Linkuri accesibilitate

„CSI nu contravine intereselor noastre strategice şi prioritare de aderare la UE”


Valeriu Chiveri: „noi privim CSI, în primul rând, ca o platformă de dezvoltare a cooperării bilaterale, cu statele din această regiune.”



Preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, va merge la reuniunea Comunităţii Statelor Independente de la Minsk, in timp ce premierul Iurie Leanca se afla la Bruxelles si la Strasbourg, continuind eforturile sale de a promova reformele democratice facute pina acum de autorităţile de la Chisinau şi susţind linia pro-europeana a politicii interne si externe a Moldovei. La reuniunea CSI de la Minsk este asteptata şi o intrevedere intre preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, si preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici. Ucraina ar urma sa semneze la summitul parteneriatului estic de la Vilnius Acordul de asociere si liber schimb cu Uniunea Europeana, dar Kremlinul continua sa faca presiuni pentru a convinge Kievul de utilitatea aderarii sale la Uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan. Preşedintele Putin a reuşit de curind sa convinga Armenia sa ramina ancorata in structurile regionale dominate de Rusia. Valentina Ursu a stat de vorbă cu ministrul adjunct de externe Valeriu Chiveri, aflat la Minsk.

Europa Liberă: Domnule viceministru, ce înseamnă prezenţa Moldovei în cadrul CSI?

Valeriu Chiveri: „Prezenţa noastră în cadrul CSI înseamnă, în primul rând, consolidarea relaţiilor bilaterale cu statele din această zonă şi aceasta este prioritatea noastră în cooperarea în cadrul CSI. Pe lângă aceasta, mai sunt şi anumite domenii în care Republica Moldova participă în cadru multilateral. Dar vreau să accentuez că aspectele politico-militare nu sunt parte a cooperării Republicii Moldova, în cadrul acestui organism.”

Europa Liberă: Sunt voci din rândul comentatorilor, experţilor care spun că, de douăzeci şi ceva de ani, CSI ţine Republica Moldova aproape de Rusia, legată de Rusia.

Valeriu Chiveri: „Atâta timp cât Republica Moldova, cooperând în cadrul organizaţiei respective, îşi promovează interesele naţionale, atâta timp cred că putem vorbi despre o participare în continuare la activitatea acestei organizaţii. Părerile sunt diferite, la acest capitol, dar, cum am spus, noi privim CSI, în primul rând, ca o platformă de dezvoltare a cooperării bilaterale, cu statele din această regiune, din această zonă.”

Europa Liberă: Printre argumentele „pro” era şi faptul că, astfel, Moldova îşi menţine relaţiile economice şi că ar putea mai uşor rezolva problema transnistreană. Rămân aceste argumente plauzibile?

Valeriu Chiveri: „Nu aş pune accent pe soluţionarea problemei
Astăzi la Minsk, președintele rus Vladimir Putin cu gazda sa, Alexandr Lukașenka și omlogul său din Kazahstan, Nursultan Nazarbaiev
Astăzi la Minsk, președintele rus Vladimir Putin cu gazda sa, Alexandr Lukașenka și omlogul său din Kazahstan, Nursultan Nazarbaiev
transnistrene sau implicarea CSI-ului, în acest proces. Nu există aşa ceva. Este o chestiune pe care o avem în dialogul nostru constant cu Federaţia Rusă şi cu Ucraina, state care sunt parte la formatul „5+2”. Cât priveşte aspectele economice, este adevărat că deocamdată Acordul de Liber Schimb, care există în cadrul CSI, poate fi utilizat pentru promovarea exporturilor şi cooperării economice a ţării noastre cu statele respective.”

Europa Liberă: Domnule Chiveri, dar aflarea Moldovei în componenţa Statelor Independente ar dăuna imaginii Republicii Moldova, ca ţară cu aspiraţii pro-europene?

Valeriu Chiveri: „Iarăşi nu aş vrea să pun problema în felul următor, cel puţin, aşa cum vedem noi. Pentru moment, participarea noastră în cadrul CSI, numai CSI, nu vorbesc de Uniunea Vamală, Uniunea Euroasiatică, care este în proces de creare, participarea în cadrul CSI nu contravine intereselor noastre strategice şi prioritare de aderare la Uniunea Europeană. Dacă va veni timpul şi vom simţi că această participare dăunează procesului de integrare, bănuiesc că conducerea politică va lua o decizie corespunzătoare.”

Europa Liberă: La Minsk, mâine ar urma să ajungă şi preşedintele ţării, Nicolae Timofti, care trebuie să participe la reuniunea CSI. Ce mai include agenda şefului statului?

Valeriu Chiveri: „Adevărat. Domnul preşedinte Timofti va fi mâine aici, la Minsk, pentru a participa la summit-ul CSI. Pe lângă reuniunea propriu-zisă, vor fi şi întrevederi bilaterale, pentru a consolida şi dezvolta aceste relaţii cu statele participante. Am solicitat întâlniri cu preşedintele Belarusiei, cu preşedintele Federaţiei Ruse, cu preşedintele Ucrainei. În funcţie de agenda preşedinţilor, vom vedea dacă reuşim să organizăm aceste întâlniri sau nu.”

Europa Liberă: Domnule viceministru, este preconizată semnarea anumitor documente?

Valeriu Chiveri: „Da, este preconizată semnarea anumitor
Moldova va semna documente în domeniul turismului, culturii, tineretului, un program de acţiuni cu privire la celebrarea celor 70 de ani de la terminarea celui de-al doilea război mondial....
documente. Şi vreau să vă spun că Republica Moldova nu va semna întreg pachetul de documente, deoarece o parte din aceste documente sunt din domeniul politico-militar.

Cât priveşte documentele, care urmează a fi semnate de Republica Moldova, putem vorbi despre documente în domeniul turismului, în domeniul culturii, tineretului, un program de acţiuni cu privire la celebrarea celor 70 de ani de la terminarea celui de-al doilea război mondial.

Majoritatea acestor documente vor fi semnate cu rezerve care vor stipula că Republica Moldova va participa la implementarea anumitor acţiuni, în cazul în care acestea nu vor contravine legislaţiei naţionale. Deci ne rezervăm dreptul de a participa selectiv la mai multe acţiuni, în cadrul CSI.”
XS
SM
MD
LG