Linkuri accesibilitate

Banca Mondială: Moldova şi-a îmbunătăţit mediul de afaceri


Oamenii de afaceri locali însă tratează cu scepticism progresele constatate de experţii străini.


Un nou raport al Băncii Mondiale spune că mediul de afaceri din Republica Moldova s-a îmbunătățit în ultimul an. Au făcut progrese 114 țări ale lumii. Dar Moldova se numără printre 29 de țări care au progresat cel mai mult în clasamentul Doing Business, mai ales datorită unor legi care ușurează obținerea creditelor, plata taxelor și închiderea firmelor. Mai multe despre studiu și ecourile pe care le are chiar în mediul de afaceri studiat aflăm din relatarea Dianei Răileanu:

În ierarhia Băncii Mondiale care urmăreşte să vadă cât de prietenos este mediul de afaceri în lume, Republica Moldova este clasată pe locul 78 din 189 de state, poziţie care ar sugera că ţara şi-a îmbunătăţit mediul de afaceri în comparaţie cu anii precedenţi. În raportul de anul trecut, de exemplu, Republica Moldova se clasa pe locul 83.

Oamenii de afaceri locali însă tratează cu scepticism progresele constatate de experţii străini, lăsând să se înţeleagă că acestea arată bine „pe hârtie” şi mai puţin în practică. Iată, de exemplu, opinia preşedintei Asociaţiei producătorilor de carne, Cristina Ciumac:

„Adevărul e că noi, într-adevăr, am înregistrat unele progrese la capitolul „demararea afacerii” şi aici vorbesc de iniţierea unei afaceri pe segmentul de înregistrare a unei entităţi cu personalitate juridică.”

Europa Liberă: Dar la ce capitole autorităţile ar mai avea de lucrat pentru ca mediul de afaceri să fie unul cu adevărat prielnic?

Cristina Ciumac: „Povara fiscală, bineînţeles, aceasta fiind foarte anevoioasă pentru entităţile cu personalitate juridică, respectiv multe întreprinderi îşi sistează activitatea. O sistează şi nu o lichidează, dat fiind faptul că există impedimente la lichidarea întreprinderii conform cerinţelor prescrise. Este o procedură anevoioasă. Sunt o groază de întreprinderi mici şi micro care nu funcţionează, dar ţinând cont de faptul că nu sunt lichidate, ele sunt reflectate în statistici şi noi dăm bine în toate ratingurile la capitolul întreprinderi mici şi mijlocii, ele figurând ca înregistrate, dar fiind pasive de câţiva ani buni.”

Eugen Roscovan
Eugen Roscovan
Mai mulţi antreprenori cu care am stat de vorbă speră că odată cu parafarea la finele lunii noiembrie şi apoi semnarea, cel mai probabil în 2014, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, autorităţile îşi vor revedea practicile de reglementare a mediului de afaceri. În opinia preşedintelui Asociaţiei Micului Business, Eugen Roscovan, aprecierea dată de Banca Mondială ar reprezenta un semnal de încurajare oferit în avans Guvernului de la Chişinău de către organizaţiile internaţionale:

„Aceste ratinguri au, de multe ori, aspecte mai mult politice decât reale, care ar ilustra cu adevărat ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Guvernarea are mari datorii faţă de iniţiativa privată şi în special faţă de cei care ar fi vrut astăzi şi acum să îşi deschidă o afacere fără mari formalităţi şi apoi să se poată menţine în afaceri. Noi avem astăzi o legislaţie foarte dură faţă de micii antreprenori şi amenzi extrem de mari. Deseori la prima amendă omul trebuie să îşi închidă afacerea.”

Într-o primă reacţie la constatările raportului Băncii Mondiale, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a recunoscut că deşi legislaţia care reglementează mediul de afaceri este bună, vinovaţi realizarea proastă a acesteia s-ar face o parte dintre funcţionarii de stat. Tocmai pentru a-i responsabiliza, Valeriu Lazăr a promis că Guvernul va prezenta un top al instituţiilor care împiedică dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova:

Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr
„Pentru moment eu consider că cea mai mare problemă este nivelul redus de responsabilizare a anumitor conducători de instituţii. Este o realitate. De aceea, noi vom avea grijă ca ţara să îşi cunoască eroii în faţă, deci dacă o instituţie rămâne în continuare închisă, trebuie să ştie toată lumea cine e conducătorul acestei instituţii, nu vă supăraţi, ce partid l-a delegat în această funcţie? În Guvern, începând cu prim-ministrul şi terminând cu ultimul şef de instituţie, fiecare trebuie să poarte responsabilitate personală. Eu cred că va fi interesant pentru alegătorii din Republica Moldova, printre care se regăsesc şi foarte mulţi oameni de afaceri, să vadă din perspectiva electorale de anul viitor, cine şi cum se comportă în raport cu cei care oferă locuri de muncă, cei care plătesc salarii şi plătesc impozite.”

Clasamentul „Doing Business” realizat de Banca Mondială scoate în evidenţă şi piedicile pe care le întâmpină oamenii de afaceri. De exemplu, pentru a obţine o autorizaţie de construcţie o persoană ar avea nevoie de aproape un an de zile şi ar trece prin 26 de proceduri legale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG