Linkuri accesibilitate

Sondaj IMAS: opoziţia comunistă continuă să fie creditată cu cea mai mare încredere


Trei din zece moldoveni doresc un lider comunist la fel de autoritar ca cel actual.

La jumătate de an de la depășirea crizei politice, partidele din coaliția de guvernare încep să recâştige încrederea alegatorilor, însă comuniștii se bucură în continuare de cea mai mare încredere, arată datele unui sondaj de opinie efectuat de IMAS la cererea agenţiei de ştiri IPN. Relatează Alla Ceapai:

Comparate cu datele unui sondaj similar din luna mai a acestui an, cea mai recentă cercetare realizată de IMAS arată că partidele din coaliţia de guvernare recâştigă lent încrederea cetăţenilor după criza politică din primăvară. Numărul potențialilor votanţi a partidelor din coaliţie este în creştere cu până la 2 la sută, însă departe de sprijinul aproape dublu de care se bucurau înainte de criză. Directorului Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS, Doru Petruţi:

„Când pierzi, pierzi foarte repede şi mult, iar când câştigi, foarte greu se recuperează decalajul.”

Comparativ cu luna mai, PCRM a pierdut 5 la sută din potenţiali votanţi, însă se menţine în topul preferinţelor alegătorilor. Sondajul sugerează că actualul raport de forţe s-ar putea schimba, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare. Formaţiunile din actuala coaliţie de guvernare ar avea împreună mai puţini potenţiali votanţi decât PCRM, care ar lua aproape 35 la sută din voturi.

Doru Petruţi: „Vedem încă o dată că PCRM, practic, ar putea câştiga singur alegerile.”

Doru Petruţi
Doru Petruţi
Un capitol aparte din sondaj este dedicat percepţiilor faţă de opoziţia comunistă. Jumătate dintre respondenţi consideră că PCRM nu ar trebui să fie condus de Vladimir Voronin, ci de o persoană cu viziuni mai democratice. Trei din zece însă doresc un lider comunist la fel de autoritar ca cel actual.

Majoritatea respondenţilor spun că aşteaptă de la opoziţia comunistă să meargă la consens în Parlament, iar fiecare al doilea critică acţiunile PCRM ce duc la zădărnicirea lucrărilor legislativului.

După criza politică din primăvară numărul celor care sunt nemulţumiţi de cum merg lucrurile în Moldova este în descreştere. Comparativ cu 77 la sută în luna mai, acum 64 la sută consideră că lucrurile merg într-o direcţie greşită. Iar principalele motive în opinia respondenţilor ar fi: conducerea ţării care nu face nimic pentru ca lucrurile să meargă într-o direcţie bună, sărăcia şi neînţelegerile din parlament.

Doru Petruţi: „Cred că sunt sugestii foarte bune pentru clasa noastră politică, să înţeleagă că respondenţii se gândesc la prestaţia nesatisfăcătoare a conducerii ţării.”

Pentru prima dată în ultimii ani migraţia figurează în sondajul IMAS ca una din problemele grave cu care se confruntă Republica Moldova. În topul îngrijorărilor însă se regăsesc tradiţional şomajul, sărăcia şi corupţia.

Doru Petruţi remarcă un optimism înainte de summit-ul de la Vilnius. Comparativ cu luna mai, cu 10 la sută mai mulţi respondenţi se declară convinşi că Republica Moldova va parafa Acordurile de Asociere cu UE. Numai că mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi consideră că viaţa lor se va schimba puţin sau deloc după summit. Măsurătorile arată că moldovenii care preferă UE celei Vamale au o superioritate numerică minimă – 49 la sută vor ca Moldova să adere la UE, iar 46 – la Uniunea Vamală.
Previous Next

XS
SM
MD
LG