Linkuri accesibilitate

Noaptea cercetătorilor, lumina ştiinţei şi viaţa Liceului AŞM


„Aici avem o notă obiectivă pe care o putem primi doar cu multă muncă. Când vezi că toată lumea este bună, eşti obligat să fii şi tu bun.”


Academia de Științe a Moldovei organizează astăzi așa numita noapte a cercetătorilor, când oamenii de știință moldoveni vor încerca să aducă la cunoștința publicului rezultatele muncii lor. Academia și-a deschis ușile pentru vizitatori în această după amiază, iar explorările se vor încheie mâine în zori. Înainte de această premieră. Tamara Grejdeanu a vizitat liceul Academiei de Științe conceput ca o pepinieră de noi cercetători.

Tinerii care îşi doresc să fie înmatriculaţi la liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei au de susţinut trei probe: testul de inteligenţă, de logică şi testul la o disciplină şcolară la alegere. Întrucât la liceu elevii sunt iniţiaţi în domeniul cercetării, spune directorul, Iurie Cristea, la studii sunt înscrişi cei mai dotaţi elevi. Chiar din clasa a zecea tinerii fac ore cu specialişti de la Academia de Ştiinţe care le explică elevilor ce înseamnă ştiinţa şi cum se alege un domeniu de cercetare:

„Pe noi ne interesează în ce măsură elevii urmează acest algoritm care trebuie strict urmat în ceea ce ţine de cercetare. Adică a emis el o ipoteză, a făcut trimitere corectă la o sursă, a elaborat un experiment, a căpătat nişte date, a prelucrat statistic, a văzut care este eroarea, a prezentat public până la urmă. Însăşi ţinuta publică în faţa colegilor sau în faţa celor care privesc este o chestie care trebuie educată încă de pe băncile şcolii.”

Marina Mironica, elevă în clasa a XII-a îmi spune că vizitele pe care le fac liceenii în laboratoarele academiei sporesc motivaţia. Elevii pot să-şi aleagă, după plac, orice domeniu de cercetare şi sunt liberi să experimenteze:

„Fiecare îşi alege un profesor şi Academia de Ştiinţe de asemenea ne oferă un tutore din domeniul ales care ne poate ajuta cu pregătirea unei teze. Noi facem asemeni studenţilor teze de an. Evident că facem în format mai restrâns decât fac studenţii dar oricum este partea teoretică pe care noi o pregătim de sine stătător, plus partea practică, unde la fizică, matematică se fac experimente, pot inventa ceva.”

Cei mai mulţi dintre elevi folosesc chiar şi pauzele dintre ore ca să profite de utilajele din laboratoarele de fizică şi chimie. Profesoara Larisa Grinciuc spune că pentru elevi, materialul de la ore nu prezintă dificultate, de aceea ei sunt interesaţi să se adune la ore extracuriculare, unde să poate fi puşi în situaţia de a găsi soluţii la probleme. Iată de ce laboratorul de chimie, de exemplu, are mereu vizitatori, mai spune profesoara:

Tineri de la liceul AŞM
Tineri de la liceul AŞM
„Cercetăm proprietăţile substanţelor, efectuăm diferite experienţe şi preconizăm să ieşim careva cu publicaţii. Acestea sunt doar nişte noţiuni de cercetare, numai primele etape făcute în cercetare. Dar interesul lor este mare fiindcă ei doresc să vină şi să experimenteze. Acum la început de an ne luăm teme şi apoi pe parcursul anului vom dezvolta această temă, atât în plan teoretic cât şi în plan practic.”

La liceu nu doar cerinţele de intrare sunt stricte, chiar şi pe parcursul anului, elevii care au la testări note mai mici de opt, riscă să fie exmatriculaţi. Directorul Iurie Cristea crede că anume la treapta liceală ar trebuie să fie selecţia dură, unii copii să-şi continue studiile la liceu iar alţii la şcoli profesionale:

„Nu ştiu ce ar încurca şi altor licee să facă acelaşi lucru, adică să nu primească pe oricine, pur şi simplu ca să umple clasele. Până la urmă vedem că umplerea brută a claselor dă un procent de 40 de procente de picaj la bacalaureat. Nu cred că este o chestie care ne-ar putea fi reproşată, probabil că această selecţie mai riguroasă ar trebui din contra să fie extinsă şi la nivelul altor licee.”

Pe lângă metoda de înmatriculare, ceea ce îl deosebeşte pe liceul academiei de alte licee este metoda de apreciere a cunoştinţelor. Elevii nu sunt notaţi zilnic ci doar la evaluările care sunt stabilite din timp. Acest lucru, spune Victor Bubuioc, elev în clasa a XI-a, responsabilizează liceenii:

„Evaluările pe care le avem notează obiectiv cunoştinţele noastre. Adică nu pur şi simplu venim în fiecare zi, cum se face în alte licee, am venit, am învăţat tema de - acasă, am povestit-o şi am primit o notă mare. Aici avem o notă obiectivă pe care o putem primi doar cu multă muncă. Când vezi că toată lumea este bună, eşti obligat să fii şi tu bun. Trebuie să fii la nivel deoarece este o metodă de a te integra.”

Sala în care tinerii susţin testele curente este supravegheată de camere video iar semnalul telefonic este oprit de aparatele de bruiere. Elevii spun că nici nu au gând să copieze iar condiţiile acestea îi vor ajuta să nu fie stresaţi în timpul examenelor decisive, cum ar fi cele de BAC. De altfel, în acest an, liceul Academiei de Ştiinţe a avut cea mai mare medie de promovabilitate la examenele de bacalaureat .

Din discuţiile cu tinerii, care în mare parte vin din mediul rural, am aflat că mulţi dintre ei îşi doresc să continue studiile la Universitatea Academiei de Ştiinţe şi să se implice în activităţi de cercetare.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG