Linkuri accesibilitate

„La mulţi ani!”, pentru sănătatea oamenilor care produc acest vin de calitate”


Un reportaj de la Ziua Națională a Vinului la Chișinău.



Atmosferă de sărbătoare aici, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. La inaugurarea festivităţilor, au fost prezenţi şeful statului, Nicolae Timofti, speakerul Igor Corman, premierul Iurie Leancă, cel care a înmânat marele premiu în domeniul vitivinicol companiei „Ampelos”, dar şi preşedintele Estoniei, şi şefa diplomaţiei georgiene.

Premierul Iurie Leancă îşi exprimă speranţa că, în anul viitor, vinurile moldoveneşti vor fi mai prezente pe pieţele occidentale: „Îmi exprim convingerea că, la anul, vom putea vedea o situaţie, când vinurile noastre se vor afla alături de vinurile renumite franţuzeşti, italiene, australiene, chiliene, pe noile pieţe de desfacere.”

Şi câteva impresii de la oapseţii străini ajunşi la Ziua Vinului aici, la Chişinău:

– „Îmi place foarte mult. Trebuie să spun că am fost foarte impresionat, când am venit în Moldova şi am băut prima sticlă de – nu pot să menţionez brandul – dar îmi place foarte mult „Negru de Purcari”, îmi place vinul alb „Traminer”, am descoperit că e foarte bun şi vinul „Cricova”, dar am vizitat şi vinăria de la Mileştii Mici, de asemenea, „Chateau Vartely”. Deci sunteţi o adevărată comoară, în Moldova.

Europa Liberă: Părerea dumneavoastră: vinurile moldoveneşti sunt bune, calitative?

– „Sunt extraordinare. Din păcate, foarte rar pot fi procurate în Patria mea, în Republica Cehă. Nu ştiu de ce, dar găseşti atâtea vinuri din Franţa, din Italia, iar pe cele moldoveneşti trebuie să le cauţi şi nu le găseşti mereu.”

Europa Liberă: Vinul este politică?

– „Vinul este cultură, vinul eslte o filosofie, iar uneori e şi politică, din păcate. Dar nu din partea noastră, a Cehiei, ci la est de aici.”

Europa Liberă: Aţi spus că vinul e o filosofie, ce aţi avut în vedere?

– „E cel mai bun mijloc de a-l ajuta pe om să analizeze problemele importante şi uneori să le găsească soluţii.”

Europa Liberă: Domnule Dmitri Todoroglo, în calitate de fost ministru al Agriculturii....

Dmitri Todoroglo: „...autorul acestei sărbători, în 2002.”

Europa Liberă: ...autorul acestei sărbători, ce ne puteţi spune: poate Moldova să îşi promoveze vinul astăzi, are capacităţi, are probleme la capitolul calitate?

Dimitri Todoroglo
Dimitri Todoroglo
Dmitri Todoroglo: „Producţia vinurilor pentru Moldova este o tradiţie de100 de ani, când s-a început producerea calitativă. De aceea sunt absolut convins că vinurile Moldovei vor avea drum şi la est, şi la vest, fără nicio temere.”

Europa Liberă: Dar aceste restricţii din partea Federaţiei Ruse de ce apar?

Dmitri Todoroglo: „Acestea au fost permanente.”

Europa Liberă: Ce vrea Rusia, prin asta, să spună Moldovei?

Dmitri Todoroglo: „Eu, fiind în funcţie de ministru, tot aşa, am avut aceste probleme. Am ieşit din situaţie, prin înţelegere, prin coordonarea politică asupra controlului calităţii şi am ieşit atunci din situaţie.”

Europa Liberă: În 2006, a fost embaargoul care a afectat cel mai dur Republica Moldova.

Dmitri Todoroglo: „Atunci ne-am aşteptat.”

Europa Liberă: A fost greu să negociaţi cu partea rusă?

Dmitri Todoroglo: „Au fost necesari 1,5 ani, aproape doi ani, până când noi am stabilit relaţiile din nou.”

Europa Liberă: Şi credeţi că, după șapte ani de la acel embargou, moldovenii nu au însuşit lecţia?

Dmitri Todoroglo: „În piaţă, permanent sunt nişte cerinţe care cresc, din punct de vedere al calităţii. Apar momente de concurenţă, piaţa este deschisă.”

Europa Liberă: Dar se zice: caltatea depinde şi de preţ. Şi, dacă consumatorul din Federaţia Rusă solicită vin ieftin, respectiv, se livrează la calitatea respectivă.

Dmitri Todoroglo: „Dacă vorbim despre consumatorii din Rusia, sunt schimbări acolo, tot aşa, vinurile slabe nu le foloseşte nimeni, am în vedere de calitate proastă, cum a fost înainte. Acuma consumatorul totuşi cere vin calitativ, el este gata să plătească banii necesari, din cauză că s-a schimbat plafonul de folosire a calităţii. Acuma consumtorul cere vin calitativ. Şi, sigur că, ei au bani, lasă-i să plătească. Iar noi suntem capabili să asigurăm acea calitate a poducţiei.”

Europa Liberă: Se face politică în baza vinului?

Dmitri Todoroglo: „Dar nu numai în baza vinului. Permanent cei care se ocupă de comerţ, în primul rând, cei care se ocupă de exportul producţiei depind de acei care cumpără. Asta permanent a fost. Asta nu e ceva nou.”

Europa Liberă: Şi ce credeţi despre această sărbătoare frumoasă, a cărei iniţiator aţi fost şi dumneavoastră?

Dmitri Todoroglo: „Principalul e că vinificatorii se arată, încă o dată, în republică, oaspeţi sunt de peste hotare, ca de obicei, din multe ţări vin. Producţie noi avem. Asta este o producţie calitativă, este o ramură care asigură venituri în bugetul ţării, destul de efectiv. În genere, agricultura, împreună cu procesarea, adigură în jur de 30% din produsul interb brut.”

Europa Liberă: Şi care e toastul dumneavoastră preferat?

Dmitri Todoroglo: „Sigur că: „La mulţi ani!”, pentru sănătatea oamenilor, a celor care produc această producţie calitativă.”

Evenimentele dedicate Zilei Vinului se vor încheie mâine seara.
Previous Next

XS
SM
MD
LG