Linkuri accesibilitate

„Este datoria noastră să susținem reformele și consolidarea proceselor democratice”


Corina Crețu: „Este regretabil că după atâția ani de la darâmarea Cortinei de fier, Rusia, membră a Consiliului Europei și OSCE, consideră un act de ostilitate la adresa sa aspirația europeană a unor state ex-sovietice.”



Europarlamentara română, Corina Crețu este vicepreședinta grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European. Purtătoare de cuvânt a fostului președintelui român, Ion Iliescu, Corina Crețu a criticat recent în Parlamentul European poziția Rusiei față de Parteneriatul Estic. Într-un interviu acordat corespondentei noastre Iolanda Bădiliță, Corina Crețu a mai spus că o confruntare cu Rusia nu ajută pe nimeni.

Europa Liberă: Dna Crețu, ne apropiem de summitul Parteneriatului European de la Vilnius, cand Moldova va parafa, iar Ucraina va semna acorduri de Asociere cu UE. In calitatea Dvs. de vicepresedintă a Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor - Grupul Socialist, cum i se mai spune - din Parlamentul European ati luat cuvantul, in plenul Parlamentului, pe acesta tema.

Corina Crețu:
„Da, as vrea, pentru inceput, sa precizez pentru ascultatorii Dvs. ca Parteneriatul Estic este o initiativa a Uniunii Europene care se adreseaza unor tari desprinse din fosta Uniune Sovietica. De aceea gasesc că este nefireasca nemultumirea Rusiei manifestata in ultima perioada fata de semnarea unor acorduri economice intre Uniunea Europeana si tari ca Ucraina, Moldova sau Georgia.

Sigur ca ne reamintim de embargoul Rusiei impus R. Moldova impus importului de vinuri din R. Moldova, dar si alte presiuni care s-au facut, presiuni politice, santaj energetic si militar exercitat in ultimele luni asupra R. Moldova. Este regretabil ca dupa atatia ani de la daramarea Cortinei de Fier, Rusia, membra a Consiliului Europei si OSCE, considera un act de ostilitate la adresa sa aspiratia europeana a unor state ex-sovietice. Eu cred ca este clar dreptul suveran al oricarui stat sa isi defineasca optiunile de politica externa.”

Europa Liberă: Aveti o pozitie foarte importanta, la nivel politic, in Parlamentul European, avand in vedere ca sunteti vicepresedintă a Grupului Socialist (S&D) din PE dar si a Comisiei de Dezvoltare, care se adreseaza tocmai tarilor mai sarace, ca Moldova. Exista o dezbatere, o opinie cristalizata a Grupului S&D cu privire la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius ?

Corina Crețu:
„Sigur face parte din liniile de politica externa ale UE preocuparea de a avea in jurul UE tari cu care sa colaboram. Dar eu cred ca este fals pusa problema, caci acest Parteneriat Estic in nici un fel nu a fost conceput impotriva Rusiei. Din contra, noi am dorit sa ajutam pietele, caci deocamdata vorbim doar de acorduri economice, sa se extinda.

Eu doresc sa felicit, pe acesta cale, presedintia lituaniana, pentru determinarea de care a dat dovada mergand inainte cu acest proiect in ciuda presiunilor Rusiei. Cred ca este datoria noastra sa sustinem reformele si consolidarea proceselor democratice. Asa cum si România a fost ajutata in perioada de dupa revolutie, cred ca si aceste tari trebuie sa fie ajutate.

Asa cum spuneam mai devreme, este dreptul suveran al acestor popoare de a-si alege soarta: daca vor sa ramana in CSI, daca vor sa inceapa negocieri cu UE. Nimeni nu forteaza acest proces. Insa, vedeti, presiunile Rusiei la adresa Armeniei au dat roade si, din pacate, Armenia a stopat negocierile cu UE. Cred ca este interesul nostru ca aceste tari sa beneficieze de oportunitatile accesului la pietele Uniunii pentru a se dezvolta si a oferi cetatenilor lor o viata mai buna.”

Europa Liberă: Ce solutii are UE la aceste presiuni? Iata, Comisia Europeana a venit cu aceasta propunere de a deschide pietele pentru vinurile moldovenesti. Mai are UE unelte cu care sa opuna presiunilor Rusiei oferte europene viabile, astfel incat partenerii estici sa aleaga UE si nu Rusia ?

Corina Crețu:
„Eu cred ca o pozitie de confruntare cu Rusia nu ajuta pe nimeni. Sigur ca trebuie sa gasim cai de a ajuta aceste state, insa, pe de alta parte, trebuie sa ii facem sa inteleaga pe partenerii nostri rusi, ca epoca Razboiului rece a trecut si ca aceste tari pot avea acorduri comerciale si cu Rusia si cu UE. Ceea ce ne intereseaza pe noi, in cele din urma, este buna starea populatiei din tarile partenere.”

Europa Liberă: Atat UE cat si Consiliul Europei sustin financiar, dar si cu experti programe pentru dezvoltarea societatii civile in tari ca Moldova. PE a adoptat in octombrie un raport al carei autor sunteti si care recomanda strangerea legaturilor dintre administratia publica si societatea civila.

Corina Crețu:
„Cred ca este un raport foarte important, rezultatul unei munci de peste un an de zile perioada in care am avut consultari cu ONG-uri si autoritati locale. Intr-adevar ONG-urile si autoritatile locale rezoneaza cel mai direct si cel mai bine cu nevoile grupurilor marginalizate si cred ca sunt primele care trebuie sa gaseasca solutiile inovatoare pentru dezvoltarea durabila in beneficiul cetatenilor. Raportul recomanda implicarea populatiei vizate in aceste proiecte, pentru a ne asigura ca acestea contribuie cu adevarat la eradicarea saraciei.”

Europa Liberă: Cui se adreseaza raportul si ce urmari in plan practic va avea?

Corina Crețu:
„Raportul se adreseaza statelor membre ale UE care sunt incurajate sa dezvolte relatii de parteneriat cu tarile mai putin dezvoltate; se adreseaza, de asemenea, Serviciului de Actiune Externa, care trebuie sa acorde o mai mare importanță nu doar dialogului cu guvernele din aceste tari, ci si cu societatea civila si autoritatile locale.”
XS
SM
MD
LG