Linkuri accesibilitate

Războiul împotriva terorii este legitim


Președintele american Barack Obama prezentînd noua strategie a a combaterii terorismului la National Defense University la Fort McNair in Washington, DC
Președintele american Barack Obama prezentînd noua strategie a a combaterii terorismului la National Defense University la Fort McNair in Washington, DC

Barack Obama: „Nu văd nici un fel de motiv care să împiedice Congresul să ne permită să închidem un centru [Guantanamo] care n-ar fi trebuit deschis niciodată”.


Într-un discurs important pe teme de securitate, rostit aseară la o universitate militară din Washington, președintele Barack Obama a semnalat că după 12 ani de așa-numit „război împotriva terorii” dorește ca Statele Unite să modifice o serie de aspecte controversate ale luptei cu militanții islamiști.

Barack Obama a promis joi seară că în viitor avioanele de luptă fără pilot își vor alege cu mai multă grijă țintele în lupta lor cu radicalii islamiști și a anunțat măsuri de închidere a închisorii militare de la baza americană Guantanamo, din Cuba.

Obama a recunoscut că autoritățile americane au folosit „tortura” în interogatorii, și-a exprimat regretul pentru victimele civile ale avioanelor fără pilot și a spus că centrul de detenție Guantanamo „a devenit în lumea întreagă simbolul unei Americi care nesocotește domnia legii”.

Într-o analiză a discursului lui Obama agenția Reuter scrie că după lansarea războaielor costisitoare din Irak și Afganistan, Statele Unite sunt „obosite” de conflicte. Deși combaterea terorismului rămâne o prioritate importantă pentru Casa Albă, sondajele de opinie arată că principalele îngrijorări ale americanilor sunt legate în primul rând de economie și alte probleme interne ca asistența medicală.

Președintele Obama a insistat aseară că „războiul împotriva terorii” este legitim și a reamintit istoria lui, începând cu atacurile de la New York și Washington din septembrie 2001. Dar spre sfârșitul discursului, președintele a spus că „toate războaiele au și un sfârșit”.

Reuter scrie că deși discursul lui Obama a avut ca țintă în primul rând publicul american, el pare să fie parte dintr-o campanie persistentă a președintelui democrat de a reface imaginea țării sale în lume, inclusiv în țările musulmane.

Referindu-se la avioanele de luptă fără echipaj, Obama a promis că uciderea militanților islamiști cu ajutorul lor se va face numai când este limpede că ei reprezintă o amenințare „directă și iminentă” la adresa Americii și după ce toate celelalte opțiuni se dovedesc ineficiente.

Barack Obama s-a referit pe larg la situația centrului de detenție de la Guantanamo, specializat în suspecți de terorism și pe care a promis să-l închidă încă în prima sa campanie electorală victorioasă din 2008.

Obama a îndemnat din nou legislativul american să ridice restricțiile privind transferarea deținuților de la Guantanamo și să aprobe mutarea unor competențe ale centrului spre Statele Unite.

„Nu văd nici un fel de motiv, altul decât politic, care să împiedice Congresul să ne permită să închidem un centru care n-ar fi trebuit deschis niciodată”, a spus Obama.

Centrul de detenție de la baza Guantanamo este creația fostului președinte republican George Bush și a fost mereu ținta criticilor apărătorilor drepturilor omului. În prezent 103 din cei 166 de deținuți se află în greva foamei, iar 32 au slăbit atât de mult că sunt hrăniți cu forța.

Europa Liberă a cerut părerea unui expert în securitate de la Washington despre șansele ca războiul cu terorismul să se încheie, așa cum a părut să-și dorească în discurs Barack Obama. Anthony Cordesman, fost consilier al ministrului apărării, a spus că extremismul nu o să dispară în următoarele decenii, cel puțin. O să-și schimbe poate forma, o să fie mai intens sau mai difuz în funcție de factori pe care nu-i putem anticipa.

„Putem vorbi cât vrem de sfârșitul luptei cu terorismul, dar realitatea este că istoria nu se termină, violența și extremismul nu se termină, așa că președintele a făcut o promisiune pe care nici el, nici istoria nu o vor putea respecta”, a spus analistul american Anthony Cordesman.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG