Linkuri accesibilitate

Deprecierea leului ca tratament al economiei moldovene


Sveatoslav Mihalache: „„BNM nu avea posibilitatea să implice alte instrumente de politică bugetară pentru a atenua greşelile guvernanţilor de la începutul anului.”



De la începutul anului, moneda naţională s-a depreciat cu circa 8,6% faţă de dolar şi cu 11,3% faţă de euro. Un euro a ajuns să fie cumpărat zilele acestea şi cu 18 lei – cel mai mare preţ din cele care s-au înregistrat vreodată. Doctorul în economie Sveatoslav Mihalache este invitatul nostru special astăzi şi vom discuta cu domnia sa despre cauzele şi consecinţele acestei deprecieri.

Europa Liberă: Bună dimineaţa. Aşadar, depreciere drastică, la limita unui fenomen istoric, a leului. De fapt, care ar fi explicaţia cea mai la îndemână, din punctul Dvs. de vedere pentru această depreciere?

Sveatoslav Mihalache:
„Dacă ne aducem aminte, în 2003 noi am văzut un curs de 14.70 lei faţă de dolar. Deci, în momentul de faţă nu este o depreciere istorică.”

Europa Liberă: E adevărat, dar este percepută ca istorică de cetăţean, mai ales cei care au venituri doar în lei şi se pomenesc cu o gaură în buzunar, dacă vorbim de capacitatea de cumpărare?

Sveatoslav Mihalache: „Bugetarii au fisură. Bineînţeles că şi importatorii vor avea de suferit de pe seama deprecierii monedei naţionale. Dar trebuie să punem în balanţă şi exportatorii, care au de câştigat. Autorităţile BNM des vorbeau că ei protejează exportatorii. În afară de protecţia exportatorilor, guvernatorii trebuie să se gândească la protecţia producătorului autohton.”

Europa Liberă: Revenind la încercarea de a lămuri cauzele acestei deprecieri, înţelegem că protejarea exportatorilor este una din explicaţii. Ce altceva ar sta la baza acestei deprecieri drastice?

Sveatoslav Mihalache:
„BNM nu avea posibilitatea să implice alte instrumente de politică bugetară pentru a atenua greşelile guvernanţilor, eu vorbesc despre greşelile care au fost din partea guvernanţilor la începutul anului. Din cauza disputelor care au fost, misiunea FMI a venit doar acum în toamnă, pe când trebuia să vină încă în martie. Din cauza acestei dispute, granturile şi proiectele din partea UE care trebuiau să vină la începutul anului nu au ajuns. Am avut nişte etape destul de dificile.”

Europa Liberă: Aceste dispute, cum le spuneţi dvs. extrem de diplomatic, au intoxicat moneta naţională sau ce s-a întâmplat? Lucrul acesta influenţează direct asupra banului?

Sveatoslav Mihalache:
„BNM a încercat să efectueze deprecierea monedei naţionale pentru a acoperi anumite fisuri în bugetul naţional, pentru a stimula o creştere economică, agricultorii au fost cei care au reuşit să ne ajute PIB-ul din acest an. Creşterea PIB va fi de 5,5-6% cu ajutorul agricultorilor, şi bineînţeles că cetăţenii noştri care lucrează peste hotare tot au dat o mână de ajutor.”

Europa Liberă: Dar explicaţia pe care am auzit-o de la alţi experţi că economia ar merge mai bine comparativ cu anul trecut şi pentru a u se înregistra o deflaţie, a intervenit BNM o împărtăşiţi, nu?

Sveatoslav Mihalache:
„Singura ramură care a avut un adaos comercial, aşa zis, asta este agricultura. Toate celelalte ramuri au demonstrat minusuri, începând de la transport până la celelalte servicii.”

Europa Liberă: De fapt, această depreciere premeditată – prin intervenţiile BNM – trebuie apreciată ca tratament, chiar dacă uneori neplăcut?

Sveatoslav Mihalache:
„Da, este un tratament. Băncile centrale folosesc asemenea instrumente pentru stimula creşterea economică, dar acest tratament este benefic doar pentru ţările dezvoltate industria. Din păcate, în ţara noastră mică tratamentul respectiv nu cred că este atât de eficient ca în Japonia, SUA.”

Europa Liberă: Şi de ce BNM îl aplică dar? Nu are încotro sau de ce?

Sveatoslav Mihalache:
„Pentru că există fisuri în buget. Şi BNM a încercat să atenueze situaţia creată. În afară de agricultură nu am avut plusuri în alte ramuri, doar agricultura a înregistrat o creştere. Şi în afară de asta, cetăţenii noştri care lucrează peste hotare au reuşit să transfere o sumă impunătoare pentru Republica Moldova”

Europa Liberă: Cum e la curţi mai mari, în alte ţări, când cetăţenii îşi pierd din capacitatea de cumpărare din cauza manevrelor autorităţilor financiare? E la fel sau acolo omul reacţionează mai sensibil?

Sveatoslav Mihalache:
„Nu, mai puţin sensibil reacţionează la asemenea fluctuaţii. Fluctuaţiile monedei europene sunt cu mult mai mari, sau a monedei japoneze, şi ele nu au o influenţă atât de mare asupra unui cetăţean simplu.”

Europa Liberă: O întrebare absolut firească pe care am auzit-o de la mulţi în aceste zile: cum ne ferim de diverse speculaţii, şmecherii financiare cu leul, pe care le bănuieşte de exemplu cetăţeanul simplu care se vede cu pensia considerabil mai mică?

Sveatoslav Mihalache:
„Prin deprecierea monedei naţionale are de suferit bugetarul, sau cel care primeşte salariu în lei, sau acela care are de achitat credite în euro sau în dolari. Bugetul are un avantaj, pentru că prin depreciere importatorii vor achita taxe vamale mult mai mari, TVA va intra în ţară mai mare şi aici sunt laturi pozitive şi negative. Dar dacă e să vorbim despre intervenţiile BNM. Ei au cumpărat în luna iunie, iulie, august şi septembrie, din păcate. Pentru că aici ar fi fost momentul potrivit ca BNM să se oprească din intervenţiile respective, din cauza embargoului impus de Rusia. Pentru a minimiza turbulenţele de pe piaţă. În acel moment când a fost impus embargo, ar fi fost bine să se oprească şi BNM. ”

Europa Liberă: În opinia dvs. cât poate dura povestea aceasta, pentru că la moment dat fenomenul poate scăpa de sub control precum îşi exprima cineva temerea?

Sveatoslav Mihalache:
„Temerea aceasta este şi din partea mea, pentru că psihologia maselor nu poate fi calculată. Dar BNM ar posibilitatea de a interveni şi invers, prin vânzarea dolarului. Eu nu cred că mai sus de 13.40 noi vom trece, dar oricum deja efectele negative, efectele de creştere a inflaţiei sunt resimţite. Importatorii au început să mărească preţurile. Aţi auzit de medicamente, care se vor scumpi cu 10%.”

Europa Liberă: Revenim la medicamente, dar BNM a încetat să mai cumpere valută. De ce devalorizarea continuă?

Sveatoslav Mihalache:
„Psihologia maselor este un factor. În afară de aceasta este şi vânzarea vinului pe piaţa rusească. Noi avem o fisură aici, 35% din vinuri oricum mergeau pe piaţa rusească şi banii respectivi nu intră în ţară. Domnul Lazăr zicea că timp de două săptămâni va reuşi să redeschidă piaţa, dar acest lucru nu s-a întâmplat şi nu cred că se poate întâmpla în timpul apropiat. Chiar dacă există şansele acestea, asta va dura cel puţin jumătate de an.”

Europa Liberă: Ministerul Sănătăţii a emis un ordin de modificare a preţurilor la medicamente. De ce medicamentele s-ar scumpi primele?

Sveatoslav Mihalache:
„ Asta e o poveste aparte. Din păcate medicamentele la noi sunt mult mai scumpe decât pe pieţele regionale, Ucraina şi România. Şi este o problemă social-vulnerabilă, pentru că totuşi pensionarii nu au capacitatea şi puterea de cumpărare ca să-şi procure medicamente.”

Europa Liberă: Dacă lucrurile revin la situaţia anterioară şi leul mai prinde la puteri, putem să ne aşteptăm la recuperarea de către consumatorii de medicamente a acestor 8-10%, cu cât s-a schimbat, sau rămâne majorat preţul?

Sveatoslav Mihalache:
„Mie nu-mi vine să cred că importatorii de medicamente ar putea scădea din preţ. Lor le este foarte convenabil. De mărit este foarte uşor, iar de scăzut mai greu.”
XS
SM
MD
LG