Linkuri accesibilitate

Fermierii – îngrijoraţi de liberalizarea comerţului cu UE



În această toamnă, la Vilnius, Republica Moldova va parafa cu Uniunea Europeană Acordul de Asociere, din care face parte şi cel de Liber Schimb. Mai mulţi politicieni de la Chişinău, între care şi liderul PCRM, Vladimir Voronin, s-au arătat convinşi că Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană va ruina producătorii moldoveni, pentru că îi va expune unei concurenţe nedrepte cu cei din Europa. Îi îngrijorează acest document pe agricultorii moldoveni, este întrebarea la care a căutat un răspuns Diana Răileanu, stând de vorbă cu mai mulţi fermieri, participanţi ai expoziţiei Farmer 2013:

Mihai Borodachi din Briceni
Mihai Borodachi din Briceni
Concluzia la care am ajuns după ce am stat de vorbă cu mai mulţi fermieri moldoveni este că Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, cel puţin îi îngrijorează. Din simplul motiv că mulţi dintre ei nici măcar nu ştiu la ce să se aştepte, îmi explică agricultorul Mihai Borodachi, din Briceni: „Pur şi simplu, este puţină informaţie este la această temă.”

Europa Liberă: Vă temeţi de concurenţa cu producătorii din UE?

Mihai Borodachi: „Ne temem, clar lucru. La ei tehnologiile sunt mai înaintate. Noi încă rămânem în urmă faţă de ei.”

Expoziţia „Farmer 2013” care a fost inaugurată astăzi, este gândită să promoveze produsele locale şi, de ce nu, să trezească interesul partenerilor externi. Fermierul Mihai Gaşper, din Orhei, deţinător a 400 de ha pe care creşte legume, fructe şi cereale, sugerează că producătorii locali s-ar îndrepta spre piaţa Uniunii Europene, dacă ar fi susţinuţi şi mai ales informaţi de autorităţi:

Agricultorul Mihai Gasper din Orhei
Agricultorul Mihai Gasper din Orhei
Mihai Gaşper: „Noi, greu o să nimerim să fim în rândurile întâi pentru a vinde producţie agricolă Uniunii Europene. Producţia noastră e foarte tratată cu chimicale. Noi acum pricepem ce înseamnă calitate, însă pentru a ajunge la aceasta eu am nevoie să am rezerve de bani, de producţie, să pot alege ce e mai frumos, mai calitativ şi să trimit în Uniunea Europeană. Acolo producţia mea nu va avea valoare, nici măcar nu va trece graniţa.”

Europa Liberă: Dar există destulă pricepere?

Mihai Gaşper: „Nu prea există, mai ales în rândul celor de vârsta mea. Noi suntem obişnuiţi cu ceea ce am avut şi toată producţia noastră ne-o mâncau toţi, la fuga, pentru că mai bună nu era. Dar dacă ar fi nişte condiţii convenabile şi oleacă de ştiinţă, oleacă de învăţătură, noi am face producţie competitivă.”

Fermierul Mihai Zavtur din Rezina
Fermierul Mihai Zavtur din Rezina
Dar cum poate un fermier moldovean, de exemplu, să intre în competiţie cu unul ceh sau polonez? Este întrebarea pe care tot mai des şi-o pun agricultorii, îmi spune Mihai Zavtur, din Rezina:

„Să nimerim noi acolo unde producătorii au atâta producţie că nu au ce face cu dânsa şi vin încoace, pentru ca să o realizeze... eu nu ştiu ce şanse avem. Trebuie să căutăm să creştem ceea ce nu au ei. Diferenţa între creşterea culturilor nu e mare, adică creştem toţi cam aceleaşi. Însă e nevoie de ajutorul statului. Nu sunt ţări sărace sau gospodari săraci, sunt răi conducători. ”

Pe de altă parte, în opinia Ninei Gaitur, agricultoare din Briceni, griji de concurenţa din Europa îşi pot face doar producătorii locali, care îşi cresc marfa în condiţii îndoielnice:

Nina Gaitur din Briceni
Nina Gaitur din Briceni
„Poate într-un mod ar putea să sperie această discuţie, din cauza că dacă Europa ne inundă cu tot felul de legume de-a lor, posibil să nu avem piaţă de desfacere, dar să nu se înşele cu vorbele acestea, că nu există aşa ceva. Dacă creşti o producţie ecologică, o creşti frumos, nu cred eu că nu ai piaţă de desfacere. Să nu se întristeze şi să aibă încredere. Într-adevăr, dacă munceşti, faci producţie ecologică, curat, frumos, şi poţi sta pe piaţă. În acest caz nu te temi că nu îţi vei vinde marfa.”

Expoziţia „Farmer 2013” are loc la centrul expoziţional „Moldexpo” şi va dura până sâmbătă, 26 octombrie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG