Un Fond de rezervă de 62 de milioane de lei, din care în primul semestru au fost cheltuiți doar 11%.



Dupa ce Guvernul a fost criticat de mai multe organizatii ale societatii civile ca anul trecut a cheltuit fara prudenta bani din Fondul de Rezerva, alocandu-i pentru deplasari oficiale, expozitii si simpozioane si mai putin pentru situatii exceptionale, expertii Centrelor ADEPT si Expert-Grup observa o responsabilizare a Executivului in prima jumatate a acestui an. Daca in 2012, 50% din hotararile prin care se alocau bani din Fondul de rezerva nu erau incluse pe ordinea de zi, in acest an numarul lor a scazut la 36%.

Monitorizările constante din partea societăţii civile par să dea roade, observă experţii asociaţiei ADEPT. Chiar şi aşa e prea devreme să ne îmbătăm cu apă rece crezând că în sfârşit Guvernul cheltuie banii din Fondul de Rezervă după destinaţie, adică doar în situaţii neprevăzute.

Polina Panainte
Polina Panainte
Polina Panainte, expertă la ADEPT, spune că deşi banii din acest Fond se cheltuie cu transparenţă, sursele spre care sunt canalizaţi ridică semne de întrebare: „Doar 5% din banii din primul semestru au fost alocaţi pentru ajutoare directe în urma calamităţilor naturale. Anul 2013 confirmă datele sintetizate de noi din 2008 încoace şi vedem că o mare parte din banii din Fondul de Rezervă se alocă pentru alte cheltuieli decât cele specificate în Regulament.

În prima jumătate a anului nu au fost alocaţi bani pentru premii şi medalii, care în anul 2012 au reprezentat o sumă considerabilă din Fondul de Rezervă, dar vedem că din luna iulie sau ajugust deja au fost cheltuiţi bani pentru premii şi medalii. Din nou o bună parte din bani au fost cheltuiţi pentru manifestări şi conferinţe. Doar un procent foarte mic a fost cheltuit pentru ajutoare şi construcţii.”

Problema gestionării Fondului de rezervă a fost pus în discuţii astăzi în cadrul clubului de presă organizat de Centrul de Investigaţii jurnalistice. În timpul şedinţei, economistul Dumitru
Dumitru Budianschi
Dumitru Budianschi
Budianschi de la Expert Grup a observat că pe lângă cheltuirea inadecvată a banilor publici, guvernanţii pot fi bănuiţi şi de alocarea acestora pe criterii politice: „Eu mă refer în primul rând la influenţa politicienilor inclusiv prin factori guvernamentali.

Deci, la nivel de Guvern, fiindcă Guvernul gestionează acest Fond şi atunci când o autoritate locală poate nu a reuşit să îşi acopere anumite activităţi din planificarea locală sau centrală, mai apoi, utilizând anumite influenţe politice, îşi acoperă printr-o hotărâre de Guvern o anumită necesitate. Desigur, acestea sunt lucruri poate nu atât de răspândite însă, probabil, au loc.”

Pentru acest an, Fondul de rezervă constituie 62 milioane lei, iar în prima jumătate a acestui an au fost cheltuiţi doar 11% din bani.
Previous Next

XS
SM
MD
LG