Linkuri accesibilitate

Propuneri de înăsprire a legislației anti-gay în Rusia




Un deputat din Rusia a dat semnalul unui posibil nou episod în campania anti-gay din țara sa propunând interdicția donării de sânge și organe de către homosexuali, ca și finanțarea din bugetul de stat a așa-numitei „vindecări” de homosexualitate.

Deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Mihail Diegtiariov, a anunțat că înaintează camerei inferioare a Parlamentului propunerea ca cetățenii gay să fie puși pe lista categoriilor care nu au voie să doneze sânge sau organe, oferindu-le în schimb ”„erapie de conversie” gratuită.

Deputatul aflat pe lista candidaților la postul de primar al Moscovei a spus că interdicția donării de sânge și organe nu ar fi discriminatorie, pentru că – susține el – 65% din persoanele infectate cu virusul SIDEI în Rusia ar fi homosexuali.

Diegtiariov, membru al partidului populist-naționalist LDPR, a mai spus că Parlamentul rus discută și o inițiativă de a oferi homosexualilor „consultații voluntare și anonime cu psihologi, psihoterapeuți și sexologi pe cheltuiala statului”. „Mulți gay vor să se întoarcă la o viață normală, să devină heterosexuali, cum sunt 95 până la 99% din compatrioții noștri”, a spus deputatul rus, care este vicepreședintele Comisiei pentru știință din Duma de Stat.

În Rusia homosexualii au fost excluși de pe lista donatorilor de sânge până în 2008, când Ministerul sănătății a anulat interdicția, considerând-o neștiințifică.

Un activist rus pentru drepturile LGBT, Iuri Gavrikov, care este și organizatorul Gay Pride de la St. Petersburg, a declarat pentru site-uri de știri gay din Statele Unite că deputatul Diegtiariov nu face decât să răspândească dezinformare în legătură cu SIDA.

„Afirmația deputatului că bărbații gay ar constitui 65% din cazurile de infectare este complet greșită, și arată că este un amator în asemenea chestiuni”, a spus Gavrikov. El a citat un recent raport al centrului federal SIDA rusesc care arată că în 2012 60% din cazurile noi de infectare s-au datorat injectării de droguri, 38% contactului sexual între persoane de sex diferit și numai 2% contactelor homosexuale sau bisexuale.

Activista pentru drepturile LGBT din Rusia, Elena Kostiucenco, a scris pe Twitter că este donatoare de sânge de mai mulți ani și că a fost informată că este așteptată să doneze chiar ieri. „Data viitoare va trebui să le spun: îmi pare rău, sunt lesbiană, nu merit să donez sânge pentru membrii familiei dumneavoastră”, a scris activista.

Homosexualii sunt excluși de la donarea de sânge și în unele țări din occident, ca Franța sau Germania, deși oamenii de știință de acolo au atras atenția mereu că interdicția este nejustificată.

Propunerea deputatului rus de finanțare de la buget a așa-numitei „terapii” pentru homosexuali vine la scurt timp după ce în Statele Unite California și New Jersey au interzis eliberarea de licențe pentru asemenea pretinse tratamente, considerate unanim de comunitatea științifică drept ineficiente și inumane.

Site-ul gay de știri din Statele Unite advocate.com notează că parcă pentru a demonstra că nu este cu totul homofob, noul erou al campaniei anti-gay din Rusia, deputatul Diegtiariov a spus că el nu este împotriva ținerii de parade gay, cu condiția să aibă loc numai noaptea, în locuri fără iluminare publică și fără instalații de amplificare.

Moscova, unde va candida deputatul la postul de primar, a interzis paradele gay pe 100 de ani.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG