Linkuri accesibilitate

„Patimile” lui Dan Voiculescu (ziare.com)


Propunerile de amendamente la Constițutie (contributors.ro).



Dan Voiculescu a iesit fraierit din pactul de coabitare dintre presedintele Traian Basescu si Uniunea Social-Liberala, aflata la guvernare. Este concluzia editorialului semnat de Adrian Patrusca in Evenimentul zilei. Jurnalistul priveste in urma si constata ca, initial, patronul televiziunilor Antena si lider al conservatorilor din USL, primea foarte linistit semnalele ca ar fi amenintat de vreo condamnare, ca si cum ar fi fost sigur ca, prin pactul de coabitare, i se asigura, pe sest, si imunitatea. Lucrul s-a vazut la vremea respectiva, scrie Patrusca, in reactiile moi, simple maraieli de circumstanta, ale Antenei 3. Acum, cand funia pare ca se apropie de par, jurnalistii platiti de Dan Voiculescu au sarit ca arsi. „Capcana în care a fost atras Voiculescu merită să intre în manualul de istorie, alături de Versanţii de la Posada şi de Mlaştinile Neajlovului... Nu ştiu cât de eficient o fi Ringhişpilul de la Deveselu, dar, per ansamblu, Scutul American funcţionează perfect”.
.
Un alt comentariu nu vede insa un final asa de avantajos la ambuscada de justitie in care pare sa fie atras Dan Voiculescu. Dupa cum se stie, directorul general al Antena Group este cercetat in stare de arest pentru santaj asupra unui alt trust media, cu indicii ca santajatorul e de fapt patronul, adica Voiculescu. In opinia Ioanei Ene, de la ziare.com, „ancheta de la Intact este departe de a fi o mostra de independenta politica. Nu spun ca este o comanda politica, dar prabusirea lui Dan Voiculescu nu-i deranjeaza pe niciunul dintre coabitanti. Dimpotriva, si Traian Basescu, si Ponta abia asteapta sa scape de varanul expirat”.

Presa comenteaza in fiecare zi propunerile de amendamente la Constitutie adoptate de comisia care se ocupa de acest lucru in Parlament. Pe site-ul contributors, Adrian Papahagi se opreste la articolele care vor defini casatoria si drepturile copilului in viitoarea lege fundamentala. „Apăr cu toată fermitatea, spuen Papahagi, propunerea Bisericii și a ONG-urilor creștine de a defini clar căsătoria, în viitoarea Constituție, ca uniunea dintre un bărbat și o femeie. Totodată, trebuie protejate drepturile copilului, de la concepția naturală până la majorat”, scrie Papahagi.

El se teme ca, in lipsă de program și soluții, stânga românească (PNL+PSD) este in stare să propună „teme false, care să bulverseze societatea, cum s-a întâmplat de curând în Franța”. Precizand că relațiile, orientările și preferințele sexuale ale fiecăruia nu sunt si nu trebuie sa fie „treaba mea, a societății, sau a statului”, Adrian Papahagi condamna „sofismele modernitatii”. Ele au drept urmare un joc periculos cu limitele naturii umane. Comentatorul cere o dezbatere reala de filosofie, de etica si juridica. In locul ei, se vede deocamdata o agenda agresiva, care „să închidă, cu acuze de discriminare, gura oricărui critic provenit din majoritatea tăcută și tolerantă”.
XS
SM
MD
LG