Linkuri accesibilitate

Falsa decomunizare marca USL (România liberă)


Vânătoare de torționari la pachet cu victimele lor (Revista 22)


Editia electronica a cotidianului „România liberă” informeaza despre decizia Uniunii Europene de a liberaliza importurile de vinuri din Republica Moldova inainte de parafarea acordului de liber schimb, programata pentru noiembrie, la Vilnius. ”Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci şi un spaţiu al solidarităţii", a declarat în legatura cu aceasta decizie comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, romanul Dacian Cioloş.

Stirea preia si declaratia presedintelui rus Vladimir Putin, că vinurile moldoveneşti nu vor fi de fapt primite în Uniune nici după semnarea acordului. In opinia sa, Moscova a sistat importurile nu din considerente politice, ci economice - informeaza „România liberă”, preluand RIA Novosti.

Revista „22” publica un comentariu al Andreei Pora, reluat astazi si de „România liberă”, pe tema ”falsei decomunizari marca USL”, cum numeste jurnalista trimiterea in judecata a doi fosti comandanti de inchisorile comuniste din Romania.

Pora considera ca avem de a face cu o ”vânătoare de torționari la pachet cu victimele lor, aduse în studiouri de televiziune să povestească ororile îndurate”, o operatiune ”halucinantă prin ipocrizie și manipulare”.

Scopul Uniunii Social Liberale, aflate la guvernare, ar fi acela de a ascunde sub perdeaua de fum a emotiei, provocate de mediatizarea proceselor, pe ”stăpânilor acestor torționari”, pe ”creatorii sistemului care a făcut posibilă apariția (lor), si în special pe adevărații responsabili pentru consolidarea și întreținerea sistemului”, ”toți cei în numele cărora au avut loc crimele”.

Este vorba despre șefii Securității și ai Nomenklaturii comuniste, pe care zeci de cărți, sute de articole presă, plus CNSAS si raportul de condamnare a comunismului i-au identificat, ei nu mai sunt ”entitati fara nume si chip” - am folosit citate din articolul Andreei Pora, si o citam din nou:

”Reducerea infernalului mecanism de teroare, crimă, suspiciune și aneantizare a valorilor unui întreg popor la șefii de penitenciare este un riscant joc de batjocorire a memoriei, de (re)rescriere a istoriei”.

Articolul din revista „22” reaminteste si ca Parchetul general care a preluat acum dosarele prezentate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului refuza, in urma cu trei ani, un dosar asemanator al Institutului, numai pentru ca la conducerea lui se afla Vladimir Tismaneanu, coordonatorul raportului prezidential de condamnare a comunismului.

Cel care ar fi urmat atunci sa fie trimis in judecata, mai spune Andreea Pora, era mult mai mult decat un sef de penitenciar. Era Gheorghe Enoiu, șeful Direcției Anchete Penale din Ministerul de Interne.

Analistul politic Sorin Ionita este prezent si pe site-ul Ziare.com, unde acorda un interviu, si pe Contributors, cu un comentariu, ambele despre scandalul Rosia Montana.

In interviu, Ionita numeste cateva gesturi indispensabile fara de care acest dosar nu poate fi inchis. Ar fi nevoie de retragerea din parlament a proiectului de lege privind contractul cu investitorul canadian Gabriel Resources, de transparenta totala asupra intelegerilor deja semnate anterior, de un pas lateral din partea ministrului de resort Dan Sova, a carui mama este avocatul investitorului cu pricina, si, in sfarsit, de tacerea presedintelui Traian Basescu asupra subiectului, pentru a evita politizarea lui suplimentară.
XS
SM
MD
LG