Linkuri accesibilitate

Remanierile guvernamentale, decizia guvernului Leancă de a schimba pașapoartele sovietice, accidentul in care a fost implicat procurorul Garaba


Retrospectiva săptămânii.



Alla Ceapai a stat de vorbă cu redactorul-șef de la „Ziarul National” Raisa Lozinschi și redactorul-șef adjunct de la „Evenimentul Zilei” Valentin Buda.

Redactorul şef la „Ziarul Naţional”, Raisa Lozinschi, remarcă noile detalii despre accidentul rutier în care a fost implicat şeful Consiliului Superior al Procurorilor Iurie Garaba săptămâna trecută:

„Săptămâna aceasta, ştiţi bine, a fost externat procurorul căruia celălalt şofer i-ar fi spart nasul, dar a intrat pe mâna medicilor Gheorghe Munteanu, eliberat după ce a stat o săptămână la răcoare pentru huliganism. Mai mult, am aflat că Gheorghe Munteanu şi-a cerut scuze de la procuror şi şi-a recunoscut atât vina pentru accident, cât şi pentru pumnul pe care i la aplicat procurorului în plină figură. „Ziarul Naţional” obţinuse schema accidentului rutier şi experţii cu care vobisem declarau că accidentul s-a produs pe banda pe care circula Munteanu şi că ar reieşi faptul că Garaba ar fi provocat accidentul. Martorii declarau că procurorul ar fi sărit primul la bătaie. Erau şi experţi din drept care argumentau cu citate din legislaţie că Munteanu a fost încarcerat ilegal şi că în mod sigur Moldova mai pierde un dosar la CEDO. Iată că lucrurile au luat o turnură neaşteptată. Sunt multe semne de întrebare. Sunt voci care afirmă că tânărul a fost forţat în închisoare să recunoască totul. Concluzia generală, în opinia mea, ar fi că ar fi bine să te fereşti cât poţi de mult din calea unui procuror, judecător, poliţist. Pentru că dacă nu faci parte din aceste categorii nu ai nici o şansă să demonstrezi că ai tu dreptate sau nu.”

În opinia Raisei Lozinschi nu poate fi trecută cu vederea şi decizia guvernului, pe care unii o califică electorală, de a perfecta celor peste 220 de mii de deţinători ai paşapoartelor sovietice acte de identitate noi.

„Această idee va costa bugetul peste 27 de milioane de lei a anunţat ministrul Filip. Pe de o parte e bine că se renunţă la vestigiile sovietice, reiese că avem cetăţeni ai unui stat care nu mai există, dar, pe de altă parte, omul este acelaşi ori cu paşaport sovietic, ori cu buletin de identitate nou. Stau şi mă gândesc ce câştigăm şi ce pierdem în acest caz în care sunt implicaţi şi bani publici. Cred că e mai mult o chestiune simbolică, iată după 23 de ani de la prăbuşirea URSS, pentru că procesul înţelegem se va încheia la anul, nu vom mai avea pe teritoriul Republicii Moldova cetăţeni sovietici. E altceva dacă vor exista cetăţeni care din anumite convingeri nu vor dori să renunţe la aceste acte. În acest caz, probabil ar fi îndreptăţită decizia autorităţilor de a le interzice acestora să mai participe la vot. Să vedem dacă vom avea şi astfel de cazuri.”

Opinia unui membru al Adunării Populare, care însă nu este susţinută şi de başcanul Mihail Formuzal, că autonomia găgăuză ar trebui să-şi formeze propriu Serviciu de informaţie şi securitate, dar şi remanierile din Guvern sunt alte două evenimente care au marcat săptămâna crede redactorul şef adjunct la „Evenimentul Zilei” Valentin Buda:

„Am avut o săptămână destul de calmă din punct de vedere politic. Vacanţa, după cum ştim, este una pe care moldovenii o respectă, poate unul dintre puţinele obiceiuri pe care le respectă cu adevărat şi cu sfinţenie. Am avut o şedinţă de guvern care a avut câteva demiteri şi înlocuiri în ministerele cheie, zic eu, ale Republicii Moldova. Vom vedea în ce măsură aceste schimbări vor contribui la dinamizarea procesului de reformă în domeniile respective şi implicit de integrare în comunitatea europeană, scopul declarat al actualei guvernări. Am mai avut în Găgăuzia un mic incident, o controversă legată de crearea aşa-zisului serviciul de informaţii şi securitate propriul al autonomiei. Iniţiativă care este destul de controversată chiar în sânul comunităţii găgăuze. Nu văd în ce măsură această iniţiativă şi-ar găsi transpunerea în faptă. O comunitate cu mai puţin de 200 de mii de locuitori nu se justifică să aibă un asemenea serviciu. Şi desigur, ieri, un eveniment care chiar dacă nu s-a întâmplat în Republica Moldova, la câţiva kilometri de frontieră, dar se adresează direct Republicii Moldova. este vorba despre deschiderea oficiului staţionar al Serviciului Medical de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) care este cunoscut în România şi va acoperi şi teritoriul Republicii Moldova. este un gest extraordinar pentru cei care cunosc că SMURD este printre cele mai prestigioase instituţii de urgenţă din România şi că rolul ei în societatea românească de la înființare a fost unul determinant pentru schimbarea sistemului de sănătate şi a percepţiei oamenilor despre acest serviciu.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG