Linkuri accesibilitate

Democraţia după draperii


Un nou studiu ADEPT arată că parlamentul ignoră obligaţia de a prezenta anual rapoarte privind transparenţa decizională. Care a fost reacţia conducerii legislativului?


Activitatea Legislativului moldovenesc este parţial transparentă. Deşi este obligat prin lege să prezinte anual rapoarte privind transparenţa decizională, acestea lipsesc cu desăvârșire. Sunt doar câteva dintre obiecțiile ce figurează într-un studiu lansat astăzi de experţii Asociaţiei pentru Democrație Participativă (ADEPT). În proporţie de 40 la sută, observaţiile critice ale experţilor au fost susţinute de vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici.

Autorii studiului au ambalat criticile la adresa legislativului într-o statistică comparativă care arata că Parlamentul îşi onorează obligaţia de a asigura transparenţa adoptării actelor normative mult mai bine decât celelalte instituţii ale statului. Oglinda transparenţei reale este pagina web a Legislativului, unde cetăţenii ar trebui să găsească toată informaţia despre activitatea aleşilor poporului. În linii generale, site-ul parlamentului este unul „prietenos” publicului spune autoarea studiului, experta Mariana Kalughin:

Mariana Kalughin
Mariana Kalughin
„Poţi găsi informaţii importante pentru public, cum ar fi agendele şi stenogramele şedinţelor în plen ale parlamentului, textele proiectelor de acte care sunt înregistrate şi se află în examinare şi o parte din documentele adiţionale. Pe site, de asemenea, putem găsi şi agendele şedinţelor comisiilor permanente, mai multe lucruri s-au făcut însă multe lucruri mai trebuie să se facă.”

Este de responsabilitatea Biroului permanent al Parlamentului să vegheze dacă toate proiectele legislative sunt plasate pe site şi dacă au fost organizate consultările publice. Doar că, Biroul permanent este cel mai netransparent organ de lucru al Parlamentului, spune experta Kalughin:

„Noi înţelegem acea discreţie şi confidenţialitate care trebuie să fie date Biroului permanent, care trebuie să discute în mod deschis lucrurile, însă totuşi această doză şi această marjă, doză de confidenţialitate ar trebui îngustată. Ar fi foarte binevenit dacă ar fi plasate pe site agendele şedinţelor, cel puţin un sumar al proiectelor care au fost puse în discuţie. Şi e chiar necesar ca hotărârile Biroului permanent, care poartă caracter normativ şi care sunt importante publicului, chiar elementar cele ce ţin de procedurile de consultare publică, să fie plasate pe site ca să le putem accesa.”

Mai transparentă pare a fi activitatea Comisiilor permanente, la şedinţele cărora presa are acces. Cu toate acestea e loc de mai bine, spune Mariana Kalughin:

„Chiar dacă publicul are acest acces la şedinţele comisiilor permanente prin intermediul presei, ar fi foarte util dacă procesele verbale ale şedinţelor publice ar putea să fie găsite pe site, pentru ca să vezi nu numai cum s-a ajuns la o decizie sau alta, dar cum s-a discutat o decizie sau alta.”

Cu toate că în ultimii ani sunt organizate mai multe consultări publice pe marginea unor proiecte legislative, sunt frecvente cazurile de evitare a acestora. Iar pe site-ul Parlamentului nu sunt de găsit informaţiile despre propunerile cu care au contribuit societatea civilă sau cetăţenii la îmbunătăţirea unor acte legislative.

Experţii mai constată că cele mai transparente sunt şedinţele plenului Parlamentului, care sunt stenografiate, dar şi difuzate online pe unele portaluri media private. La părerea experţilor ar fi preferabil ca şedinţe în plen să poată fi vizualizate chiar de pe site-ul Parlamentului.

Liliana Palihovici
Liliana Palihovici
Cât priveşte transparenţa procedurii de vot, experţii recomandă introducerea votului electronic, precum şi înregistrarea electronică a prezenţei deputaţilor. Atât votul electronic, cât şi transmisiunea online a şedinţelor în plen vor deveni posibile în sala de şedinţe renovată unde parlamentari vor reveni, cel mai probabil, până la finele acestui an, a precizat vicepreşedinta legislativului Liliana Palihovici prezentă la lansarea studiului.

Vicespicheriţa a spus că este solidară în proporţie de 40 la sută cu observaţiile experţilor. Bunăoară, nu a fost de acord că activitatea Biroului permanent este mai puţin transparentă. Ea a dat asigurări că în noul regulament al legislativului, care în curând urmează a fi elaborat, se vor regăsi majoritatea recomandărilor experţilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG