Linkuri accesibilitate

Analizele lui Nicolae Negru vs. Mișcarea cu calul a Moscovei




În recentele două eseuri publicate în Jurnal de Chişinău scriitorul şi analistul politic Nicolae Negru procedează la o disecare foarte atentă şi minuţioasă a situaţiei oarecum noi care s-a creat atât în problema rezolvării diferendului transnistrean, cât şi în cea a înaintării Republicii Moldova pe calea apropierii de Uniunea Europeană, survenită în urma reluării relaţiilor diplomatice până nu de mult ca şi îngheţate dintre România şi Federaţia Rusă.

Primul este întitulat: „Românizarea” RM cu voie de la Moscova”. Al doilea vorbeşte „Despre integrarea europeană şi reunificarea cu România”. Din primul text desprindem următoarele sintagme elocvente: „...ceva se schimbă în modul cum priveşte Moscova în direcţia României” şi „Ideea ademenirii României în Uniunea Euroasiatică”... Urmează referiri la vizitele ideologului Alexandr Dughin la Chişinău, a Secretarului Consiliului de Securitate Nicolai Patruşev la Bucureşti, la întâlnirea celor doi miniştri de externe: Serghei Lavrov şi Titus Corlăţean la Moscova... Din comentariile ce se desprind din aceste ultime contacte autorul ajunge la concluzia că ultimele evenimente ar lucra pentru a se ajunge la rezolvarea - limpezirea problemelor care ne macină de atâţia ani de zile... Desigur, nu fără a-şi păstra anumite rezerve...

De ce mi-au focalizat atenţia anume aceste două texte ale eminentului observator al mişcărilor politice care se produc sub chiar ochii noştri? Pentru că ele nu doar ne ajută să ne dumirim cât de cât în cele ce se întâmplă, ci ne stimulează să reflectăm, ba chiar să împingem judecata noastră, puterea de înţelegere a lucrurilor, pe atât cât ne e dat, mai departe decât o enunţă comentatorul în demersul său.
XS
SM
MD
LG