Linkuri accesibilitate

Alimentația și securitatea în școlile din Republica Moldova


O listă a lucrurilor necesare în şcoli care se amână din considerentul lipsei de bani.




La sfârșitul primei săptămâni de școală din noul an de studiu, Tamara Grejdeanu s-a interesat dacă școlile îndeplinesc standardele ministerului educației cu privire la alimentarea copiilor și acordarea îngrijirilor medicale, precum și recomandărilor de le direcțiile raionale și municipale de învățământ de a asigura securitatea copiilor în timpul orelor.

Alimentaţia în şcoli este asigurată din contul statului doar pentru copiii din clasele întâi până în a patra. Iar pentru meniul zilnic al unui elev se cheltuie nu mai mult de 7 lei.

Directoarea liceului Petre Ştefănucă din oraşul Ialoveni, Vera Balan spune că a solicitat de mai multe ori finanţe de la Consiliul raional pentru a-i hrăni pe copii care provin din familii nevoiaşe.

Din acest an şcolile îşi gestionează singure bugetul iar mai mult de 70 de procente se cheltuie pentru a plăti salariile profesorilor.

De aceea, spune directoarea, chiar dacă mai mulţi copii ar avea nevoie de o masă caldă, instituţia nu-şi poate permite cheltuieli în plus:

„Nu au fost făcute alocări de bani suplimentare decât ceea ce vine coordonat de la stat, vizavi de alimentarea copiilor, clasele unu, patru în mod obligatoriu. În rest nu avem posibilitate pentru alte grupe de copii, chiar dacă noi suntem şcoală pilot în promovarea educaţiei incluzive şi avem copii care au activităţi după orele de curs la centrul de resurse care este parte componentă a liceului nostru şi ar fi fost tare bine să-i hrănim, dar nu există deocamdată posibilităţi.”

Lista lucrurilor necesare în şcoli care se amână din considerentul lipsei de bani poate continua, spune directoarea. Pentru că este în oraş, liceul ar avea nevoie de o persoană pregătită care să asigure securitatea elevilor. Instituţia a angajat un paznic doar pe timp de noapte, iar ziua responsabilitatea îi revine deriticatoarei:

„Pentru perioada în care instituţia activează şi avem copii, avem numai o femeie de serviciu din personalul auxiliar la intrarea în instituţie. Evident că este foarte necesară, fiindcă, fiind o instituţie amplasată în oraş, avem situaţii în care trebuie să fim foarte atenţi în timpul orelor, dacă mai intră persoane care mai au anumite probleme. Trebuie ghidate şi asta o face femeia de serviciu pe care o avem la intrarea în şcoală.”

Şi la liceul din satul Suruceni nu este un angajat care să asigure paza. Directorul adjunct, Svetlana Corolenco, spune că administraţia liceului şi nici părinţii nu şi-au pus problema de a avea o persoana care să vegheze securitatea copiilor:

„De securitatea în timpul lecţiilor are grijă profesorul. Alături este primăria şi poliţia de sector. Ca atare un om special angajat noi nu avem şi nici nu ştiu dacă ar trebui.”

Şefa direcţiei educaţie din raionul Hânceşti, Valentina Tonu spune că în vizorul autorităţilor este şi nevoia asistenţilor medicali şi a psihologilor în şcoli. Dacă în liceele cu mulţi elevi aceştia sunt, atunci în şcolile mai mici, în cel mai bun caz sunt angajaţi pentru două sau patru ore. Valentina Tonu zice că în mai multe licee, problema a fost rezolvată cu ajutorul părinţilor care au acceptat să plătească lunar salariul pentru un asistent medical:

„Unde sunt copii mai mulţi, evident că lucrătorul medical este. Cele din oraş în lista lor de personal nu au lucrător medical şi noi am abordat problema respectivă de foarte multe ori. Ea nu a fost soluţionată decât prin implicarea asociaţiilor de părinţi şi astfel noi acum, la nivel de liceele din oraş avem angajaţi lucrători medicali, dar salarizarea vine din contul asociaţiei.”

Valentina Tonu mai spune că pentru administraţia şcolilor în fiecare an de învăţământ cheltuielile prioritare rămân aceleaşi. Ele sunt legate de plata salariilor, reparaţie şi asigurarea instituţiei cu materiale didactice. Iată de ce crede ea, pentru acoperirea altor nevoi, sunt necesare alocaţii suplimentare din bugetul de stat. Într-un ultim raport al centrului de sănătate publică se spunea că banii alocaţi pentru alimentaţia copiilor nu ar fi destui pentru a asigura un meniu zilnic sănătos pentru elevi.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG