Linkuri accesibilitate

„Plagiatul s-a desființat” (Adevărul)


Romano Prodi: „Continuă mutarea de la partidocrație, cu toate limitele ei, către mediacrație, mediocrație...” (Hotnews.ro).



Rusia se simte amenintata de gazele de sist, iar Europa este amenintata de propria-i lipsa de unitate in decizii, arata Romano Prodi intr-un interviu acordat in exclusivitate lui Vlad Mixich, pentru site-ul Hotnews. Fostul premier al Italiei considera ca democratia progreseaza pretutindeni, chiar si in Rusia si China, dar ca problema o reprezinta pierderea severa de audienta a partidelor de tip traditional. Fenomenul se observa mai ales in Uniunea Europeana, cu exceptia Germaniei. „E o situatie foarte periculoasa, dar nu stim directia in care se va indrepta. Continua mutarea de la partidocratie, cu toate limitele ei, catre mediacratie, mediocratie, adica democratia mass-mediei”, spune Prodi.

Fostul sef al Comisiei Europene are nemultumiri referitor la Germania. Politica economica obsedata de inflatie a actualei guvernari de la Berlin este, in opinia sa, un exemplu prost pentru o Europa in criza. Cu un surplus enorm in comertul exterior si inflatie aproape zero, Germania opteaza totusi pentru crestere zero, de teama ca de excedentul sau vor profita „europenii lenesi”, mai spune Romano Prodi in interviul acordat site-ului Hotnews.

Intr-o analiza publicata pe contributors.ro, Valentin Naumescu incearca sa descifreze mesajele pe care a dorit sa le transmita la Bucuresti, George Friedman, initiatorul si liderul agentiei americane de consultanta strategica Stratfor. Naumescu crede ca aceste mesaje trebuie privite prin prisma profilului lui Friedman, ale carui convingeri merg mai degraba spre echilibrul bi-polar al lumii razboiului rece, de unde „nuantele eurosceptice” si „tusele menajante la adresa Rusiei”. Friedman a insistat la Bucuresti pe valoarea doar simbolica, adica oarecum iluzorie, a scutului american antiracheta de la Deveselu. Pe contributors.ro, Naumescu „traduce” opinia intr-o recomandare voalata: ar fi de preferat cresterea cheltuielilor militare ale României. Cata vreme asemenea analize reprezinta doar Stratfor, nu este o problema, arata Valentin Naumescu. Alta ar fi insa situatia daca am ele s-ar regasi „oficializate, total sau parţial, în versiuni viitoare ale doctrinei Statelor Unite”.

Plagiatul s-a desființat” - este concluzia articolului semnat de Mircea Vasilescu in Adevarul. Comentatorul se refera la recentul verdict al Parchetului general: neinceperea urmaririi penale impotriva premierului Victor Ponta, acuzat de reprezentanti ai lumii universitare de plagiat intr-o lucrare stiintifica publicata in România. Decizia Parchetului a fost facuta publica impreuna cu argumentul furnizat de o expertiza a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA): „nu există identitate totală de structură, ci doar o identitate parţială de structură” intre lucrarea lui Ponta si lucrarea sursa, spun expertii. Ba inca si mai si: „Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat, deoarece formatele lucrărilor, tipul caracterelor utilizate şi paginaţiile sunt diferite”. Mircea Vasilescu, profesor universitar si redactor sef al revistei Dilema Veche, isi exprima stupoarea si intelege mesajul: „Cazul plagiatului va intra complet în uitare”.
XS
SM
MD
LG