Linkuri accesibilitate

Alăturarea patriotismului cu demografia sau stereotipurile lui Traian Băsescu


Reacții extrem de dure ale organizațiilor neguvernamentale la București.


Președintele României, Traian Băsescu, este acuzat din nou de declarații rasiste, mai exact jignitoare la adresa romilor, făcute pe marginea tendinței demografice negative din țară.

„Presedinte jucator, pentru tara si popor, naste tu cu drag si spor” scria pe una dintre pancartele purtate de femeile care au protestat astazi in fata Palatului Cotroceni, sediul Presedintiei Române.Feministele il acuza pe Traian Basescu de misoginism, dupa ce la o intilnire cu femeile de afaceri le-a indemnat pe românce sa faca mai multi copii. „Natalitatea este o misiune pe care femeile din România trebuie sa si-o asume” a declarat presedintele Basescu, fara sa-si dea, poate, seama, ca inainte de 1989, Nicolae Ceausescu a facut din politica de natalitate cosmarul mai multor generatii de femei si ca memoria colectiva nu uita cinismul acelor vremuri. Interzicerea avorturilor in 1966 si a mijloacelor contraceptive, dar si pedepsirea cu inchisoare a femeilor care incercau sa scape de sarcini nedorite a dus la drame greu de contabilizit. Oricum in jur de 10.000 de femei au murit intre 1966 si 1989 din cauza avorturilor ilegale.

Traian Basescu nu a spus ca ar fi bine sa se revina la interdictiile din regimul comunist, dar atunci cind a povestit cit de greu le-a convins pe fetele lui sa aiba copii a reluat si o replica pe care a folosit-o ca argument in familie: „faceti fetelor un copil ca pina la urma este un gest patriotic”.

Alaturarea patriotismului cu demografia pare decupata din discursurile fostului dictator român, de aceea si reactiile organizatiilor neguvernamentale au fost extrem de dure. Traian Basescu a fost taxat nu doar pentru ca le-a reamintit femeilor ca România va ajunge pina in 2030 la o populatie de doar 15 milioane de locuitori, de la 2o de milioane cit este in prezent, ci fiindca a subliniat ca va fi si „o schimbare consistenta a structurii populatiei”, din cauza romilor, care „sint extreme de productivi”. „Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci-sase copii, iar românca nu poate?” s-a intrebat presedintele român, raspunzind tot el „e adevarat, femeia română nu este manger”.

Intr-o declaratie de citeva minute, Traian Basescu a reluat principalele stereotipuri ale majoritatii: „femeia trebuie sa aiba cit mai multi copii”, „romii tind sa devina majoritari pentru ca românii nu fac destui copii” si nu in ultimul rind „romii sint saraci” si deci nu pot ajunge mangeri.

Toate aceste prejudecati pot fi insa demontate foarte usor: natalitatea romilor este in medie de circa trei copii pe familie, fata de cei de nationalitate româna, care au o medie de peste doi copii pe familie. Apoi, potrivit statisticilor 620 de mii de persoane de declara de nationalitate roma, desi in realitate specialistii spun ca ar fi vorba de un milion si jumatate, iar majoritatea sint integrati. O tendita clara, sesizata de sociologi, este aceea ca pe masura ce se modernizeaza, familiile de romi au din ce in ce mai putini copii.

Pe o alta pancarta purtata astazi de femeile care au protestat la presedintie se putea citi: „Presedinte european, uterul meu nu e competenta ta”, iar acest repros atit de direct va avea ecou si la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Specialistii cu care am discutat sustin, insa, ca nu se poate vorbi despre o discriminare, cita vreme presedintele nu a incitat la discriminare. Statul nu trebuie sa limiteze dreptul de exprimare, mai ales in cazul politicienilor cu mare audienta, precizeaza si normele Curtii Europene pentru Drepturile Omului.

Totusi presedintele a folosit expresii misogine cu tenta rasista, recunosc expertii in drepturile omului. Acestia considera ca derapajele lui Traian Basescu sint deja amendate amendate de organizatiile neguvernamentale, de mass-media si de dezbaterea create in jurul subiectelor lansate de el.
XS
SM
MD
LG