Linkuri accesibilitate

Şevciuk „în disonanţă” cu Leancă


Drapelul transnistrean (şi al fostei RSSM) pe podul de peste Nistru de la Bender
Drapelul transnistrean (şi al fostei RSSM) pe podul de peste Nistru de la Bender

Retrospectiva săptămânii politice cu Nicolae Negru şi Alina Ţurcanu.


Autoritățile moldovene au lăsat fără comentarii deocamdată propunerea „divorțului civilizat și oficializat” între Chișinău și Tiraspol, avansată de liderul transnistrean Evgheni Șevciuk, miercuri, în Germania. Dar un analist politic moldovean o comentează în minutele următoare, între alte subiecte ale rubricii noastre de retrospective politice săptămânale, alcătuită astăzi de Alla Ceapai.

O nouă provocare din partea Moscovei, aşa califică editorialistul Nicolae Negru propunerea liderului transnistrean Evghenii Şevciuk de a cere divorţ Republicii Moldova. Iar autorităţile de la Chişinău bine fac că reacţionează cu calm sau chiar ignoră aceste declaraţii crede Nicolae Negru:

Nicolae Negru
Nicolae Negru
„Şevciuk a rostit acest discurs care era completamente în disonanţă cu ceea ce a spus domnul Leancă. Premierul vorbea despre încredere, despre paşii care trebuie întreprinşi pentru a simplifica circulaţia, pentru a simplifica viaţa oamenilor de afaceri, comerţul. Pe când domnul Şevciuk s-a concentrat pe divorţ, pe despărţire, pe recunoaşterea oficială a Transnistriei, asta vroia domnul Şevciuk. Lucrurile trebuie privite în contextul relaţiilor dintre Chişinău şi Moscova, în contextul pretenţiilor Moscovei ca Republica Moldova să rămână în sfera ei de influenţă şi să nu semneze acordurile cu UE. Transnistria fiind un instrument pe care Moscova în foloseşte de mult. Iată că avem un nou exemplu de folosire a acestui instrument. Nu Şevciuk a vorbit. Prin gura lui Şevciuk a vorbit Moscova, a vorbit Putin. Asta într-un fel vrea să spună Moscova acum că dacă Chişinăul se îndreaptă spre UE atunci Tiraspolul, Transnistria o să ceară divorţ. A şi făcut-o domnul Şevciuk. Confirmare e şi alte declaraţii de până acum ale lui Şevciuk referitor la poliţia de la Tighina că ea trebuie expulzată. Un alt exemplu este documentul secret, publicat de mass-media de la Tiraspol, semnat de Nina Ştanski şi adresat KGB de la Tiraspol. Toate relevă ceea ce spuneam mai înainte – încercarea Moscovei de a destabiliza situaţia în Republica Moldova în autonomia Găgăuză, la Bălţi, Anenii Noi. Chişinăul trebuie să-şi păstreze calmul. Trebuie într-un fel să ignore aceste acţiuni provocătoare, desigur în măsura în care aceste acţiuni nu aduc atingere suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. orice acţiuni unilaterale, răspunsurile la provocări vor fi în detrimentul Moldovei. Republica Moldova are aliaţi, parteneri şi trebuie să recurgă la ajutorul lor pentru a determina Rusia să se comporte în limitele legilor şi normelor internaţionale.”

Săptămâna a fost marcată şi de renunţarea la mandatul de deputat a democratului Vlad Plahotniuc. Redactorul-şef al cotidianului „Adevărul”, Alina Ţurcanu, nu crede în sinceritatea motivelor retragerii. Ea spune că mai curând e vorba de calcule politice şi mize electorale:

Alina Ţurcanu
Alina Ţurcanu
„Eu nu îl cred pe domnul Plahotniuc atunci când spune că părăseşte această funcţie din motive nobile pentru a avea grijă mai mult de PD, pentru a dezvolta proiecte sociale, pentru a se pune la dispoziţia organelor de anchetă, de drept care să-i verifice proprietăţile. Sună frumos e adevărat. eu însă nu-l cred pe domnul Plahotniuc pentru că de-a lungul anilor el a demonstrat în repetate rânduri că una spune şi alta face sau că este capabil să mintă opinia publică, să nu spună totul până la capăt. a mai anunţat domnul Plahotniuc că va influenţa autorităţile să deschidă o reţea de magazine sociale şi că din banii lui va deschide chiar primele magazine. La prima vedere pare o idee frumoasă, dar de fapt este o încercare de a cumpăra viitorii alegători. Pentru că într-un an electoral să vii cu ideea deschiderii unor magazine sociale este cam dubioasă. Or dacă s-a aflat în toţi aceşti ani la guvernare trebuia să facă mai mult pentru ca oamenii de la ţară, pensionarii de care îşi face acum griji să aibă bani mai mulţi pentru a cumpăra în condiţii normale ceea de ce au nevoie. să nu fie nevoiţi să se umilească, să meargă să cerşească reduceri, să-şi facă aprovizionare în magazine sociale. Eu privesc asta doar ca pe o încercare de a cumpăra electorat.”

Alina Ţurcanu crede că pentru imaginea Parlamentului şi a Partidului Democrat retragerea lui Plahotniuc ar putea fi benefică, nu şi pentru presă care îi va putea cu greu reflecta activitatea:

„Pentru noi este o problemă. Dacă până acum aveam iluzia că într-un fel poate fi monitorizat, putem să înţelegem ce face, acum va fi mult mai greu. Domnul Plahotniuc nefiind deputat, nefiind într-o funcţie de demnitate publică nu va trebui să dea nimănui raport, să-şi publice declaraţiile de venituri şi proprietăţi, nu va fi în prim plan. Am aşa o suspiciune că nu se va ocupa în continuare doar de treburi bune. Există şi probabilitatea că îşi va face treburile nu tocmai curate deja nefiind în faţă. Domnul Plahotniuc a invitat atât de insistent CNI să-i verifice toate averile. Nu este un gest ce denotă curajul şi inocenţa domnului Plahotniuc. Este o chestie care ne face să constatăm că domnul Plahotniuc s-a asigurat din timp şi că are la mână Procuratura, CNA şi alte organe ale statului şi că nu se teme ori pentru că are oamenii lui în aceste structuri, ori că deţine anumite informaţii cu care ar putea să-i şantajeze pe alţii din coaliţie sau din organele de stat şi atunci el nu are frică.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG