Linkuri accesibilitate

Ștefan Füle încrezător în liberalizarea vizelor pentru moldoveni


La conferința de presă împreună cu premierul Iurie Leancă
La conferința de presă împreună cu premierul Iurie Leancă

Din moment ce Moldova îşi va face tema de acasă, nu va exista motiv ca ţările UE să nu voteze Acordul de liberalizare a regimului de vize.



Pe măsură ce se apropie summitul de la Vilnius la care Moldova speră să parafeze acordurile cu UE, devin parcă tot mai frecvente vizitele la Chișinău ale oficialilor de la Bruxelles și ai țărilor membre în Uniunea Europeană. Comisarul european pentru extindere, Stefan Fuele, se află în Moldova pentru a doua oară în doar trei luni și a ținut chiar în această seară o conferință de presă în compania premierului Iurie Leancă.

Comisarul European pentru extindere şi bună vecinătate, Stefan Füle, a încurajat Republica Moldova pe calea eurointegrării. El a mai spus că eforturile autorităţilor de la Chişinău de a implementa valorile europene determină Moldova să fie un partener important pentru UE şi lider în Parteneriatul Estic.

Acordul de Asociere care va fi parafat la Vilnius, iar ulterior şi semnat prevede perioade adecvate de tranziţie la toate nivelurile care au fost definite împreună cu guvernul de la Chişinău. Politicienii din Republica Moldova ar trebui să promoveze mai insistent beneficiile pe care le va obţine ţara şi cetăţenii de pe urma semnării acestui acord. Or, economia ţării ar obţine beneficii de pe urma liberalizării comerciale aprofundate şi cuprinzătoare în comerţul bilateral moldo-comunitar. Iar cetăţenii ar trebui să beneficieze de preţuri mai bune, de o calitate mai bună a produselor, de crearea noilor locuri de muncă şi multe altele.

Teoretic şi regiunea transnistreană ar avea posibilitatea să participe integral în Acordul de liber schimb aprofundat şi cuprinzător, deoarece stânga Nistrului este parte din teritoriul vamal al Republicii Moldova.

Europa Liberă l-a întrebat pe comisarul european pentru extindere
şi bună vecinătate, Stefan Füle, despre regimul liberalizat de vize. Chişinăul aşteaptă o promisiune ca moldovenii să poată circula fără vize în Europa. Pe de altă parte are probleme majore cu autorităţile de la Tiraspol şi anume decizia Republicii Moldova de a introduce puncte de control migraţionale pe Nistru. Aceasta provoacă critici dure din partea Tiraspolului. Cum ar trebui autorităţile de la Chişinău să împace şi capra şi varza?

„Este foarte simplu de făcut acest lucru atâta timp cât vor fi eliminate toate neînţelegerile în ce priveşte constituirea acestor puncte de control migraţional la frontiera administrativă. Chiar astăzi la Bruxelles a avut loc o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2. Ştim că a fost abordată şi această întrebare, printre altele. Sperăm foarte mult că hotărârea care a fost luată ca să fie şi o vizită a participanţilor la acest format de negocieri la unul din birourile migraţionale va proba încă o dată că este vorba de o măsură care urmează să unifice cele două maluri, mai degrabă, decât să le dezbine.

Mai este un aspect pe care vreau să-l menţionez. Atunci când am pornit negocierile pentru Acordul de Asociere, cel de liber schimb şi Planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize am presupus că toate aceste măsuri sunt chemate anume să reintegreze, să unifice cele două maluri ale Nistrului.”

Stefan Füle a evitat să spună o dată concretă când cetăţenii Republicii Moldova ar putea să beneficieze de regimul liberalizat de vize, dar, a precizat el, din moment ce Moldova îşi va face tema de acasă, nu vede de ce ţările membre ale UE nu ar vota acest Acord de liberalizare a regimului de vize. Premierul moldovean Iurie Leancă s-a arătat mulţumit de vizita pe care o întreprinde la Chişinău Comisarul European pentru extindere şi bună vecinătate, Stefan Füle şi s-a arătat încrezător că Bruxelles-ul va susţine şi în continuare cursul european al Republicii Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG